Article_Top_970x250

Kandidatura Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva: Nije bitno tko se kandidira nego tko koga bira

analiza

Kandidatura Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva: Nije bitno tko se kandidira nego tko koga bira

sij 12, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Željko Komšić najavio je kako će se kandidirati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH. Ako se fenomen Komšić i platformaška Vlada FBiH kojim slučajem ponove, bit će to definitivan početak kraja Bosne i Hercegovine kakvu poznajemo.

Kandidatura Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH u ovom trenutku uopće nije sporna, budući da se očekuje da će doći do izmjena Izbornoga zakona BiH koje će spriječiti da jedan konstitutivni narod izabere političke predstavnike drugom konstitutivnom narodu. Pojednostavljeno rečeno, izmjene Izbornoga zakona BiH koje se trebaju usvojiti kako bi uopće imalo smisla održavati izbore, onemogućit će Bošnjacima da nameću političke predstavnike Hrvatima, kako su to činili 2006. i 2010. godine pri izboru člana Predsjedništva BiH (fenomen Komšić), te pri formiranju platformaške Vlade FBiH iz 2011. godine.

Budući da je Ustavni sud BiH donio presudu kojom je ustvrdio kako su konstitutivni narodi praktično i izborne jedinice za izbor članova Doma naroda Parlamenta FBiH, te naložio Parlamentu BiH da sukladno tomu izmijeni i Izborni zakon BiH, izvjesno je kako nakon usvojenih izmjena više neće biti moguće ponavljanje formiranja Vlade FBiH bez legitimno izabranih hrvatskih političkih predstavnika. Isto vrijedi i za Predsjedništvo.

 

Komšićem protiv opstanka BiH

Predsjednik Glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora BiH Božo Ljubić za Dnevnik.ba je izjavio kako je fokus HNS-a na izmjenama Izbornoga zakona. Izrazio je uvjerenje da će kroz sljedećih tri ili četiri mjeseca doći do izmjena Izbornoga zakona BiH kad je u pitanju izbor članova Predsjedništva BiH te izaslanika u domove naroda i to u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH.

„Kada se na takav način promijeni Izborni zakon, onda neka se kandidira tko god želi. Nama je najvažnije da hrvatski član Predsjedništva BiH ima hrvatski izborni legitimitet. Uopće se, stoga, ne bih osvrtao na pojedinačne kandidature, posebice prije promjene Izbornoga zakona“, izjavio je Ljubić.

Potpuno je jasno da Hrvati, kako narod tako i hrvatski politički predstavnici, nemaju ništa protiv Željka Komšića na osobnoj razini, no ne mogu se pomiriti s činjenicom da je on praktično na prijevaru sjeo u fotelju hrvatskog člana Predsjedništva. U dva navrata je za hrvatskog člana Predsjedništva BiH biran glasovima Bošnjaka. Tako su Bošnjaci osam godina u Predsjedništvu imali dva člana, a Hrvati niti jednog. To je anomalija koju bi novi Izborni zakon morao promijeniti.

„Kako sada stvari stoje bit ću kandidat za člana Predsjedništva BiH. Četvrta godina ide sa ovim sazivom Predsjedništva BiH, i postaje mučno gledati kako je rezultat u Predsjedništvu 2:1 protiv Bosne i Hercegovine. Moje mišljenje je da u Predsjedništvu treba biti minimalno 2:1 u korist BiH. Druga stvar, ove ucjene sa Izbornim zakonom, stvar koja ozbiljno treba da promijeni koncept BiH, da uvedu jednu, ne političku - nego povijesnu činjenicu, stvarno nisu nešto što čovjek može tek tako istrpiti i preći preko toga. Te ucjene se moraju zaustaviti. Ja sam po Ustavu bio član Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda. Ustav BiH ne poznaje predstavnike, nego pripadnike. Dok je tako - tako treba i raditi i živjeti i postupati u BiH, poštujući Ustav, ne duh Ustava - nego slovo Ustava", kazao je Komšić.

Za Komšića i komšiće tako je retrogradno to što se Hrvati zalažu za pošten izbor legitimnih političkih predstavnika konstitutivnih naroda, a progresivno je da Bošnjaci Hrvatima mogu političke predstavnike nametati.

Iako je izvjesno da će doći do izmjena Izbornoga zakona BiH budući da se u suprotnom neće moći popuniti federalni Dom naroda, izabrati predsjednik Federacije niti formirati Vlada FBiH, u BiH se nikad ne može sa sigurnošću tvrditi da će se nešto dogoditi. Tako mogućnost održavanja izbora po starim izbornim pravilima ostaje i dalje otvorena a time i mogućnost ponavljanja fenomena Komšić.

 

Dogovor ili razlaz

„Treperim od ushita kao list na jesenjem vjetru, gospodinu Komšiću želim puno zdravlja i da ga ne udari tramvaj, te da uspije u svome naumu da se kandidira. Njegova nova kandidatura bi ubrzala raspad ovoga mutanta od države kojega je na brzinu skrpila međunarodna zajednica i dovela sva tri naroda pred odluku, hoćemo li sjesti i dogovoriti se da napravimo zemlju po mjeri svih ili ćemo se razići“, izjavio je za Dnevnik.ba član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HSS-a BiH Mario Karamatić.

I sama najava Komšićeve kandidature, dodao je Karamatić, pokazuje sav besmisao ovako uređene zemlje.

