Article_Top_970x250

Lovrinović: HNS je spreman u proceduru poslati novi prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH

Zrcalo tjedna

Lovrinović: HNS je spreman u proceduru poslati novi prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH

velj 10, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U Zrcalu tjedna Naše TV ovoga petka gostovali su Nikola Lovrinović, Josip Vričko i Josip Zelenika. Gosti su zajedno s urednikom i voditeljem emisije Juricom Gudeljomanalizirali bošnjačko-hrvatske odnose te europsku perspektivu BiH.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora će u parlamentarnu proceduru uputiti novi prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH, rekao je Nikola Lovrinović, zastupnik HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BIH.

Lovrinović je gostujući u emisiji Zrcalo tjedna Naše TV rekao kako su se predstavnici međunarodne zajednice aktivno uključili u proces doošenja izmjena Izbornoga zakona BiH.

"Ako, pak, od tog ne bude ništa, stranke HNS-a će u ožujku u parlamentarnu proceduru poslati novi prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH", rekao je Lovrinović.

U emisiji, u kojoj su pored Lovrinovića, gostovali i kolumnist portala Dnevnik.ba Josip Vričko te Josip Zelenika, član Predsjedništva HSS BiH analizirani su hrvatsko-bošnjački odnosi u BiH, ali i europska perspektiva naše zemlje.

Lovrinović je rekao kako je u posljednjih nekoliko dana predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović zaoštrio svoju retoriku, posebno nakon izjava Bakira Izetbegovića da će Hrvati dobiti rat ako budu tražili treći entitet, kako bi hrvatskom puku pokazao što se događa na bošnjačkoj političkoj sceni, posebno u SDA.

"Naš prijedlog Izbornoga zakona je odbijen u startu, a da nije ni pogledan. Ovo što je Izetbegović govorio u Zagrebu nije ni blizu onoga što on nama uistinu želi uraditi", rekao je Lovrinović.

Pozvao je i kolege bošnjačke političare da se urazume, pristanu poštivati Ustav BiH i prihvate da su Hrvati konstitutivan narod u BiH.

Vričko je, pak, ocijenio kako je u BiH na djelu scenarij pretvaranja FBiH u građanski entitet, po uzoru na RS.

"Kad se bilo što s hrvatskim predznakom spomene, to je odmah veliki problem. BiH već sad izgleda kao država za dva naroda, a Hrvati se tu osjećaju kao podstanari", izjavio je Vričko.

Također, dodao je kako je "priča o podjeli Bosne" u suštini šuplja galama.

"Slobodno se može reći da međunarodna zajednica kolaborira s bošnjačkom stranom. Moguće je da će doći do nekih zavrtanja ruku, ali bojim da će opet hrvatske stranke biti izožene žestokom pritisku", rekao je Vričko.

Zelenika je istaknuo kako u BiH postoje tri različita politička društva koja treba nekako pomiriti.

"Hrvatski maksimalistički cilj je najslabiji i zato Hrvati gube u kompromisima. Srbi žele samostalnu RS, Bošnjaci žele unitarnu BiH a Hrvati treći entitet", rekao je Zelenika.

Ocijeno je kako Hrvatska ne može puno pomoći bh. Hrvatima te kako bh. Hrvati se trebaju osloniti na sebe.

Opširnije pogledajte u videu.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250