Article_Top_970x250

Josip Bogdanović za Dnevnik.ba: Ako pobijedim, građani će znati kako potrošena je svaka marka

kandidat hrs-a za načelnika neuma

Josip Bogdanović za Dnevnik.ba: Ako pobijedim, građani će znati kako potrošena je svaka marka

lis 28, 2020

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kandidat HRS-a za načelnika Općine Neum Josip Bogdanović je diplomirani ekonomist sa dugogodišnjim iskustvom u privatnom sektoru; prvotno u bankarskom, a onda i u knjigovodstvenom. Ima iskustvo i u radu sa europskim fondovima, a trenutno vodi vlastiti knjigovodstveni servis u Dubrovniku. Bogdanović je oženjen, otac troje djece, voli sport, posebno košarku.

Što je prema Vašem mišljenju najveći problem Neuma i kako ga namjeravate riješiti?

Definitivno neodgovarajuća zdravstvena skrb. Mogao bih spominjati nerazvijenu infrastrukturu, tužbe, stihijski razvoj turizma, uzurpiranje javnih površina, itd., ali loša kvaliteta, pa usudim se reći i potpuni izostanak osnovne zdravstvene skrbi u Neumu je definitivno pokazatelj koliko smo duboko zaglibili u društveno blato sa aktualnim vodstvom. Osiguravanje osnovne zdravstvene skrbi je suvremeni demokratski minimum, mi ni toga nemamo. Naravno, kao i svugdje, u našem Domu zdravlja postoje oni koji i s minimumom sredstava iz sebe izvlače maksimum i rade vrhunski posao, no tu su i oni zbog kojih Dom zdravlja puni novinske retke. Prvo što ću učiniti, ukoliko mi Neum pruži tu mogućnost, jest sistematizacija radnih mjesta, dubinska analiza zdravstvene skrbi i ovisno o tome program subvencija u cilju osiguranja dovođenja liječnika specijalista u Neum. Kako to uraditi, opisao sam u svome programu, npr. poticajnom stanogradnjom i sl.

Dalje, opremiti Dom zdravlja valjanom opremom. Suludo je da se CRP analizator nabavio tek nakon što je HRS pokrenuo određene aktivnosti u Skupštini HNŽ-a, a još mi je nepojmljivije da su zastupnici oba HDZ-a u Skupštini svojedobno glasovali protiv amandmana na proračun s kojim smo tražili uvrštavanje te nabavke u Proračunu HNŽ-a. Dakle, izostanak osnovne zdravstvene skrbi je najveća nuspojava društva u kojem je stranačka iskaznica, rodbinska povezanost najveća društvena vrijednost. Kako ćemo to zadržati mladost i mlade obitelji u Neumu ako je jedino bitno čiji si i u kojoj si stranci, a ne što znaš i umiješ raditi. Došao je trenutak da kreatorima takvoga društva uzvratimo tamo gdje ih najviše boli, a to su poluge moći.

U čemu vidite potencijal Neuma i kako ga namjeravate valorizirati?

Potencijal Neuma je sinergijski razvoj svih segmenata potrebnih za ekonomski razvoj općine. Turizam kao najjači pokretač razvoja i gospodarska grana s najvećim brojem zaposlenih u ovom trenutku se samo događa, po nekoj inerciji. Potrebno je kreirati politiku razvoja turizma i postaviti smjernice za razvoj istog. Primjerice, u programu sam pojasnio kako razviti FTTH Internet infrastrukturu s čime bi mogli sezonu produžiti sa kongresnim turizmom i otvoriti vrata greenfield investicijama ne samo u središnjem dijelu općine, nego i zaleđu. Ulaganjem u sportsku infrastrukturu produljiti sezonu razvojem sportsko-rekreativnog turizma. U zaleđu potaknuti razvoj seoskog turizma. Razvoj infrastrukture i privođenje iste svrsi. Uređenje šetnica i plaža. Stvaranje preduvjeta za razvoj poduzetništva i mikropoduzetništva, kroz poduzetnički inkubator, s posebnim naglaskom na zaleđe. Ništa od razvoja nema ukoliko se ljudski potencijali ne razvijaju u skladu s potrebama tržišta. Subvencijama i stipendijama u suradnji s obrazovnim ustanovama stvarati kadrove sposobne za odgovoriti na tržišne potrebe. Na ovaj način se osigurava sigurnost zapošljavanja.

