Article_Top_970x250

Komšićevci pozivaju bošnjačku oporbu na prosvjede ispred HDZ-a; SDP odgovorio: SDA će vam uskoro pustiti vodu u bazen

izvoz nestabilnosti

Komšićevci pozivaju bošnjačku oporbu na prosvjede ispred HDZ-a; SDP odgovorio: SDA će vam uskoro pustiti vodu u bazen

srp 15, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić i predsjednik DF-a Željko Komšić

Zanimljiv rat priopćenjima odvijao se jučer između mostarske organizacije DF-a i Hercegovačko neretvanskog županijskog odbora SDP-a.

Mostarska organizacija DF-a usporitivila se ideji bošnjačke političke oporbe da organizira prosvjede u Sarajevu, nego im je umjesto toga predložila da prosvjed održe pred središnjicom HDZ-a BiH u Mostaru.

Naime, nakon što su eskalirali protuvladini prosvjedi u Srbiji, bošnjačka oporba je najavila kako će i sama organizirati protuvladine prosvjede u Sarajevu. Pojednostavljeno rečeno, Naša sranka, SDP, Narod i pravda te Partija za progres planiraju isvesti ljude na ulice Sarajeva kako bi prosvjedovali protiv loše vladavine SDA Bakira Izetbegovića i DF-a Željka Komšića. Također, jedan od motiva za izlazak na ulice je i činjenica da je postalo upitno hoće li se održati lokalni izbori jer je SDA izigrala dogovor koji je prethodno bila postigla s HDZ-om BiH i SNSD-om.

To je pak snažno pogodilo mostarsku organizaciju DF-a koja je stala u obranu svojih pokrovitelja iz SDA te bošnjačku oporbu pozvala da prosvjeduju protiv hrvatskih političkih predstavnika u Mostaru. 

"Uvažena gospodo iz oporbenih stranaka dozvolite nam da budemo slobodni i da Vam predložimo da u Vašoj ultimativnoj namjeri da ne sjedite skrštenih ruku za početak odkrstite noge i otputujete u Mostar i Banja Luku gdje se nalaze ključni kočničari procesa usvajanja budžeta kao potrebnog preduvjeta za održavanjem jesenskih izbora", poručili su iz DF-a svjim dojučerašnjim partnerima.

Pri tom su također vrlo maliciozno sugerirali kako su Mostar i Banja Luka za stranke bošnjačke oporbe tobože neprijateljski teritorij. Činjenica je pak da je BiH slobodna zemlja za sve njene državljane na svakom pedlju njena teritorija. Jedino je predsjednik DF-a i drugi bošnjački član Predsjedništva BiH Željko Komšić persona non grata u sredinama u kojima žive Hrvati. Komšić je nepoželjan kao politički sugovornik jer utjelovljuje "fenomen Komšić", ali je kao privatna osoba slobodan putovati diljem BiH.

"Ukoliko možemo sugerirati, kada i ukoliko pođete iz Kantona Sarajevo (uz pridržavanje propisanih mjera zaštite od COVID-19) iz kojeg crpite svoju 'snagu' umjesto balona i karanfila ponesete kacige za slučaj da Vaše rezolutne namjere ne budu pacifistički dočekane u Mostaru i Banja Luci jer su zdravlje i neraskrvavljene glave ipak nešto što je najbitnije", priopćeno je iz mostarske organizacije DF-a u kojoj glavnu riječ vodi Ahmed Džubur, poznat po brojnim financijskim manipulacijama vezanim za ekološke udruge koje vode članovi njegove obitelji.

No, iz SDP-a HNK nisu ostali dužni svojim dojučerašnjim kolegama iz DF-a za koje kažu da su odani satelit SDA.

"Svojim posljednim priopćenjem mostarski DF je samo još jednom pokazao da kao istinski odani satelit SDA uvijek iskazuje zaštitnički odnos prema svom političkom mentoru. Čudna je to ljubav poput priče iz starog vica. Ukoliko nastave skakati u bazen, kad god zatreba da brane SDA pljujući po SDP-u, mogu očekivati da će im SDA pustiti vodu u bazen. Koliko god se upinjali u DF ne mogu minimizirati činjenicu da je neraskidiva veza SDA i HDZ na svim razinama, a posebno kod nas u HNK", priopćeno je iz SDP-a.

Također, naveli su i kako HDZ ne dozvaljava prisustvo predstavnika DF-a ni na kakvim međustranačkim političkim sastancima te da u njihovo ime govori SDA i Bakir Izetbegović.  

"Ali to je isključivo njihov (DF-ov, op.a.) izbor. Oni su pristali na takav odnos. Dakle, ili jeste dio vlasti ili niste. Vi ste izabrali da budete dio bošnjačke reprezentacije, a to što ste na čekanju, točno je, nije do vas, ni do SDA, nego do HDZ. Zato pozivati da se prosvjeduje pred HDZ-om zato što ne dopušta da DF bude dio vlasti i zauzme izborni plijen u vidu ministarstava, kao što zauzimaju u javnim poduzećima, pokazuje svo licemjerstvo DF", priopćeno je iz SDP-a.

Svjesni su, vele, da je ovo vjerovatno nezgodan trenutak za rukovoditelje mostarskog DF-a za preispitivanje koalicije, jer trebaju pravdati utrošak desetina tisuća KM koje su njihovim fantomskim obiteljskim nevladinim udrugama dodijelili ministri SDA, pa im nije lako raskidati te ‘ljubavne’ veze. 

"Stoga, možemo reći da je vjerovatnost da DF istupi protiv svojih političkih i financijskih pokrovitelja ravna broju zastupnika srpske i hrvatske narodnosti koje ova ‘multietnička’ stranka ima u parlamentima – 0", poentirali su iz SDP-a.

Inače, DF je bio jedan od glavnih uroka pada Vlade Županije Sarajevo koja je bila sklopljena bez kadrova SDA i koju je podržavala američka diplomacija u BiH. Komšić je time, ocijenili su analitičari, vratio dug SDA i Bakiru Izetbegoviću za pomoć pri izbornoj prijevari i njegovu izboru bošnjačkim glasovima na dužnost hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

J. Gudelj / Dnevnik.ba