Article_Top_970x250

"Komšić se ponaša kao vlasnik trafike, samo Hrvati žele euroatlantske integracije"

MATE MIJIĆ ZA DNEVNIK.BA

"Komšić se ponaša kao vlasnik trafike, samo Hrvati žele euroatlantske integracije"

stu 08, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

foto: N1 televizija

„Komšić se ponaša kao vlasnik trafike, a ne član Predsjedništva države do koje navodno jako drži. Ovo više nalikuje posjetu rodbini nego službenom posjetu drugoj državi“, komentirao je Mate Mijić, kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista za Dnevnik.ba.

„Komšićev 'službeni posjet Zagrebu' pokazao je još jednom sav kapacitet ovog trećerazrednog političara“, komentirao je Mate Mijić, kolumnist zagrebačkog Večernjeg lista za Dnevnik.ba.

Prema njegovim riječima, nikada nismo svjedočili ovako smiješnom „službenom posjetu“ koji se sveo na razgovor ugodni s bivšim predsjednikom Stjepanom Mesićem koji je uvijek bio bošnjački lobist i realno moćan čovjek, ali trenutno, srećom, ni na koji način ne utječe na politiku Hrvatske prema BiH.

„Komšić se ponaša kao vlasnik trafike, a ne član Predsjedništva države do koje navodno jako drži. Ovo više nalikuje posjetu rodbini nego službenom posjetu drugoj državi“, komentirao je Mijić za Dnevnik.ba.

Mijić se osvrnuo na političku budućnost BiH kazavši kako su prvi i osnovni problem različite ambicije triju konstitutivnih naroda.

„Jedan želi dominirati cijelom državom i održavati bliske veze s Turskom i arapskim svijetom, drugi želi visoku autonomiju i moguće odcjepljenje te povezanost s Rusijom, a treći jednakopravnost i euroatlantske integracije“,kazao je.

Dodao je i kako države nema bez konsenzusa kojega ne može biti kad su vam politički ciljevi dijametralno suprotni, a dijalog sveden na prepucavanje.
„BiH će ostati međunarodni protektorat dok se tri naroda ne približe jedan drugome i definiraju zajedničke ciljeve koji će predstavljati smisao postojanja te države“, rekao je.

Ocijenio je i kako će dotad BiH ostati jedna besmislena tvorevina koju većina njezinih državljana u ovom obliku ne želi.

Osvrnuo se i na proslavu pobjede SDA „tekbirima“ i povicima „Allahu ekber“ u središnjice te stranke u Sarajev u kazavški kako je to njhovo pravo, ali i dokaz kako SDA, iako se voli kititi titulom najveće bh. stranke, nije stranka svih građana, čak ni svih Bošnjaka.

„Vizija koju SDA ima za BiH vrlo je uska i pretpostavlja nestanak Hrvata, Srba i sekularnih Bošnjaka. To SDA čini u stvari vrlo malom strankom, neovisno koliko glasova dobivala. BiH po mjeri SDA i funkcionalna BiH za sve građane nemaju dodirnih točaka“, kazao je.

Komentirao je i inicijativu premijera Plenkovića odnosno stavove službenog Zagreba glede nametanja Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva BiH kazvški kako su „stajališta vrlo jasna, a sama inicijativa pohvalna“.

„Ono što sad treba je inkorporirati ih u stajališta Europske unije i SAD-a. Na ovome prvome dosta se radi i postiglo se određene rezultate, ali se zato Washington potpuno zanemaruje što je veliki problem“, kazao je.

Smatra i kako američk politika u BiH nije mazila Hrvate, ali je činjenica da samo Amerika ima kapacitet riješiti tu krizu.

„I zato se, unatoč lošim iskustvima, s Amerikancima mora raditi“, tvrdi.

G. L. / Dnevnik.ba  

Article_Bottom_970x250