StoryEditor
osvrt darka mršića

Kučanov non-paper još je 2011. dokinuo slovensku podršku Komšićevim politikama i sarajevskoj “Blut und Boden” ideologiji

Piše DESK  /  03.09.2021., 09:49h
Osim što je nepozvani Komšić na BSF 2021 (Strateški forum Bled 2021) , očito (opet) pod utjecajem nečega, EU dužnosnike podučio o “hiljadugodišnjoj” koja je postojala “prije nekih članica EU” i nakon što je s pozicije bošnjačkog člana Predsjedništva najavio protuustavno djelovanje protiv države na čijoj najvišoj funkciji (odnosno drugoj iza protektora OHR) obnaša dužnost, predsjedavajući je današnje fotografiranje s Pahorom odnosno fotografiju samu iskoristio kako bi odaslao još jednu poruku, no ovaj put, s obzirom na podton, jasno upućenu svojoj vjernoj glasačkoj strukturi od Kalesije do Bužima.

Piše: Darko Mršić, Hrvatski Medijski Servis 

Kako bi stvorio sliku važnosti njegovog prisustva na BSF, izjavio je kako je “Podrška politikama poput Dodikove i Čovićeve skoro potpuno nestala “. Ne ulazeći u lingvističku vratolomiju “skoro potpuno” i ne analizirajući koje su to Dodikove, a koje Čovićeve politike, ovaj šibicarski pokušaj bildanja svog imidža uz Pahora, koji vrlo dobro poznaje situaciju u BiH, bezobrazna je nediplomatska podvala.

Kada je početkom ove godine u kuhinji Komšićevih i Džaferovih kreirana afera “non-paper”, a dio slovenskih medija bliskih opoziciji zagrizao za mamac u želji da internacionaliziraju i tako ojačaju kontinuirane udare na Vladu Janeza Janše, odlukom upravo te vlade došlo je do skidanja oznake “povjerljivo” s jedinog non-papera o BiH napisanog za potrebe slovenske vanjskopolitičke pozicije prema toj zemlji. A taj je non-paper na zahtjev današnjeg predsjednika a tadašnjeg premijera Pahora pripremio Milan Kučan, kao odličan poznavatelj situacije imenovan posebnim izvjestiteljem Pahorove Vlade za BiH.

image

Kučanov non paper

PRINTSCREEN -
U tom non paperu naručitelja Pahora i autora Kučana od 17 stranica jedna je gotovo cijela posvećena nezavidnom položaju najmalobrojnijeg konstitutivnog naroda, Hrvata. Tako Kučan među ostalim navodi, da su Hrvati zakinuti za “entitetski veto”, pa boldano nastavlja, kako unutar Federacije nemaju “dovoljno učinkovitih institucionalnih mehanizama za zaštitu svoje jednakopravnosti” jer “nisu dosljedno implementirana načela proporcionalnosti u tijelima FBiH”. Kučan u svom (do travnja 2021. tajnom) izvještaju navodi da sva ta načela i posebnosti nisu uzeta u obzir ni u izbornom zakonu, pa “nehrvatska većina (Bošnjaci) može izabrati predstavnike Hrvata.

Prvi predsjednik Slovenije u tom dijelu eksplicitno navodi slučaj izbora Komšića što je prouzrokovalo “velike frustracije i nezadovoljstvo Hrvata” te zaključuje kako umjesto pozitivne diskriminacije Hrvata kao najugroženijeg naroda, Bošnjaci provode majorizaciju ne želeći nikakve ustavne i izborne promjene jer u tim promjenama, kako Kučan slikovito navodi, vide “ugrožavanje njihovog teritorija” i “njihove” države (Kučan stavio navodnike) po principu “Kri in zemlja” (Krv i zemlja /Blut und Boden) čime je te bošnjačke političke pozicije nedvosmisleno izjednačio s nacističkom ideologijom.

Dnevnik.ba

28. listopad 2021 01:54