Article_Top_970x250

Ljepše je živjeti u liberalizmu nego u njegovoj suprotnosti: U BiH nužno provesti federalistički koncept

europski ustav za bih

Ljepše je živjeti u liberalizmu nego u njegovoj suprotnosti: U BiH nužno provesti federalistički koncept

ožu 15, 2019

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Drugog dana održavanja znanstveno-stručnog skupa u Neumu „Europski ustav za Bosnu i Hercegovinu“ panelisti su raspravljali na temu „Kako prijeći iz daytonske u briselsku fazu, tj. od postkonfliktne stabilizacije do punopravnog članstva u EU-u: na koji način istodobno unaprijediti demokratski okvir i ojačati stabilnost BiH?“

Svoje su radove pritom izložili prof.dr.sc. Mile Lasić, dr.sc. Mato Arlović, prof.dr.sc. Zvonko Miljko, prof.dr.sc. Jure Zovko, prof.dr.sc. Mladen Ančić te prof.dr.sc. Ugo Vlaisavljević.

Moderatori završnog panela neumskog skupa bili su Borjana Krišto i Lidija Topić Bouwen.

Lasić: Ustavne reforme mission impossible

Profesor Mile Lasić predstavljajući rad na temu pokušao je dati odgovor na pitanje „Zašto su do daljnjeg ustavne reforme u BiH mission imposible“ te zašto je BiH primjer pasiviziranog i zamrznutog konflikta.

Lasić je pohvalio organizatore neumskog skupa zbog napora koji su uložili u poziv ne samo Hrvatima već i pripadnicima drugih naroda Bosne i Hercegovine, no razočaran je što njihov odjek nije onakav kakav bi trebao biti.

Kao apsolutno nestranačka osoba, i član akademske zajednice, Lasić je istaknuo kako je dužan biti i skeptičan i kritičan prema svim oblicima konstitucionalnog redizajna BiH, jer su otpori veliki kako unutar same zemlje tako i međunarodne zajednice.

No, izvjesno je, naveo je Lasić kako je do njega moguće doći samo putem kosmopolitizacije i identiteta i ambijenta kako bi se u BiH počela živjeti kultura uvažavanja i obogaćivanja identiteta.

Arlović: Nužno provesti federalni koncept

Profesor Mato Arlović govorio je o ustavnom uređenju konstitutivnih naroda i manjina u BiH, te je osobito istaknuo kako nije nikakva novost da se pod hitno mora mijenjati ili donijeti novi Ustav. O tome se, naveo je profesor Arlović odavno izjasnilo Vijeće Europe, Venecijanska komisija i druga tijela, ali i Predsjedništvo BiH.

„Ustav kakav BiH danas ima nije dostatno kompatibilan sa pravnom stečevinom EU, te postaje kočnica za pravno uređenje BiH koje bi bilo pravno kompatibilno pravnom poretku Unije“, izjavio je Arlović dodavši kako je nužno da se federalni koncept u BiH provede do kraja.

Ustav BiH može biti donesen jedino na dva načina, dogovorom tri konstitutivna naroda ili ponovnim nametanjem izvana od onih koji jamče provođenje Daytonskog sporazuma, izjavio je Arlović

Miljko: Umjesto da ih rješava, Ustav generira nove prijepore

Profesor Zvonko Miljko nadovezao se na prethodnika i kolegu iz pravne znanosti nastavivši izlaganje o Ustavu BiH pod temom „ Europski, američki ili nepisani Ustav BiH“.

Profesor Miljko naglasio je kako se svo vrijeme od Daytona u BiH priča o Ustavu i ustavnim promjenama, a umjesto da se posreduje u rješavanju političkih sukoba, sam Ustav  generira nove prijepore čime se situacija u BiH dodatno komplicira.

„Ako bi se pitanje Ustava riješilo, onda bi se sva druga pitanja u BiH riješila“, istaknuo je profesor mostarskog Pravnog fakulteta zaključivši da je jedini pravi put za BiH da se vrati principima vladavine prava. 

Jure Zovko: BiH poprište sukoba civilizacija

Profesor Jure Zovko na sebi svojstven i zanimljiv način izlaganja, a iz perspektive kako je sam rekao, velikog kritičara HDZ-ove politike, pohvalio je organizaciju neumske konferencije koja se u pozivanju nije ograničila samo na istomišljenike HDZ-a.

Pod temom „Kako osigurati ustavna prava naroda na jednakost – europske paradigme za BiH“, profesor Zovko uvelike se oslanjao na poznato djelo Samuela Huntingtona „Sukob civilizacija“ u kojemu se navodi kako je Hrvatska zadnja demarkacijska linija zapadnjačke civilizacije dok BiH već prelazi tu liniju.

„BH federacija je federacija bez liberalizma, poprište sukoba civilizacija, a nema federacije bez slobodarskog duha i u to Hrvati trebaju uvjeriti prijatelje Bošnjake, jer ljepše je biti u liberalizmu nego u onome što je njegova sušta suprotnost“, slikovit je bio profesor Zovko.

Ančić: BiH nedovršena država

Profesor Mladen Ančić pokušao je naći odgovor na pitanje „Može li BiH postati 'dovršena' država – izgledi za postizanje političkih sporazuma“ kroz koje je razmotrio mogućnosti postizanja političkog sporazuma oko novog ustavnog uređenja BiH, te mogućnost postizanja  jednostavnije postavljenog cilja – promjene izbornog zakona.

Vlaisavljević: Prikriva li građanski ustav ostvarivanje nacionalnog interesa većinskog naroda?

Za kraj zadnjeg panela neumskog skupa profesor Ugo Vlaisavljević izložio je temu „Nalaže li 'Europski ustav' da se bosanskohercegovačke nacije pretvore u etničke grupe čiji je sukob postavljen 'izvan zakonai“.

Najvažnije političko pitanje u BiH je ustavno pitanje naglasio je Vlaisavljević pitajući se pretpostavlja li „građanski ustav“ prikrivanje društveno-političke stvarnosti „velom neznanja“ kojim se prikriva ostvarivanje nacionalnog interesa „većinskog naroda“

Profesor Vlaisavljević je završio aporijom umjesto zaključkom u kojemu je naveo da se samo voljom tri naroda kao voljom jednog naroda može donijeti ustav u kojemu bi se ti narodi priznali kao različiti.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250