Article_Top_970x250

Karamatić: Sarajevo će zaboljeti glava od posljedica Deklaracije

KOMENTIRAO DOKUMENT SABORA RH

Karamatić: Sarajevo će zaboljeti glava od posljedica Deklaracije

pro 14, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Karamatić navodi da su Hrvati u BiH žrtve politike koja pod krinkom građanštine želi stvoriti islamsku državu u srcu Europe.

Predsjednik HSS-a u BiH Mario Karamatić kazao je za Dnevnik.ba da će političko Sarajevo osjetiti posljedice koje donosi ova deklaracija te da će ih od istih zaboljeti glava.

"Usvajanje Deklaracije o položaju Hrvata u BiH u Hrvatskom Saboru je definitivno veliki iskorak u borbi za jednakopravnost. Nije mala stvar kada zemlja koja je punopravna članica EU i NATO-a u svome najvišem zakonodavnom tijelu s 80 posto glasova usvoji akt koji ne ostavlja mjesta sumnji kako su Hrvati u BiH žrtve politike koja pod krinkom građanštine pokušava stvoriti islamsku državu u srcu Europe", rekao je Karamatić za Dnevnik.ba.

Šef HSS-a u BiH je rekao da je dobro to što se politika službenog Zagreba promijenila kad su u pitanju bh. Hrvati.

"Ostaje žal zbog ublažavanja Deklaracije kako bi je podržao i SDP ali ostaje zadovoljstvo zbog činjenice da je Hrvatska, za razliku od prijašnjih vremena kada su dobivali pohvale od SAD-a za gašenje ideje o uspostavi Trećeg entiteta kod BiH Hrvata, konačno jasno i nedvosmisleno stala na stranu svoga naroda u BiH, a napose politike Hrvatskog narodnog sabora", rekao je Karamatić.

Naveo je i da će političko Sarajevo tek osjetiti političke posljedice deklaracije.

"Političke posljedice usvajanja Deklaracije će službeno Sarajevo tek osjetiti u vremenu koje dolazi i od istih će ih i te kako zaboljeti glava", rekao je.

Dnevnik.ba