StoryEditor
podlegao pritisku

Konaković se šovinizmom prema Hrvatima "uskladio" s Komšićem i Izetbegovićem: Presuda Ljubić provedena, uvesti četvrtog člana Predsjedništva, obesmisliti domove naroda

Piše J. Gudelj  /  21.09.2021., 12:51h
Predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, kojeg su dijelovi bh. javnosti promatrali kao čovjeka koji se može izdignuti iznad unitarističkih politika koje dominiraju bošnjačko-bosanskom političkom scenom, i koji je davao naznake kako razumije da je bit Bosne i Hercegovine u njenim različitostima, i kako BiH može preživjeti samo kao država triju u svemu jednakopravih konstitutivnih (ustavotvornih, državotvornih) naroda, pokazuje kako se ipak ne može odmaknuti od dominantnog bošnjačkog političkog narativa.

Tako je Konaković u intervjuu za Klix.ba iznio niz političkih tvrdnji koje su bez problema mogli iznijeti Bakir Izetbegović ili Željko Komšić. Prethodnih mjeseci postojale su naznake kako Konaković unosi svježinu na bošnjačku političku scenu, no kraju je, izgleda, ipak podlegao pritisku bošnjačko-bosanske političke javnosti koju zapravo kontrolira SDA.

Predsjedništvo i domovi naroda

Govoreći o izmjena Izbornoga zakona BiH, predsjednik NiP-a je rekao kako su pitanja izmjena načina izbora članova Predsjedništva BiH i ovlasti domova naroda povezana, iako sve relevantne presude kako Ustavnoga suda BiH tako i Europskog suda za ljudska prava govore samo o načinu izbora političkih dužnosnika a ne i o ustavnoj arhitekturi BiH. 

Pristankom na povezivanje ova dva pitanja, Konaković zapravo ponavlja mantru SDA kojoj je cilj održati sadašnji status quo i omogućiti ovoj stranci da bira dva bošnjačka člana Predsjedništva. 

"Ta dva pitanja (izbor članova Predsjedništva i ovlasti domova naroda) jesu povezana, ali Čović ne nudi adekvatna rješenja za oba. Ništa od toga ne trebamo razmatrati prije nego što se izmijeni Ustav BiH i ne omogući ljudima koji nisu pripadnici etničkih skupina da se mogu kandidirati i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH na sve funkcije. Čini mi se da su sva ova druga rješenja, ne mogu reći čak ni polovična, nego su onako jednostrana, kako kome što odgovara", rekao je Konaković.

Svođenje Hrvata na HDZ

Na pitanje bi li prihvatio da ovlasti domova naroda ostanu iste u slučaju da se prihvati koncept koji nudi HDZ, odnosno uvaži načelo legitimnog predstavljanja, rekao je kako odbija HDZ-ov prijedlog i to uz klasičnu podvalu velikobošnjačkih unitarista kako se time "favoriziraju isključivo teritoriji pod kontrolom HDZ-a."

Ovdje se svjesno prešućuje i zamagljuje kako hrvatski narod plebiscitarno na izborima daje potporu HDZ-u upravo iz straha od unitarističkih bošnjačkih politika. Dakle, i Konaković, nažalost, hrvatski narod u BiH svodi na HDZ, što je zapravo fašistički stav jer se osporava pravo cijelom narodu na slobodu njegovog političkog izbora. 

"Mislim da su tu DF i Komšić, kada govore da se implementacija presude 'Ljubić', da je ona provedena. Apsolutno smatram da je implementacija presude 'Ljubić' izvršena. Zato što je Parlament imao rok koji je istekao. SIP je raspodjelu mandata uradio na toj novoj formuli, u kojoj jeste po jedan iz svakog kantona", rekao je Konaković.

Presuda Ljubić pak ni u kojem slučaju nije provedena jer ona govori o tomu kako mora postojati veza između dužnosnika izabranih u klubove konstitutivnih naroda u Domu naroda FBiH i samih naroda koje trebaju predstavljati. Danas je pak slučaj kako bošnjački narod bira sve izaslanike u Klubu Bošnjaka, sve u Klubu ostalih, većinu u Klubu Srba i nedostaje mu samo jedna trećina u Klubu Hrvata kako bi u potpunosti ovladao ovim domom. Ignoriranjem presude Ljubić bošnjačka politika nastoji pretvoriti FBiH u unitarni entitet pod bošnjačkom dominacijom jednako kao što je RS entitet pod srpskom dominacijom.

