Article_Top_970x250

Knezović: Pola milijuna Hrvata iz BiH vrijedi kao dvije Plenkovićeve prijateljice

komentar

Knezović: Pola milijuna Hrvata iz BiH vrijedi kao dvije Plenkovićeve prijateljice

ruj 12, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Marijan Knezović kolumnist, politički i društveni aktivist komentirao je nedavne izjave Andreja Plenkovića, a koje se tiču financijske potpore RH Hrvatima u BiH. Komentar s njegove Facebook stranice prenosimo u cijelosti:

Komentirajući neku siću od potpore Hrvatima u BiH, premijer kaže kako novca za Hrvate u BiH "ima i uvijek će ga biti."

U gabaritima financijskih sposobnosti RH, a potreba Hrvata u BiH, ovaj primjer možemo promatrati na sljedeći način.Dođe dužnosnik vlade u restoran, jede, pije, ne štedi. Konobar mu isporuči račun od 999 kuna i 90 lipa, a on ostavi 1000 kuna.

Zatim, nakon što mu konobar krene vratiti 10 lipa, ponosno kaže: "Ne sekiraj se, pomoći će uvijek biti, zadrži ostatak." A i tih 1000 koje ostavi su zapravo novci koji su došli od konobara koji plaćaju ogroman porez i kojima država otme gotovo pola plaće.

Slična situacija je i s Hrvatima u BiH. Glavni su odgovorni za više od sedam milijardi kuna vanjskotrgovinskog suficita RH u robnoj razmjeni s BiH, glavni su i odgovorni za praktički besplatnu električnu energiju koju HEP crpi iz Buškog Blata i kroz godine je ostvario milijarde kuna prihoda po toj osnovi.

Hrvati iz BiH na brojne druge, trenutno egzaktno nemjerljive načine, kroz nekretnine i pogotovo investicije, opet milijardama pune proračun RH.

O trošenju studenata iz BiH, a da ne govorimo o trošenju ogromnog broja hrvatskih turista iz BiH, također ne možemo znati egzaktne brojke. Osim da se zasigurno kumulativno izražavaju u milijardama kuna.... I onda, nakon svih spomenutih i nespomenutih milijardi, premijer cifru od 25 milijuna kuna, koja se u takvom kontekstu ne može nazvati ni bijednom milostinjom, predstavlja kao velikodušnu pomoć.

Neka se sa svojom mizerijom koju ulupaju u crkveni beton i folklor pokupe i odu na jedno fino mjesto koje se ne imenuje javno, a Hrvati iz BiH koji mogu nasjesti na takvu propagandu i zadovoljiti se mrtvom crkavicom neka malo uključe mozgove i razmisle zašto oni ili njihova rodbina i susjedi čiste i kuju po Njemačkoj, umjesto da jačaju na djedovini sukladno svojim mogućnostima, potencijalima i velikoj žrtvi koju su podnijeli.

Ako Hrvatima iz BiH treba još crtati neke stvari, a mnogima nažalost treba, neka lijepo izračunaju da je pomoć Hrvatima u BiH, kojih je više od pola milijuna, jednaka zbrojenoj cifri prihoda koje će za mandata ostvariti dvije premijerove prijateljice koje aktivno rade protiv Hrvata u BiH, Marija Pejčinović Burić i Dubravka Šuica.Neka se te matematike sjete idući put kad s "bakšišom" krenu po glasove. Matematike se pogotovo trebaju prisjetiti birači. I daj se već jednom prestanite prodavati za najmanji škudni dio Judinih škuda.

Dnevnik.ba