Article_Top_970x250

Jučerašnji problem s migrantima je dokaz da BiH nije ni "d" od države

SELO GORI, A BABA SE ČEŠLJA

Jučerašnji problem s migrantima je dokaz da BiH nije ni "d" od države

svibnja 19, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Migranti su krenuli iz Sarajeva u kojem su bili "smješteni" zadnjih nekoliko dana. Improvizirano nasalje je maknuto, a grad začešljan za dolazak "pape" Erdogana.

Kad je prije par godina u Sarajevo dolazio papa Franjo, cijeli grad je sređen a na ulicama čak nije bilo ni pasa lutalica. Ovaj put, pred dolazak "pape" Erdogana, u Sarajevu su shvatii da osim pasa lutalica problem stvaraju i migranti ispred Vijećnice.

Jučer su migranti autobusima prebacivani iz Sarajeva u Salakovac. Put je trajao više od uobičajenog, a "naše" vlasti iskoristile su klasičnu priliku prebacivanja loptice na drugu stranu. 

Baš kao što je ratni lider Bošnjaka Izetbegović u ratu govorio da to nije njihov rat, tako su se jučer i aktualni lideri Bošnjaka ponašali i poručili (nam) da ni ovo nisu njihovi migranti.

U tekstu objavljenom na portalu Dnevnik.ba opisano je što je zapravo pravi problem s migrantima: 

Mektić posljedice svoga katastrofalnog rada prebacuje građanima HNŽ-a

I dok nitko nije postavljao pitanja Mektiću kako i zašto se ti ljudi uopće bez dokumenata šeću po BiH i on i većina bošnjačkih lidera iskoristila je priliku da situaciju s migantima okrene "na svoj mlin" i svima pokažu kako je Čović i njegova "teritorija" kriva jer se s ovim ljudima potupilo nehumano. 

Prijetnja represivnim aparatom

Kad zakaže odgovornost i kad se više ne zna tko pije, a tko plaća, situaciju najbolje opiše ona kultna serija "Selo gori, a baba se češlja". S tim da bi se u ovom slučaju mogla napraviti i reinterpretacija one "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo" u "Mektić nije dao ostavku, a kad će ne zna se". Dakle, čovjek koji je mjesecima tvrdio da s migrantima nema nikakvih problema i da oni uopće ne ulaze u BiH, jučer je mrtav-hladan krivnju prebacivao na nekog drugog i prijetio represivnim aparatom, što je na koncu osjetio i Ilija Lasić, komesar policije u HNŽ-u.

Pokušali smo nazvati Lasića, no nije nam se javljao na telefon.

Reakcije u Hrvata

Reakcije Hrvata na sav cirkus koji se događao s migrantima bile su očekivane. Nitko nije dovodio u pitanje same migrante ni činjenicu da ljudima treba pomoći. Iako se u bošnjačkim medijima htjelo drukčije prikazati, jučer nije bilo nikakvog "sukoba" na razini "bh. Hrvati - migranti", ali ga je bilo na razini "bh. Hrvati - država". Nije problem u migrantima, nego u državi koja je (opet) pokazala da nije ni "d" od države.

Mario Karamatić, šef HSS-a u BiH smatra kako je prebacivanje migranata u Salakovac dio plana o šminkanju Sarajeva pred dolazak Erdogana, također je kazao i da mu nije jasno zašto ih se Sarajevo želi riješiti, a upravo su ih oni pozivali da dođu.

"Svaka županija je federalna jedinica za sebe, naravno, u sklopu Federacije BiH, a Federacija jedinica u sklopu BiH. Ako netko donosi neku odluku naravno da treba konzultirati federalne jedinice. Koliko sam ja vidio Slobodan Nuić, ravnatelj Agencije za poslove sa strancima je rekao kako se konzultirao s MUP-om Sarajevske županije, pa neka s njima i završi. Ovo je čisti pokušaj rušenja ustavno-pravnog poretka BiH i ignoriranje volje županija. Kao takvo apsolutno nije prihvatljivo - izjavio je Karamatić u reakciji na pokušaj prebacivanja migranata iz Sarajeva u Mostar".

Republikanci smatraju da se vodstvo u bh. Hrvata trebalo oduprijeti i da "nisu smjeli pognuti glavu pred političkim Sarajevom".

Bošnjačke stranke (opet) složne

DF je optužila Čovića i Dodika da su krivi zbog migranata, kako navode, Dodik ih ne želi u RS-u, a Čović u Herceg-Bosni. To je, smatraju u DF-u, početak Čovićevog "plana B" koji je nedavno najavio.

Cijelu reakciju možete pročitati OVDJE.

Šef SDP-a BiH, Nermin Nikšić smatra da se dogodio mini državni udar koji je dokazao kako je sve južno od Ivan-sedla prepušteno Čoviću.

"Radi se o tome da se pokazuju mišići i ko je šef na određenom teritoriju. To je bio mini državni udar", naglasio je.

SDA opet po starom, optužili su za protuustavno djelovanje i kršenja zakona, dok je radikalno desni Građanski savez zazivao uhićenje Nevenka Hercega.

Većina bošnjačkih medija djelovala je pristrano, Mektića nitko nije pozivao na odgovornost, a svojevrsna utjeha i dežurni krivac su objedinjeni u lik i djelo komesara Lasića.

I. Crnjac / Dnevnik.ba

 

 

 

 

Tagovi:

Article_Bottom_970x250