Article_Top_970x250

Jerković: Međunarodni donatori zaboravili su na Hrvate su Republici Srpskoj

INTERVJU

Jerković: Međunarodni donatori zaboravili su na Hrvate su Republici Srpskoj

stu 13, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jerković je istaknuo kako je trenutačno u pomoći Hrvatima RS-a najaktivniji Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji pomaže  ciljane projekte i dodjeljuje namjenska sredstva u skladu s predloženim projektom i zakonskim okvirima o dodjeli pomoći. 

"Međunarodni donatori zaboravili su na projekte obnove za Hrvate povratnike u Republici Srpskoj", kazao Josip Jerković, potpredsjednik Republike Srpske.

Jerković je istaknuo kako je trenutačno u pomoći Hrvatima RS-a najaktivniji Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske koji pomaže  ciljane projekte i dodjeljuje namjenska sredstva u skladu s predloženim projektom i zakonskim okvirima o dodjeli pomoći. 

U kontekstu pozitivnih vijesti za Hrvate u RS-u Jerković je  naglasio nedavnu odluku da se trasa autoceste u tom entitetu pomakne te na taj način izbjegne rušenje hrvatskih kuća. Rezultat je to pravodobne reakcije hrvatskih političkih predstavnika u RS-u, mještana te diplomacije RH.

Prema njegovim riječima, spriječen je najcrnji scenarij, odnosno, rušenje kuća hrvatskih povratnika koji su mukotrpnim radom obnovili svoje stambene jedinice. 

"Planirana trasa izgradnje za hrvatsku povratničku zajednicu značila bi ponovno iseljenje i progon, a najvjerojatnije i trajno iseljenje s ovih područja. Cesta znači život i naravno da treba izgraditi planiranu autocestu", kazao je Jerković. 

Iako će, kako je kazao, uvijek podržavati izgradnju cesta jer nas one povezuju, smatra kako izgradnja ne smije ići ni na čiju štetu. 

"Pravodobnom reakcijom hrvatskih političkih predstavnika u RS-u, mještana, kao i djelovanjem hrvatske diplomacije, a u konačnici razgovorom hrvatskog premijera Andreja Plenkovića s članom predsjedništva BiH Miloradom Dodikom, dogovoreno je da se traži najbolje rješenje i prijedlog nove trase da bi se izbjeglo rušenje kuća hrvatskih povratnika. Mi koji smo radili na obnovi i povratku sve ove godine vrlo dobro znamo što znači sagraditi objekt i vratiti samo jednu obitelj na prostor RS-a", kazao je Jerković. 

Prema njegovim riječima, ugrožene su bile kuće hrvatskih povratnika, njih 66 bi morale biti srušune. 

" Vijest uznemirila je mnoge naše povratnike budući da je došla iznenadno te su se u samo nekoliko dana na noge digli i stari i mladi kako bi se spriječio najcrnji scenarij, a to je nestanak naših sela", kazao je. 

Trasa koja je predložena preko triju najvećih hrvatskiih naselja u Bosanskoj Posavini je, prema Jerkovićevoj ocjeni, neprihvatljiva. 

"Posljedice izgradnje predložene trase autoceste i plinovoda preko ovih naselja bile bi katastrofalne prvenstveno za povratničku populaciju, kao i za sve ljude koji tamo žive.", kazao je. 

Prema njegovim riječima,  vijest da je donesena odluka o promjeni trase povratnici, ali i domicilno stanovništvo, dočekali su s oduševljenjem, a tim više jer su i sami sudjelovali u sprječavanju loše trasirane autoceste.

"Projekte obnove za Hrvate povratnike u RS-u međunarodni donatori odavno su zaboravili", kazao je.

U proteklom razdoblju kroz Ministarstvo za izbjeglice i raseljene osobe RS-a, na čijem je čelu bio ministar Davor Čordaš, podsjetio je Jerković, realiziran je veliki broj različitih projekata, od obnove stambenih jedinica, cestovne infrastrukture, elektrifikacije naselja, izgradnje društvenih domova, vjerskih objekata, pomoć udrugama koje se bave pitanjima povratnika, pomoć u održivom povratku dodjelom novčanih sredstava za projekte u obrtu i poljoprivredi i sl.

"Navedeno Ministarstvo je ugašeno, odnosno preimenovano u Tajništvo koje je preuzelo realizaciju projekata. U predstojećem razdoblju ostaje za vidjeti kako će ići realizacija projekata za Hrvate u RS-u", kazao je. 

Apsurdan je uvjet, podsjetio je Jerković, da oni koji imaju bilo kakvu imovinu u RH ne mogu ostvariti obnovu svoje ratom porušene stambene jedinice u BiH kroz Regionalni stambeni program. 

"Bojim se da se ukidanjem Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a nitko neće zalagati da bi kroz projekt RSP 6 bilo korisnika Hrvata te on neće biti proveden onako kako je zamišljen", kazao je. 

Jerković je, također, istaknuo i kako bi za Hrvate u RS-u zasigurno bilo dobro kada bi stranke s hrvatskim predznakom imale zajedničke liste na predstojećim lokalnim izborima u BiH. 

"Položaj Hrvata u cijeloj BiH mora biti jednak s ostalim dvama konstitutivnim narodima. Hrvati u BiH traže sve ono što imaju druga dva konstitutivna naroda u BiH, a ponajmanje žele da im netko drugi bira predstavnike koji će ih zastupati, a što podrazumijeva i izmjenu Izbornog zakona", kazao je Josip Jerković, potpredsjednik RS-a.

R. I. / Dnevnik.ba