Article_Top_970x250

Kako će rezultati međuizbora utjecati na Donalda Trumpa?

izgubio zastupnički dom

Kako će rezultati međuizbora utjecati na Donalda Trumpa?

stu 07, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Reuters

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan.

Nakon što su demokrati na američkim međuizborima preuzeli kontrolu nad Zastupničkim domom Kongresa, vrijeme jedinstvenog vladanja za Donalda Trumpa i republikance je gotovo, piše BBC, prenosi Večernji list.

Za vrijeme svog predsjedanja, Trump je imao koristi od prijateljskog Kongresa koji je općenito podržavao njegove riječi i dijela, prilagodio se njegovim političkim prioritetima i bio odlučan u pogledu nadzora, stoji u analizi.

Navodi se i kako će se to sve promijeniti u iduća dva mjeseca kada demokrati preuzmu Kongres te da će Zastupnički dom sada početi nuditi napredne prioritete.

Prvi na listi je paket vladinih etika i mjera izbornih reformi, ako je suditi prema vjerojatnoj predsjedateljici Nancy Pelosi. Trump će sada morati i surađivati s oponentima ako želi postići potpisivanje zakona, no to bi moglo biti teško ostvariti, pogotovo zbog njegovih riječi na skupovima diljem zemlje, piše BBC.

Zastupnički dom, u kojem su u dosadašnjem sazivu imali komotnu većinu (236-193), republikanci su izgubili kao što se i očekivalo, ali taj poraz neće ispasti katastrofalan. 

Kompletan sastav Zastupnički doma i Senata bit će poznati tek nakon što se zatvore birališta širom zemlje i dođu rezultati. Procjene su da će demokrati imati 229 mjesta, a republikanci 206 u Zastupničkom domu.

S većinom u Zastupničkom domu demokrati će imati mogućnosti istražiti Trumpove porezne prijave, moguće sukobe interesa i navodne veze s Rusijom u kampanji 2016. godine. Također će moći srezati neke njegove zakonodavne ambicije ili nastojanja poput onih da izgradi zid na granici s Meksikom.

Na udaru bi mogli biti i članovi Trumpove administracije poput glavnog tajnika Ryana Zinka zbog optužbi da je poduzimao službene radnje koje su pogodovale njegovim poslovnim interesima.

Demokrati sada imaju i većinu kojom mogu napraviti prvi korak prema opozivu predsjednika.

Dnevnik.ba

Dobra vijest za Trumpa je zadržavanje Senata, gdje bi mogli i dobiti još koje mjesto. Ostaje im otvoren prolaz prema saveznom sudstvu, a Senat će sada imati manje problema pri potvrđivanju novih dužnosnika na visokim pozicijama, piše BBC.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250