StoryEditor

KARTA: Priprema se podjela EU na zapadni i istočni blok

Piše D  /  29.07.2021., 16:21h

“Jedinstvo ne znači uniformnost”, nakon sastanka u Versaillesu su priopćili čelnici Njemačke, Francuske, Španjolske i Italije, prenosi portal Logicno.com

“Moramo prihvatiti činjenicu da se neke europske zemlje kreću malo brže od drugih,” – rekla je njemačka kancelarka.

Četiri najveća gospodarstva EU i njihovi lideri su proglasili o nužnosti, a time i neminovnost, “Europe s dvije brzine“. To znači stvoriti skupinu unutar EU posebno razvijenih zemalja, koje će imati više zakona i “razina integracije” u usporedbi s perifernim europskim zemljama.

U stvari, ovo je priopćenje priprema za sveobuhvatnu reformu EU. Očekuje se da će detalji biti obznanjeni 27. ožujka, na jubilarnoj sjednici povodom 60. godišnjice osnutka današnje Europske unije.

Na primjer, to u praksi znači da će se zapadna Europe opet koristiti osiromašenim radnicima iz istočne Europe i migrantima. Brojne zapadne zemlje, uključujući i one s najviše “gastarbajtera”, kao što su Irska, Njemačka i Austrija, inzistiraju na smanjenje naknada za djecu radnika iz istočne Europe koji rade na Zapadu.

No, to je samo mali dio posljedica stvaranje dvije Europe unutar naizgled jedinstvene EU.

Ali, sve ovo je sasvim logično, pogotovo u situaciji kada je svijet rastrgan između Nove Europe i zapadnog svijeta u kojem caruje liberalna ideologija. Zapadna Europa se priprema za vraćanje na polazne pozicije.

U ovom slučaju je to status svojevrsne “sile unutar EU”, sa svim povlasticama koje metropola uživa u odnosu na kolonizirane.

Karta dolje prikazuje: Plavo – Europu visoke brzine; Zelena – Europu drugog razreda; Sivo – Zemlje koje bi u Europu trebale ući biti bez ikakvih nadanja; Bijelo i crveno su zemlje koje… prosudite sami…

Dnevnik.ba

 

24. travanj 2024 10:51