Na koji način namjeravate pristupiti rješavanju problema netransparentnosti i drugih nelegalnosti koje se tiču dodjele i upravljanja javnim površinama?

Nedavno sam izjavio za medije, a danas to ponavljam: prvi korak u borbi protiv korupcije je transparentnost. Prvi sam od kandidata izjavio da ću se odvažno uhvatiti u koštac s nepostojanjem transparentnosti u poslovanju općine do sada, a jedini sam predstavio i rješenje kako to uraditi, predstavljajući aplikaciju „Transparentni Neum“. Prvim danom mandata stavljam je u funkciju! Žitelji Neuma ne samo da će biti upućeni u svaku utrošenu KM u mom mandatu, nego i u sva utrošena sredstva zadnjih četiri godine. Mnogima ovo nije i neće biti drago, ali kao što sam već dokazao, odnekud moramo početi oduzimati Neum iz ruku pojedinaca i vratiti ga u ruke, i usmjeriti ka dobrobiti žitelja koji u njemu žive. Također, sjednice općinskog vijeća prenosit će se uživo. Svi će biti upoznati sa točkama dnevnog reda sjednica minimalno tjedan dana prije održavanja, kako bi aktivno mogli sudjelovati u radu vijeća. Transparentnost je osnova za stvaranje povjerenja.

Ured za reviziju institucija FBiH, nedavno je objavio izvješće o provedenoj financijskoj reviziji za 2019. godinu. Općina Neum je jedina institucija koja je pritom dobila negativnu ocjenu zbog, između ostalog, Zakona o komunalnim djelatnostima, Zakona o trezoru FBiH,Zakona o radu i sl. Kako komentirate ovaj nalaz po ugled u funkcioniranje Općine Neum i njezinih javnih poduzeća,te na koji način namjeravate negativan trend u četiri godine mandata dovesti u pozitivu?

Nalaz revizije je u praksi pokazao istinitost svih tvrdnji koje smo iznosili posljednjih mjeseci. Netransparentan i nenamjenski utrošak novca poreznih obveznika, sredstava iz proračuna, kao i javne površine dijelile su se po stranačkoj, koalicijskoj i rodbinskoj vezi. Došlo je vrijeme da „ mali čovjek“, kako kažu neki „veliki“, dođe na svoje. Obveza je postupati sukladno zakonu i to je jedina stvar koja u ovom slučaju vrijedi. Red se može i mora uvesti, a može ga uvesti samo netko tko nikada nije bio dio tog sustava. Od svih ponuđenih stranaka i kandidata jedino HRS i ja nismo nikada sudjelovali u radu vijeća i općinske uprave u Neumu. Ne razumijem kako moji politički protivnici, svi redom, mogu govoriti o transparentnosti i novim vrijednostima, a svi su još uvijek aktivni akteri političkog sustava i vrlo vješto taj sustav koriste, odnosno, zloupotrebljavaju za osobne interese. Što su do sada radili? Kako ću ispraviti negativne trendove? Opisao sam u svome programu koji je javno dostupan. Ono što ovdje mogu obećati jeste kako ću biti dosljedan i u zajedništvu s građanima izvesti stvari na čistac.

Neumsko gospodarstvo bazira se na turizmu, što je sa ostalim granama privatnog sektora? Imate li u planu neke mjere za poticanje malog i srednjeg poduzetništva i možete li ih ukratko predstaviti?

Prvo što se mora uraditi jest analiza utjecaja fiskalne strukture na razvoj gospodarstva, kako bi se detektirali porezni utezi koji terete malo i srednje poduzetništvo. Po nekim procjenama na razini naše lokalne uprave, ukoliko malo i srednje poduzetništvo želi poslovati po zakonu, mora platiti na desetine nameta. Fiskalni nameti ne mogu biti instrumenti ispravljanja proračunskog deficita, nego to može jedino biti racionalizacija rashodovne strane proračuna i prihodi koji su rezultat ulaganja. Racionalizacijom se otvara veliki prostor za fiskalno i drugo subvencioniranje poduzetništva i poticaje, a ulagati treba na način da se ne ide u zaduživanje, nego nađu prihodi koji su već tu, ali nečijom nesposobnošću ostaju neiskorišteni. Spominjao sam nedavno primjere DTK i elektro infrastrukture koju veliki sustavi koriste praktično besplatno, iako postoji zakonska osnova temeljem koje općina može uzimati sredstva za najam te infrastrukture. To nisu mali iznosi s kojima se praktično subvencionira rad velikih operatera, a malog i srednjeg poduzetnika se tereti komunalnim naknadama i sl. 

