StoryEditor
objašnjeno

Kako Željko Komšić plasira laži: Europa ne traži ukidanje konstitutivnosti, kao ni uvođenje "građanske države" u BiH

Piše D.B.  /  06.09.2021., 16:53h
Željko Komšić u zadnje vrijeme izjavljuje da Europski sud za ljudska prava zahtjeva da se odbaci konstitutivnost naroda i da se uspostavi građanska država, kao i da je to zahtjev Europske komisije za ulazak BiH u EU.

Ove teze Željka Komšića su suprotne u odnosu na stavove Europskog  suda za ljudska prava i zahtjevima Europske komisije. Potrebno je samo pročitati iste odluke, izvještaje, i lako će se doći do zaključka da se radi o običnim manipulacijama i obmanama Željka Komšića.

KOMŠIĆEVA LAŽ BR.1.:  EUROPSKI SUD ZAHTJEVA ODBACIVANJE KONSTITUTIVNOSTI  

Europski  sud  za ljudska prava ni u jednoj odluci koja se tiče Ustava BiH i Izbornog zakona BiH nije naveo da je potrebno odbaciti konstitutivnost naroda BiH.

Europski sud u svojim odlukama navodi da konstitutivnost  naroda ne može imati za posljedicu isključivanja ostalih u Domu naroda i Predsjedništvu.

Citiramo:

''Sud smatra da je došlo vrijeme za politički sistem koji će svakom građaninu Bosne i Hercegovine osigurati pravo da se kandidira na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda Bosne i Hercegovine, bez diskriminacije po osnovu etničke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima uz isključivanje manjina ili građana Bosne i Hercegovine.'' Točka 43. Odluke Zornić protiv BiH. 

Ovaj stav Suda u Strasbourgu ukazuje da svatko mora imati pravo da se kandidira, samim tim bude i biran u Domu naroda ili za Predsjedništvo. 

Ne radi se o zahtjevu Suda se odbaci konstitutivnost, nego da se izmjeni Ustav i Izborni zakon da svatko se može kandidirati i zastupati narode u BiH bez obzira na etničku pripadnost.

KOMŠIĆEVA LAŽ BR.2.: EUROPSKI SUD ZAHTJEVA UVOĐENJE GRAĐANSKE OPCIJE 

Europski sud ni u jednoj odluci  nije naveo da se u Bosni i  Hercegovini mora uvesti građanski model. 

Upravo suprotno, u ključnoj točki 48. u predmetu Sejdić-Finci, Sud zaključuje da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije vrijeme za vladavinu većine.

Citiramo :

'' 48. Pored toga, iako se Sud slaže s Vladom da nijedna odredba Konvencije ne traži potpuno napuštanje mehanizama podjele vlasti koji su svojstveni Bosni i Hercegovini i da možda još uvijek nije sazrelo vrijeme za politički sistem koji bi bio samo odraz principa vladavine većine.''

U niti jednoj Odluci Europskog suda za ljudska prava nije napisano da se zahtjeva uvođenje građanske opcije i ukidanje konstitutivnosti. Sud u odlukama jasno navodi kako je potrebno da u Domu naroda i za člana Predsjedništva svi građani imaju pravo birati i biti birani. Sud ukazuje na neophodnost postojanja Doma naroda, te je jasno da se ne radi o zahtjevu za uvođenjem građanske države, nego upravo suprotno. 

KOMŠIĆEVA LAŽ BR. 3.: EUROPSKA KOMISIJA TRAŽI U ZAHTJEVU ZA ČLANSTVO BiH U EU DA SE UKINE KONSTITUTIVNOST 

U svom priopćenju Europska komisija nigdje nije navela da je potrebno ukinuti konstitutivnost naroda. 

Citiramo: 

Stoga su potrebne značajne dodatne reforme kako bi se osiguralo da svi građani mogu ostvarivati svoja politička prava, u skladu sa presudom Europskog suda za ljudska prava (ECtHR) u predmetu Sejdić-Finci.

Europska Komisija u svom priopćenju navodi da je potrebno provesti odluke Europskog suda za ljudska prava,  a ne da je potrebno ukinuti konstitutivnost naroda.  To podrazumijeva da svi građani moraju imati pravo da biraju i budu birani u Domu naroda i za člana Predsjedništva, a ni u kom slučaju stvaranje građanske države i ukidanje konstitutivnosti naroda u Bosni i Hercegovini.

Dnevnik.ba

21. travanj 2024 11:57