Article_Top_970x250

Komšić: Predsjednik sam i prosvjednicima i Čoviću, Hrvatsku možemo tužiti zbog Pelješkog mosta

DRUGI BOŠNJAČKI ČLAN PREDSJEDNIŠTVA BiH

Komšić: Predsjednik sam i prosvjednicima i Čoviću, Hrvatsku možemo tužiti zbog Pelješkog mosta

lis 13, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

U intervjuu koji je dao za RSE Komšić je kazao da ga prosvjed u Mostaru ne zanima te da je on predsjednik i Draganu Čoviću. Komentirajući činjenicu da je u mnogim općinama sa značajnom hrvatskom većinom proglašen nepoželjnim, rekao je da ga on neće na recepciji čekati nekog tamo načelnika.

"Meni je žao što su oni odbili tu inicijativu. Napokon je taj prostor mogao služiti nečemu korisnom. Ali kada neće, pa nećemo ih siliti. To da oni tvrde da ja nisam njihov predsjednik, i to je u redu, demokratski je to govoriti. Nije u tome ništa problem, mada oni moraju shvatiti da sam ja formalno-pravno sada i Draganu Čoviću predsjednik." - rekao je Komšić u intervjuu za RSE komentirajući prosvjed koji je hrvatska mladost organizirala u Mostaru.

Komentirajući činjenicu da je u velikom broju bh. općina s hrvatskom većinom proglašen nepoželjnim, Komšić je rekao da ga to ne brine i da neće ni ići tamo.

"Nema potrebe da se ja njima nudim. Sada, zamislite kako bi to smiješno bilo da šef države dođe na recepciju nekog općinskog načelnika i čeka hoće li ga on primiti. Toliko ja neću srozati svoje dostojanstvo ne više političko, nego ljudsko", komentirao je.

U razgovoru za RSE dotaknuo se i teme Pelješkog mosta. Rekao je da do tužbe ne mora doći, no da on smatra da može:

"To je pravo Bosne i Hercegovine i to se, naravno, možda ne svidi zvaničnom Zagrebu. Ali to je naše pravo po svim standardima međunarodnog javnog poretka. Ne vidim što je sporno, ja nisam rekao da će doći do toga, ali kažem da to možemo, imamo pravo na to. Dakle, ja bih volio da se zvanični Zagreb ipak okrene razgovoru sa Sarajevom, da ne moramo ići tako daleko." - tvrdi Komšić.

Komentirajući sastav budućeg bh. Predsjedništva rekao je da ne zna što se može očekivati:

"Pa evo, kažem, želim da vjerujem. Ja mogu garantovati samo za svoje ponašanje, ali način funkcioniranja Predsjedništva i način donošenja odluka u Predsjedništvu je takav da vas gotovo prirodno upućuje na neku vrstu konsenzusa i dogovora. Hoće li netko iskakati iz takvog načina rada tko to može garantirati, mogu garantirati samo za sebe." - rekao je.

I. Crnjac/ Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250