Article_Top_970x250

Less: Interes SAD-a je da dopuste raspad BiH, Srbija je spremna platiti ono što bi zauzvrat tražio Washington

video

Less: Interes SAD-a je da dopuste raspad BiH, Srbija je spremna platiti ono što bi zauzvrat tražio Washington

svibnja 02, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: YouTube

Interes Sjedinjenih Američkih Država je da dopuste raspad BiH i pripojenje Republike Srpske Srbiji, uz zamjenu teritorija između Srbije i Kosova, Preševska dolina za sjever Kosova, ukoliko bi Srbija prihvatila cijenu za to, a ta cijena je slabljenje utjecaja Rusije na Srbiju, približavanje Srbije Zapadu i članstvo u NATO-u. Mislim da je Srbija spremna platiti tu cijenu, izjavio je Timothy Less, bivši britanski diplomat, direktor agencije “Nova Europa” i predavač na Sveučilištu Cambridge, u intervjuu sarajevskoj Face TV, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Less je pojasnio da se to neće dogoditi za vrijeme mandata sadašnjeg američkog predsjednika Joe Bidena, ali će se u budućnosti dogoditi.

Interes SAD-a je oslabiti utjecaj Rusije na Balkanu. Interes Srbije i Republike Srpske je da se ujedine, a Amerika bi mogla naplatiti omogućavanje ostvarenje tih aspiracija tako što bi Srbiju privukla zapadu i oslabila utjecaj Rusije.

Less smatra da nije moguće da se sve završi tako što bi Kosovo i Srbija zamijenili teritorij, tako da sjeverni dio Kosova pripadne Srbiji, a jug Srbije,odnosno Preševska dolina Kosovu, a da se ne dira BiH. – To za Srbiju nije dovoljna kompenzacija za gubitak Kosova. Prava kompenzacija je Republika Srpska i oni čekaju pogodan trenutak. Njima nije dugo čekati još četiri godine ili duže ako su čekali dva stoljeća, kaže.

Less zagovara teoriju da će se izvorišta konflikata i tenzija niske razine riješiti jedino stvaranjem država nacija na zapadnom Balkanu, duž nacionalnih granica.

Može biti sporadičnih sukoba, kritične točke su Brčko, Mostar, Mitrovica, no velikog sukoba neće biti, kaže Less i dodaje:- Bošnjaci nemaju vojsku, ako bi napali RS imali bi protiv sebe Srbiju, isto će se dogoditi ako bi napali Hrvate.

Kaže da ni Albanci ne bi imali interesa napasti sjever Kosova ako bi sa Srbijom dogovorili razmjenu s Preševskom dolinom.

Takav scenarij izazvao bi pokretanja Albanaca u Makedoniji da se zajedno s Kosovom pripoje matici.

Što se tiče Crne Gore, Less misli da je tu moguće da Srbija apsorbira tu državu.

Dnevnik.ba