Drugi način pomoći su EU aplikacije i fondovi. U tome sigurno imam najviše iskustva, jer dolazim iz te branše. Također, izvjesno je da je cesta Neum Stolac u završnoj fazi te će općina Neum biti efikasnije povezana sa unutrašnjosti. No, jednako tako je da ćemo se u skoroj budućnosti naći između dvije čvrste granice sa EU, tako da je već sad potrebno utjecati na samu klasifikaciju graničnih prijelaza, jer i o tome ovisi lakoća plasmana proizvoda van granica naše općine. Dakle, subvencije, porezne olakšice, savjetovanja i edukacije su prvi koraci u poticanju poduzetničke klime, kroz aktivno osluškivanje sugrađana i tržišta iznalaziti nove načine za poticanje razvoja istog.

Stručnost ili stranačka pripadnost?

Malo banalno pitanje. Naravno da je stručnost izbor i naravno da će svatko staviti stručnost ispred stranačke pripadnosti. No, stvar je životna praksa, odnosno, onaj tko tvrdi kako je stručnost ispred stranačke pripadnosti, ponaša li se tako u praksi? Teško ili nikako, tako da se ne radi o stranačkoj pripadnosti, nego partijskoj. Ponavljam rečeno ranije, HRS i ja jedini nikada nismo bili dio sustava, niti nam je politika potrebna u životu. Nama je politika sredstvo, a nikako cilj. Motiv mi je želja mijenjati društvo i učiniti ga po mjeri svakog čovjeka, a ne odabranih. Svojim životom pokazujem ono za što se zalažem.

Zašto ste baš Vi najbolji izbor za Neum?

Djelomično sam odgovorio u prethodnom pitanju. Najveći razlog je taj što meni politika nije potreba, nego izraz moralne, vjerske i ljudske obveze djelovati u životu i društvu kako bih utjecao na sve loše stvari koje nam diktiraju život. Otac sam troje djece, koja su zbog nedostatka mogućnosti razvoja svojih talenata na školovanju u Dubrovniku i Zagrebu. Da sam čekao da mi pomogne općina ili sustav u kojem živimo, moja djeca ne bi nikada postigli ovo što postižu sada, a sve je to plod odricanja njihovih roditelja. Ja sam se uspio snaći, ali ne mogu mirno promatrati kako djeca u Neumu nemaju mogućnost razvoja svojih talenata, jer nemaju svi roditelji mogućnosti potrebne za to. Nemamo pedijatra, nemamo jaslice, nemamo prijevoz učenika, što je zakonska kategorija, itd. Dakle, djeca su nam višestruko zakinuta. Kada ovome dodamo nepotizam, korupciju, mentalni komunizam, klijentelizam, vrlo lako se vidi kako nam je društvo trulo do srži. Poštujem svoje političke oponente, ali ja nikada nisam bio dio tog sustava. Nisam očekivao i ne očekujem da mi politika ili netko treći riješi egzistencijalne probleme. Diplomirani sam ekonomist, smjer turizam, poznajem više nego dobro najjaču gospodarsku neumsku granu. Radio sam godinama u bankarskom sektoru, poznajem tržište, trenutno radim kao privatnik u Dubrovniku. Uz to, ne polažem i ne moram nikome polagati račune. Kod nas nema stranačke, odnosno, partijske stege. Dakle, meni ništa od ovoga što radim u politici nije potreba. Jednostavno, moj motiv ulaska u politiku je moralne, ljudske i vjerske naravi. One žive, praktične vjere, ne one paradne iz prvih redova. Uostalom, tko sam i što sam znaju svi oni moji sugrađani koji su mi se bilo kad obratili za pomoć i savjet. Siguran sam, ako uspijemo blokirati izborne malverzacije, osobito one nakon 19.00 sati, a budite uvjereni u to da hoćemo, vjerujem u dobar rezultat. Podrška koju dobivam od Neumljana ovih dana, ljudi kojima je dosta uvijek istih ljudi i iste politike, je neopisiva. Vrijeme je da svi skupa skupimo hrabrosti i budemo promjena koju želimo u društvu.

Dnevnik.ba