„Ne mogu niti zamisliti kako bi nakon eventualnoga ponovnoga izbora gospodina Komšića postojao i jedan hrvatski političar koji bi još vjerovao kako se s Bošnjacima može graditi zajednička domovina“, istaknuo je predsjednik HSS-a BiH.

Slaven Raguž, član Predsjedništva HNS-a BiH i predsjednik HRS-a naglašava u izjavi za Dnevnik.ba kako će eventualna kandidatura Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva ne samo ogoliti bošnjačku politiku monopola nad BiH, nego i politiku općenito, uključujući i onu hrvatsku.

„U prvom slučaju, Komšić i politika koju utjelovljuje pokazuju nepostojanje minimuma obzira prema jednom cijelom narodu. Dakle, oni kao žele BiH po mjeri svih naroda i građana, a cijelom jednom konstitutivnom narodu eklatantno krše osnovno ljudsko pravo, pravo na izbor. S druge strane, Komšićeva eventualna kandidatura će ogoliti i aktualnu hrvatsku politiku. Sada se tobože pozivamo na instrumente vlasti u posjedu člana Predsjedništva, za potrebe osiguranja nacionalnih interesa, a vidimo u zadnje četiri godine kako je pozicija hrvatskog naroda i običnog čovjeka Hrvata u BiH  lošija nego ikada. Je li i jedan taj alat osiguranja nacionalnih interesa korišten u ovom mandatu kako bi se to spriječilo“, pita Raguž.

Je li se išta poboljšalo, nastavlja, po pitanju prava Hrvata nakon četiri godine vladavine "legitimnih"?

„Dakle, potrebno je otvoreno započeti iskreni diskurs na obje ove teme. Ja bih iskreno i priželjkivao Komšićevu kandidaturu jer bi onda taj diskurs bio neminovan. Moramo konačno pokrenuti ispit odgovornosti 'do sada učinjenog', koji bi u jednom trenutku prerastao u diskurs o BiH kao državi. Zato možda i ne bi bilo loše kada bi se Komšić kandidirao, jer bi se u konačnici pokazalo kako ova i ovakva BiH nema budućnosti, osobito s ovom političkom generacijom, i s jedne i druge strane legitimiteta“, rekao je Raguž.

 

Rušenje Daytona

lija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990. također vjeruje da neće doći do ponavljanja fenomena Komšić. za Hrvatski Medijski Servis Cvitanović je rekao kako je Komšićeva kandidatura povratak minimalno 12 godina unatrag kada su u pitanju politički odnosi u Bosni i Hercegovini.

„Ovo je pokazatelj da su prijeko potrebne i nužne izmjene Izbornog zakona u dijelu koji se odnosi na izbor članova Predsjedništva, a naročito iz reda hrvatskog naroda“, naglasio je Cvitanović. Upozorio je kako ovo nije dobro za Bosnu i Hercegovini, poručivši kako Hrvati moraju imati pravo birati između sebe člana Predsjedništva BiH kao i u domove naroda.

„Iznenađen sam i nisam očekivao da ćemo ponovno imati situaciju kao prije 12 godina, da će nam bošnjački narod birati (Hrvatima, op.a.) jednu od ključnih pozicija u državi, a to je član Predsjedništva“, rekao je Cvitanović.

Ovo pokazuje, smatra, da moramo intenzivirati aktivnosti na izmjenama Izbornog zakona, odnosno da se moramo u punom kapacitetu uključiti u donošenje rješenja kojim će Hrvati imati dominantan utjecaj na izbor člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

Iz Republike Srpske, pak, također, osuđuju Komšićevu najavu kandidature te upozoravaju da se time ruši Daytonska BiH.

„Sam Komšić je rekao da bi njegovom eventualnom novom pobjedom, čitaj prevarom, matematika u BiH bila zasnovana na principu '2+1 za BiH', nasuprot trenutno navodnoj '2+1 protiv BiH'. On nam time govori da daytonsku matematiku, čija je formula '1+1+1', smatra porazom BiH, i otvoreno nam govori da upravo to, dejtonsku BiH, želi da sruši. Njegov željeni rezultat je građansko preglasavanje, prvo Hrvata na izborima, a zatim Srba u Predsjedništvu, a sasvim sam siguran da će, ukoliko se njegove želje ostvare, realan rezultat biti 'u minusu', upravo za njegovu BiH“, izjavio je za Dnevnik.ba Rašo Kovačević, član Glavnog odbora SNSD-a.

 

Komšić za kraj Bosne i Hercegovine

Ako se fenomen Komšić i platformaška Vlada FBiH kojim slučajem ponove, bit će to definitivan početak kraja Bosne i Hercegovine kakvu poznajemo.

Hrvati će u tom slučaju biti prisiljeni u potpunosti odbaciti sadašnju Bosnu i Hercegovinu kao državni okvir u kojem se mogu ostvariti kao narod i bit će prisiljeni tražiti druga rješenja.

Srbi, također, neće dozvoliti da im se na razini države dogodi ono što se Hrvatima događa na razini Federacije. Tek tad će doći do konačnog sukoba bošnjačkog unitarizma i srpskog separatizma koji će BiH odvesti u propast.

BiH je moguća jedino kao federalizirana država triju konstitutivnih naroda. Sve drugo državu vodi u sigurnu propast. Likovi poput Komšića koji jašu na unitarističkom valu samo ubrzavaju proces završetka postojanja BiH kao države.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250