StoryEditor

Koncertom Halida Bešlića i Sinergije svirke se vraćaju u Hercegovinu

Piše Toni Raspudić  /  19.06.2021., 12:06h

Idealna je to prilika da popričamo s mostarskim bendom te da nam otkriju što novo ima kod njih, ali i na hercegovačkoj glazbenoj sceni. Razgovarali smo s Igorom Soldom, gitaristom iz benda Sinergije koji nam je za početak ispričao kako je došlo do suradnje i koncerta s Halidom Bešlićem.

„Mi odavno surađujemo s PRimera agencijom, koja manje više ovdje organizira svaki koncert, a i nama su prije u nazad par godina dogovarali svirke, a s druge strane surađujemo također s produkcijom Halida Bešlića, a to je ‘Pro stage‘. Tako da smo kontaktirani preko te dvije organizacije. Također, treba spomenuti da smo s Halidom Bešlićem već svirali na jednoj svadbi, bili njegov prateći bend, te je i tada kliknulo među nama, a u Ljubuškom nećemo biti prateći bend već ćemo svirati prije Halida“, kazao je Soldo za Dnevnik.ba te nastavio:

„Zanimljivo je spomenuti da se koncert u Ljubuškom nije trebao održati 1. srpnja, ali taj datum smo mi (Sinergija) jedino bili slobodni i svi su pristali na taj datum što je i nas iznenadilo i tako je dogovorena suradnja. Mi ćemo otvoriti koncert na ‘Babovcu‘, a Halid će nastupati sa svojim orkestrom. Mislim da će to biti pravi spektakl, a čak sam i čuo da bi se koncert trebao prenositi i ‘live‘. Stvarno nam je čast što imamo priliku nastupati kao samostalan bend pred nastup glazbene legende kakva je Halid Bešlić.“

Prije koncerta u Ljubuškom, Sinergija će 22. lipnja svirati na Trgu bana Jelačića u Zagrebu s jednim od najpopularnijih glazbenika u Hrvatskoj.

„Ne mogu vam još kazati tko je taj glazbenik jer je to iznenađenje. Ali, mogu reći da je i nas iznenadilo da bend iz Mostara zovu u Zagreb da nastupamo s takvom zvijezdom. Također jedna velika čast i nadamo se kako ćemo opravdati taj poziv pred zagrebačkom publikom.“

U vrijeme pandemije, to jest u vrijeme bez svirki, Sinergija je i dalje bila u svom studiju i nisu se micali od instrumenata. Zanimalo nas je ‘jesu li u planu samostalne pjesme ili neki novi veliki duet kao onaj sa Željkom Samardžićem?‘

„Poslije Samardžića nismo radili autorske pjesme jer je sada nastala jedna era ‘covera‘, obrada. Ne samo kod nas nego svugdje u svijetu. Tako da smo se i mi prilagodili toj nekoj struji i od tad imali dosta tih i zapaženih ‘covera‘. Jedan od njih je od Tine Turner ‘Simply The Best‘ koji je veoma slušan u Americi i Brazilu, a kod nas ga gotovo nitko ne sluša. Također odradili smo ‘covere‘ od Bijelog Dugmeta, Gibonnija, Galije... Uvijek gledamo da je to neki pop – rock koji i mi sviramo“, kazao je Soldo.

„Evo i jedna ekskluziva... Upravo radimo ‘cover‘ Zuccheroa ‘Baila Morena‘, to jest uradili smo i spot te bi već idućeg tjedna trebala biti premijera. U današnje vrijeme je pristup ‘coverima‘ postao kao i prema autorskim pjesmama, da sve zvuči masterizirano i top. Tako i spot mora biti u dobroj produkciji, a ne stati ispred mikrofona i to je to. Mi smo video za ovu pjesmu snimali na Buni na jednoj industrijskoj iskopini. Snijeli smo svu opremu u tu rupu i stvarno izgleda kao da smo na Marsu. Imali smo i jednog motociklistu koji je oko nas kružio i prašio te smo napravili show od videa. I to je sve od nas do jeseni jer smo prebukirani. A, na jesen planiramo izbaciti jednu autorsku samostalnu pjesmu, pa da možemo izdati i album.“

Osim samostalnog rada, Sinergija sudjeluje i u stvaranju jednog projekta nikad viđenog u Hercegovini. S još 24 hercegovačka svatovska benda snimit će ‘cover‘ Gibonnijeve pjesme simboličnog naziva – ‘Ne Odustajem‘. Na taj način hercegovački bendovi će kazati kako ni u ovo teško vrijeme zabrana i mjera nisu odustali od onoga što najviše vole – sviranja.

„Mislim da će to otići daleko. Jer imaš 25 bendova, a svi ljudi iz tih bendova će taj ‘cover‘ sigurno sherat po društvenim mrežama i smatram kako će to biti jak projekt. Iz svakog benda smo izabrali po jednog člana, najboljeg na instrumentu kojeg svira. Tako da se slobodno može reći da će u ovom ‘coveru‘ biti najbolji bubnjar, najbolji basist, klavijaturist itd. iz Hercegovine, točnije iz hercegovačkih svatovskih bendova. Pravilo je bilo da se iz jednog benda ne mogu uzeti dva čovjeka. Premijera tog ‘covera‘ bit će u nedjelju 20. lipnja",, kazao je Igor Soldo za kraj.

Dnevnik.ba

16. rujan 2021 20:02