Article_Top_970x250

Knezović o hajci zbog mise u Sarajevu: Hrvati su prepreka kalifatu, ali tko zna, možda se 'čaršijski influenceri' zarede do Božića

Intervju

Knezović o hajci zbog mise u Sarajevu: Hrvati su prepreka kalifatu, ali tko zna, možda se 'čaršijski influenceri' zarede do Božića

svibnja 12, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Žestoke reakcije u BiH zbog najave održavanja svete mise za žrtve Bleiburga u sarajevskoj katedrali pod vodstvom nadbiskupa kardinala Vinka Puljića za portal Direktno komentirao je politički analitičar i aktivist za prava Hrvata u BiH Marijan Knezović.

Podsjetimo, održavanje svete mise u sarajevskoj katedrali planirano je za 16. svibnja u sklopu obilježavanja 75. obljetnice bleiburške tragedije koju pod pokroviteljstvom Hrvatskog sabora organizira Počasni bleiburški vod. 

Održavanje mise za bleiburške žrtve iz svih oružja su napali članovi Predsjedništva BiH Šefik Džaferović i Željko Komšić te čelnici svih većih bošnjačkih stranaka, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te dio židovske zajednice u BiH. Njihove osude su se kretale od one da "Sarajevo nije mjesto za bilo kakvu 'revitalizaciju fašističkih parola''" do toga da se radi o "opasnom i destruktivnom pokušaju izjednačavanja žrtava i počinitelja ustaških zločina u Drugom svjetskom ratu".

Nije skretanje pozornosti

Pitali smo našeg sugovornika je li ova hajka na Katoličku crkvu u BiH i održavanje svete mise za bleiburške žrtve zapravo skretanje pozornosti s velike afere oko nabavke respiratora u toj zemlji. Knezović smatra kako to ovdje nije slučaj: 

"Često se povlače pitanja je li jedna stvar umjetno kreirana kako bi prekrila drugu, i to se uistinu često događa, ali ne bih rekao da je to ovdje slučaj. Medijsko-društveni atak na održavanje mise je pak skretanje pozornosti na to da se BiH pretvara u kalifat, da su osnovna ljudska prava ozbiljno narušena te da su u očima velikobošnjačkih i velikobosanskih ideologa Hrvati prva stvarna prepreka u tome da BiH postane islamska država". 

Bleiburg je genocid

Komentirajući napade bošnjačkih političara i dijela židovske zajednice u BiH na Katoličku crkvu Knezović podsjeća da su katolicima u BiH mnogi  pokušavali zatrti vjeru, no ona je jačala; tako je bilo od vremena Osmanlija, preko komunističke diktature, a danas evo i "novopečenih Osmanlija".

"Bleiburg nije tek zločin, Bleiburg i Križni put su genocid", primjećuje, među ostalim, taj student zagrebačkog Ekonomskog fakulteta kojeg su zbog izvanrednih zapažanja  i britkih komentara o situaciji u BiH uočili i u hrvatskoj javnosti i medijima.

'Čaršijski influenceri'

S druge strane je, ističe, fenomenalno to što se bošnjački političari, sarajevska javnost, dio židovske zajednice i drugi toliko interesiraju i zanimaju za Katoličku crkvu.

"Čovjek bi rekao kako takav milje uopće ne bi trebao biti zainteresiran za Crkvu i katoličanstvo, no očito u svojim srcima osjećaju kako je u Crkvi jedina istina pa se jedino Crkvom i misama bave. To je pohvalno, nadam se kako neće izgubiti interes za katoličke događaje i zbivanja unutar Crkve", ironičan je. "Nastave li ovim tempom i žarom, mnogi bošnjački političari i 'čaršijski influenceri' mogli bi se zarediti do Božića", nastavlja u ironičnom tonu Knezović.  

Bedasti komunistički mitovi

Na našu opasku kako očito i u BiH 'njeguju' srpske i komunističke laži i mitove o Hrvatima kao ustašama i koljačima koji su pobili milijune Srba i ostalog nehrvatskog življa u NDH-a, Knezović odgovara kako ne njeguju ni više ni manje nego u Hrvatskoj ili ostatku svijeta. 

"Komunistički mitovi su, zahvaljujući represivnoj i propagandističkoj politici, i dalje živi. Ipak, sloboda, premda i partikularna, nosi svoje prednosti, a jedna od njih je i ta što istina lakše ispliva na vidjelo. Obično kad čujete neki komunistički mit – on zvuči dramatično, ozbiljno i točno. Kad isti mit istražite, on uglavnom postaje smiješan, apsolutno nepotkrijepljen i bedast. Hrvati u BiH su najtolerantnija nacionalna zajednica u BiH te jedina nacionalna zajednica koja je plebiscitarno protiv svake vrste totalitarizma. Na kraju krajeva, HVO je doveo demokraciju u BiH, iako ju mnogi od tog trenutka uništavaju", ističe. 

Ugroženi na tri fronta

Na naš upit jesu li Hrvati zbog svoje malobrojnosti i majoriziranosti laka meta u BiH, Knezović smatra da nisu zbog potencijala hrvatskog naroda i njegove snage. 

"No s obzirom na to kakvi nepotisti, korumpirani političari i ljudi od interesa trenutno vode Hrvate u BiH, rekao bih da su Hrvati ugroženi na tri fronta. Prvo na bošnjačkom, onda na srpskom, a ponajviše na hrvatskom. Čini mi se kako trenutno na sva tri fronta gubimo, a kako je najveći problem Hrvata u BiH njihovo vodstvo, domet trenutne hrvatske politike u BiH je izdavanje polupriopćenja, bježanje od kamera te zapošljavanje rođaka, ljubavnica i susjeda. To ne može i ne smije biti odgovor na pomno planirane i strateške politike kojima probošnjačka elita minimizira utjecaj i broj Hrvata u BiH, a maksimalizira hegemoniju i tiraniju nad Hrvatima. Lobiranje u svijetu, razvijanje diplomatske mreže, provedba medijskih edukativnih akcija – to ne postoji, a bez toga narod politički ne postoji. Tu je bit problema", upozorava. 

Zašto nema takvih protesta kod Višegrada?

Zanimalo nas je i zašto vlasti u BiH tako ne protestiraju kada se četnici okupljaju u Višegradu. Naš sugovornik smatra da odgovor leži u - entitetima.

"Odgovor je jednostavan, Višegrad je u Republici Srpskoj koju Srbi kontroliraju pa je i puno manje zadiranja u ono što je 'srpska domena'. Kad bi Hrvati živjeli u svom entitetu, također bi imali puno manje briga", zaključuje, između ostaloga, taj politički analitičar za Direktno.

Dnevnik.ba