Četvrti član Predsjedništva

Izjavio je i kako NiP želi uvesti četvrtog člana Predsjedništva BiH rekavši kako bi se sva četiri člana birala u jednoj izbornoj jedinici na teritoriju cijele BiH.

"Dakle, to je iskorak, nismo ostali na tome. Ali pazite, kad su nam se počeli javljati ljudi s argumentacijom, mi bi bili spremni čak i na sljedeću opciju, da se zadrži postojeći koncept, a da se taj četvrti građanski bira u jednoj izbornoj jedinci na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Što je ovdje suština? Ako postoji netko tko može ujutro osigurati građanski koncept, jednog člana Predsjedništva, ja ću se u tu stranku učlaniti odmah i svoju ću ugasiti. Dakle, moramo se pomiriti s političkom realnošću koja znači da mi na sceni imamo daytonsko uređenje BiH, imamo potpuno etničke koncepte u kojima građanskih nema. Nama je bitno da građanski koncept na bilo koji način uđe na scenu, pa evo i čak od ova naša četiri, naš prijedlog je, da ta četiri budu birana u jednoj izbornoj jedinici", rekao je Konaković.

I ovdje je Konaković proširio tipičnu bošnjačko-bosansku unitarističku propagandu. Nije istina da u BiH nije na snazi i građanski koncept. Sve gradske i općinske skupštine, županijske skupštine, Zastupnički dom Parlamenta FBiH, Narodna skupština RS i Zastupnički dom BiH biraju se po načelu "jedan čovjek jedan glas". Mjesta za nacionalno predstavljanje su sao Predsjedništvo BiH, domovi naroda FBiH i BIH te Vijeće naroda RS. Svi drugi parlamenti od najniže do najviše razine biraju se po "građanskom" modelu. 

Podvala o "HDZ-ovim principima"

Novinari portala Klix.ba tendenciozno su Konakovića pitali "smatra li da dijelovi međunarodne zajednice podržavaju HDZ-ove principe", iako nije riječ ni o kakvim "HDZ principima", nego o politološkim i pravnim načelima.

"Moj dojam je da je argumentacija HDZ-a naglo oživjela, točno je. Očigledno je da se u međunarodnoj zajednici dešava nešto što vjerojatno ide u prilog Čoviću. S Komšićem sam imao neke lične nesporazume, trudio sam se da moji stavovi ne budu lično vezani i govorio sam više puta o tome da je potpuno legalno i zakonito Komšić biran na ovu funkciju ali to nije fer. Tako sam ja formulirao, ono što oni zovu duhom Daytona...Čini mi se da neki diplomatski krugovi uspijevaju nametnuti HDZ-ov koncept kao primaran. Zato smo mi ovih dana i pričali i galamili o segmentu izbora Doma naroda ni po koju cijenu", naglasio je Konaković.

Naravno, niti jedan jedini bošnjački politički akter ne želi ispustiti mogućnost nametanja hala-Hrvata i halal-Srba u Dom naroda FBiH jer bi to značilo da taj entitet uistinu jest višenacionalan i da je gotovo sa snom o stvaranju muslimanske poludržavice na tlu aktualne BiH.

Komšić, Hrvati, silovanja i ubojstva

Dodao je pak kako se Komšić tokom svoja tri mandata trebao više približiti Hrvatima, što je, poručuje Konaković veliki propust. 

"Zaboravio" je da je Komšić kampanju gradio na žestokoj kroatofobiji i oslikavanjem Hrvata kao neprijatelja BiH, "okretanjem mitraljeza ka Mostaru", silovanju Kolinde Grabar Kitarović i ubojstvu Dragana Čovića. Uostalom, nema se on što približavati Hrvatima. Hrvati želi samostalno i nesmetano birati svoje predstavnike a ne da im se netko približava. Ova rečenica u suštini pokazuje i tko to točno provodi apartheid  BiH i tko je žrtva nacionalne segregacije. Hrvate se već danas u Sarajevu promatra kao građane drugog reda u BiH. 

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 06:29