StoryEditor
psihoanaliza

Kad si karcinom i kad to osvijestiš, tada se rađa nemjerljiva snaga da nastaviš trovati i uništavati

Piše Bruno Bošnjak  /  03.10.2022., 14:49h

Željko Komšić, iako nedobronamjeran, zasigurno nije toliko glup da ne bi barem u krajičku mozga dokučio da je nemjerljivo doprinio putu BiH prema provaliji, vjerojatno to povremeno dopre do njegovog iracionalizacijama zamućenog razuma i probije se kroz oklop taštine i opijajuće zaslijepljenosti podrškom uglavnom radikalnih birača željnih dominacije i majorizacije, no ego je prokleta i jaka stvar.

Željko Komšić možda je prije 16 godina, u vrijeme prve kandidature, i imao nešto plemenitih ideja, nećemo tvrditi da nije. Čak ga je i ponešto Hrvata naivno podržalo, dakako puno manje nego pravog hrvatskog kandidata, ali opet osjetno više nego u proteklim izbornim ciklusima.

Već smo pisali da bi danas možda već dozrelo vrijeme da se razmišlja o parfemu nakon redovnog korištenja sapuna ili, drugim riječima, da nije bilo preglasavanja i da je poštivan dogovor iz 1994. i 1995., danas bi možda Hrvati u Bošnjacima vidjeli prijatelje i sugrađane s kojima je moguće graditi državu u kojoj u perspektivi neće biti bitno tko za koga glasa, onu famoznu "građansku" o kojoj stalno slušamo.

Upravo sa Željkom Komšićem kao personifikacijom, uz sve ostale šahinoviće, fejziće i kompaniju, ta je mogućnost potpuno zgažena i ugašena, hrvatskom narodu danas ne pada na pamet ni milimetra se svojevoljno odmaknuti od onoga što je dogovoreno. Ne samo da Hrvati ne žele, nego se to niti ne može dogoditi jer bi bilo čije djelovanje u tom smjeru, primjerice kojeg međunarodnog dužnosnika koji bi zlorabio svoje neograničene ovlasti, udarilo o zid zakona i Ustava, a narod bi u krajnjoj nuždi mogao jednostavno istupiti iz ove državne zajednice.

Željko Komšić, iako nedobronamjeran, zasigurno nije toliko glup da ne bi barem u krajičku mozga dokučio da je nemjerljivo doprinio putu BiH prema provaliji, vjerojatno to povremeno dopre do njegovog iracionalizacijama zamućenog razuma i probije se kroz oklop taštine i opijajuće zaslijepljenosti podrškom uglavnom radikalnih birača željnih dominacije i majorizacije, no ego je prokleta i jaka stvar.

Sasvim je očigledno da državu nije ustabilio, a njene narode nije približio, nego je djelovao u suprotnom smjeru. I baš takve primisli, kakve je jednom velikom ljudskom egu bolno i mučno konvertirati u logičan i koherentan zaključak, Komšića tjeraju da nastavi još jače i pohlepnije držati se stolice iz koje truje i uništava BiH. Njegov odgovor na mučnu ideju da je destruktivac, a ne konstruktivan čimbenik, sastoji se od još agresivnijeg djelovanja u istom smjeru, smjeru koji polučuje samo zlo.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:03