Article_Top_970x250

Lorens Listo: Još jednom želim pobijediti u skokovima sa Starog mosta i idem u mirovinu

legendarna lasta

Lorens Listo: Još jednom želim pobijediti u skokovima sa Starog mosta i idem u mirovinu

srp 23, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Lorens Listo, dvanesterostruki šampion u skokovima s mostarskog Starog mosta, takmičit će se i ove godine na 453. skokovima sa Starog mosta koji će biti održani 28. srpnja.

Kako je u razgovoru za Fenu kazao Listo, ovo će biti njegovo 20. sudjelovanje u natjecanju u skokovima sa Starog mosta, a ukoliko pobjedi to će biti njegova 13. pobjeda, nakon koje će prestati natjecati se na tradicionalnim mostarskim skokovima.

- Ne znam hoće li biti 13. pobjeda ali ću dati sve od sebe da izvedem što bolja dva skoka, a na žiriju je da odluči je li to najbolja mostarska lasta. Ja se nadam da je to 13. pobjeda, jer bi to značilo prestanak mog aktivnog natjecanja - kazao je Listo.

Naglasio je se za skokove sprema cijele godine.

- Zimi idem u teretanu, radim kardio treninge, a s dolaskom lijepog vremena od 15. svibnja do 1. lipnja krećem s pripremama odnosno skačem. Prvo skačem sa manjih visina 10-12 metara, pa 15 metara, a vježbam i sa Starog mosta da se spremim za tradicionalne skokove - kazao je Listo.

Dodao je da 5-7 dana prije samih skokova ne skače jer se tada odmara da bi mogao izvesti dva bolja skoka.

Kako skokovi sa Starog mosta mogu biti vrlo opasni, Listo kaže da je tijekom 20-godišnje  karijere imao dosta ozljeda.

- Ozljeda je bilo dosta, polomio sam tri rebra, povrijedio pršljen, ključnu kost, a povredu glave kad mi natekne oko ili kad mi pomodre prsa ni ne smatram značajnijom povredom. To je ljubav, to je jače od bilo kakve povrede. Mi ne skačemo ni za nagradu ni za novac. Prvenstveno, ja barem skačem za prvo mjesto i to je meni život zadnjih 20 godina - istaknuo je Listo.

Govoreći o planovima za budućnost, kazao je kako mu je želja nakon prestanka karijere pomoći mladim naraštajima da bi stasali u vrhunske skakače.

- Što se tiče mladih naraštaja, ako nešto ne poduzmemo, neke drastične mjere, doći će do gašenja mostarske laste jer nemamo puno skakača. To je kriv odnos vlasti i političara prema skakačima i klubu skakača u Mostaru - kazao je.

U planu ima napraviti školu skokova za djecu, koja bi radila tijekom cijele godine.

- Tijekom zime trenirali bi u zatvorenom bazenu a kada bi bile lijepo vrijeme išli bi kod mosta na skakaonicu. Škola bi bila na profesionalnom nivou, a u radu sa djecom bi sudjelovali i profesori, dolazili bi i skakači, tako da bi mogli stvoriti vrhunske skakače koji će ići na natjecanja - kazao je Listo.

On je pozvao građane iz cijele BiH da dođu u nedjelju, 28. srpnja u Mostar i da prisustvuju skokovima.

- Svi koji dođu imat će što vidjeti. Bit će dosta skokova, hrabrih mladih ljudi koji skaču, a taj dan će biti i otvorenje Zip-linea pa se mogu spustiti da osjete dozu adrenalina. Tko ne smije skočiti sa Starog mosta može probati zip-line. Leti se ali je sigurno 100 posto - naglasio je Listo.

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru bit će održani 28. srpnja s početkom u 16 sati.

Dnevnik.ba