Article_Top_970x250

Kožul za Dnevnik.ba: Izetbegović se dokazuje 'probosanskim snagama', SIP pod kontrolom SDA

INTERVJU

Kožul za Dnevnik.ba: Izetbegović se dokazuje 'probosanskim snagama', SIP pod kontrolom SDA

ožu 22, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

SDA dosljedno nastoji zadržati statu quo što se tiče Izbornog zakona i svih presuda domaćih i međunarodnih sudova. Ne kriju politički cilj da praksu s izborom člana Predsjedništva BiH presele i na Domove naroda. To nije tajna – svaki put kad se Bakir Izetbegović ima potrebu dokazivati tzv. lijevim probosanskim snagama i bošnjačko – bosanskoj javnosti, on to jasno govori, izjavio je Predrag Kožul, zastupnik u Klubu HDZ-a BiH u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, u razgovoru za Dnevnik.ba. 

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, na sesiji Kruga 99, ponovno je zazvao 'građansku državu', negirao načelo konstitutivnosti i Ustav BiH te predložio da se federalni Dom naroda preuredi kao Vijeće naroda RS-a koje nema nikakve ovlasti u manjem bh. entitetu.

Izetbegovićeve izjave protuustavne i licemjerne 

Izetbegović je, podsjećamo, u nedjelju govorio o tomu kako treba ograničiti uporabu mehanizma zaštite vitalnih nacionalnih interesa u FBiH i na državnoj razini, svesti Dom naroda FBIH na razinu Vijeća naroda RS, potom o tomu kako je Bošnjacima tijesno u 33 posto kvote vlasti na državnoj razini, a pozvao je i druge bošnjačke političke stranke da se ujedine i na izborima 2022. godine iz vlasti odstrane političke predstavnike Hrvata.

“Ovo političko licemjerje, a koje je u stvarnosti, protuustavno djelovanje, razlog je što su politički odnosi između SDA koja personificira ukupnu bošnjačku političku scenu, i HDZ-a BiH koji s punom odgovornošću predstavlja hrvatsku, na najnižoj razini“, kazao je Kožul za Dnevnik.ba. 

“Teško je biti optimist što se tiče Izbornog zakona BiH. Ipak, postoji i druga strana priče – trenutno imamo skoro kompatibilno s našim nastojanjima i pritisak svih onih snaga koje su dio međunarodne zajednice da dođe do izmjena Izbornog zakona. U toj činjenici leži šansa da će se Izborni zakon promijeniti do idućih Općih izbora“, kazao je Kožul. 

HDZ BiH i dalje, objašnjava Kožul, dosljedno stoji iza prijedloga kojim će se implementirati presuda Ljubić Ustavnog suda BiH. 

Bošnjačka politička scena želi zadržati dominaciju 

“Potpora međunarodne zajednice u pregovorima oko Izbornog zakona BiH je neupitna. Pošteno je reći da predstavnici međunarodne zajednice u prvi plan stavljaju presude međunarodnih sudova, uz presudu Ustavnog suda BiH“, istaknuo je. 

Uspjeh će biti ako dođe do kompromisno rješenja, a u tom kontekstu, smatra Kožul, očekuju važan i presudan utjecaj međunarodne zajednice. 

“Nadamo se da neće biti dosljedni podršci bošnjačkoj strani koja je dosljedna samo u zadržavanju statusa quo oko izmjena Izbornog zakona“, rekao je. 

“Inzko je remetilački faktor, a od novog visokog predstavnika očekujemo zatvaranje OHR-a“

Kožul se osvrnuo i status ureda visokog predstavnika u BiH i najave dolaska novog visokog predstavnika, Christiana Schmidta. 

“Ne treba zaboraviti da BiH s postojanjem OHR-a  ne ispunjava temeljni uvjet za članstvo u EU. Do sada smo u osobi trenutnog visokog predstavnika imali remetilački faktor“, kazao je. 
Zbog toga, između ostalog, u HDZ-u i smatraju da ured visokog predstavnika treba ići ka zatvaranju. 

“Koliko je poznato za sada, kandidat za budućeg VP je osoba s drugačijom političkom snagom i integritetom. Nadamo se da će uraditi, imajući u vidu europski put BiH, na postupnom gašenju ovog ureda kao anakronog i suvišnog tijela“, rekao je Kožul. 

SIP pod kontrolom SDA 

Kožul, također, napominje i kako su članovi Središnjeg izbornog povjerenstva BiH imenovani na nezakonit način. 

“To je jedan od najprljavijih političkih činova, u prvom redu SDA, i uz potporu dijela međunarodne zajednice. SIP nije neovisno tijelo jer dva novoizabrana člana dolaze izravno iz kabineta parlamentarnih stranaka – SDS-a i DF-a“, kazao je. 

Treći član, pak, podsjeća Kožul, Suad Arnautović, piše političke traktate u kojima poziva na kršenje Ustava BiH. 

“Kako je moguće govoriti o stručnom i nezavisnom tijelu kada je na lokalnim izborima došlo do raspada sustava. Slučajevi Doboj, Srebrenica, Mostar, i posebno Travnik to i dokazuju“, rekao je. 

Ne postoji parlamentarna većina 

Na koncu razgovora, Kožul je kazao da je sretna okolnost što u pandemiji Parlament BiH ima tehničke uvjete za rad pa mu korona virus ne može biti alibi. 

“Nesretna je okolnost ta što, pak, ne postoji jasna politika parlamentarna većine, ne postoji ni homogena opozicija, posebno u Zastupničkom domu“, rekao je. 

Pred 'parlamentarnom većinom'  je, navodi Kožul, i nekoliko izazova poput promjene ministra civilnih poslova, nekoliko zakona s liste Europske komisije, proračun. 

“Mi ćemo kao i dosad biti konstruktivni dio parlamentarne većine. To vidim kao snagu, a ne slabost, iako smo svjesni neprincipijelne politike partnera u vlasti i loših posljedica takve politike“, rekao je Predrag Kožul za Dnevnik.ba. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba