Article_Top_970x250

Karmela Ljubas radila je na baušteli, klala svinje, otvara farmu goveda a sad se odlučila i politički aktivirati

inspirativna priča iz duvanjskog kraja

Karmela Ljubas radila je na baušteli, klala svinje, otvara farmu goveda a sad se odlučila i politički aktivirati

lis 19, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Karmela Ljubas, 36-godišnjakinja iz Roškog Polja pokraj Tomislavgrada prkosi trendovima iseljavanja mladih iz ovog kraja, ali i tradicionalnim podjelama poslova na muške i ženske. Ona i njezina obitelj odlučili su ostati, boriti se i živjeti u svom rodnom zavičaju. Kako kažu, bilo je teško, u pojedinim trenucima i preteško, ali to ih nije obeshrabrilo.

Ova mlada žena, uvijek besprijekornog izgleda s osmijehom na licu dokaz je da je sve moguće, ako se uloži beskrajno puno rada i jednako toliko ljubavi prema onome što radimo.

“Moja obitelj i ja bili smo spremni na svaku vrstu poštenog posla kako bismo si omogućili egzistenciju i normalan život u našem zavičaju. Odlazak iz duvanjskog kraja nama nije bio opcija. Često se sjetim naših početaka i toga da smo muž i ja skupa radili građevinske poslove, da sam ja sam radila na miješalici, a kada nije bilo posla u građevini vršili  smo usluge klanja svinja na jednoj farmi. Najteži dio priče mi je bio taj što smo podstanari, a najveći san je bio imati vlastiti dom. Svojim radom najraznovrsnijih djelatnosti bez kredita smo si izgradili  vlastiti dom na selu gdje živimo već sedam godina”, objašnjava Karmela te dodaje kako je privilegija živjeti na selu, imati svoj mir u današnjem stresnom svijetu.

“Ni jednog trenutka nismo posustali, uvijek radimo maksimalno i dajemo sve od sebe. Trenutno radimo nabavu građevinskih materijala, kupnju zemljišta za svoje klijente, uređenje interijera, catering usluge, radimo u štali s našim životinjama, a muž se i dalje bavi svim vrstama građevinski radova. Osobno volim životinje te se budući poslovni pothvati tiču najviše njih”, dodaje Karmela te objašnjava kako je trenutno u projektu izgradnje farme, na kojoj će boraviti „salers“ goveda, koja su joj posebno zanimljiva.

“Za početak je predviđeno 40 krava i jedan bik, a nadam se s vremenom i većem broju”, ističe Karmela.

Za sebe kaže kako je uporna, a upravo tu osobinu smatra neophodnom za uspjeh.

“Ja sam osoba koja bira ostanak u BiH, u mom Duvnu, u Roškom Polju, jer nigdje nije lijepo kao ovdje”, ističe te objašnjava kako joj u radu velike probleme stvara spora i neefikasna administracija koja umjesto da je servis poljoprivrednicima i poduzetnicima zapravo je najveća prepreka pri ostvarivanju bilo kakvog poslovnog pothvata.

“Smatram da to treba mijenjati i odabrala sam da neću sjediti i kukati nego ću sama pokušati ostvariti promjene koje će olakšati poslovanje i život i ostalim poljoprivrednicima i poduzetnicima,” zaključuje Karmela koja je uz svoju obitelj velika inspiracija i dokaz da se može raditi i živjeti u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba