Article_Top_970x250

Jerko Doko: BiH danas nije ni izbliza ono za što smo se zalagali 90-ih

prvi ministar obrane RBiH

Jerko Doko: BiH danas nije ni izbliza ono za što smo se zalagali 90-ih

ožu 01, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Mi smo do 1990. živjeli u državi koju nismo željeli. I sada nam opet neko hoće nametnuti da živimo u državi kakvu ne želimo. Nećemo tako. O imenima neću da govorim, o tim imenima sam već sve rekao.

Ne živim u Bosni i Hercegovini već 26 godina, ali pratim situaciju. Mogu reći da ono za što smo se mi zalagali početkom devedesetih godina, država BiH danas to nije ni izbliza. Vrag je prevladao političarima i zanima ih samo bogaćenje bez pokrića. Nijedna država na svijetu ne može tako funkcionirati, kazao je u intervjuu za “Dnevni avaz” Jerko Doko, prvi ministar obrane RBiH.

Ovaj Mostarac bio je jedan od organizatora referenduma za nezavisnost BiH 29. veljače i 1. ožujka 1992. godine. Rijetko daje intervjue. Danas je umirovljen i živi u Zagrebu.

 

Uvukao se strah

- Trojka koja predstavlja jedan, drugi i treći narod, samo neka pokaže što je imala 1992. ili 1993. godine. Neka pokažu imovinu koju su tada imali, a koju sada imaju. I te snage zaštite, policiju i ostalo formiraju samo da bi zaštitili svoju imovinu, a briga ih za narod! Svu trojicu. Narodi se ne mrze, ljudi surađuju, trguju, ali ih političke elite zavađaju – kaže Doko.

 

Možete li, kao čovjek koji je sudjelovao u stvaranju nezavisnosti ove države, reći koji je izlaz?

- Nedavno sam bio sedam dana u BiH i vidim veliki strah. Bosna i Hercegovina može opstati samo ako su ravnopravna sva tri naroda. Pored toga, trebaju nam konačno normalni ljudi, normalne vođe. Ne može dvoje supružnika da vlada Sarajevom, ne može ovaj u Mostaru da pregrađuje korito rijeke kako bi sagradio vilu, ne može ovaj treći u Laktašima da pravi hacijende, imanja, vile... Sve to rade dok truju narod dubokim podjelama.

 

Regionalne podjele

Svaki odnos zemalja u regiji najgore se odrazi na BiH?

- Mišići se treniraju na malima. Rusija i Sjedinjene Američke Države to rade. Ali, pitanje je zašto im mi dajemo materijala da to rade. Ovaj što je rođen u Bugojnu, a predsjednik je Srbije, dok on ne prizna i kaže, ja sam to i to radio i zato se krv prolila i u BiH i u Hrvatskoj i mnoge srpske majke su zaplakale za djecom, nema pomirenja. I još na sve to dolijevamo ulje na vatru nekakvim podjelama, mijenjanjem granica. Ne može niko nikoga natjerati da se oženi nekim i da živi. Tu ljubavi nema, a stranci nam se smiju. Ali, mi smo krivi, jer im dajemo materijala.

 

Alija to ne bi dozvolio

U predvečerje agresije na BiH Hrvati u BiH su tražili rahmetli Aliju Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva BiH, da im dođe, obrati se. Govorimo o događanjima u Širokom Brijegu iz 1991. godine.

 

- Nema više Alije Izetbegovića. On je bio itekako mudar čovjek. Ja sam ga doveo u Široki Brijeg. U zgradi Općine bio je sa šest svećenika. Preda mnom je u Zagrebu rekao da ne želi BiH bez Hrvata. Hrvati su maksimalno izašli na referendum i glasali za nezavisnost BiH, ali sada nema Hrvata. Političari većinskog naroda ne brinu se o tome. Da bi neko živio s vama u zajednici, mora se popuštati, a onaj jači mora voditi računa o slabijem. Mi smo do 1990. živjeli u državi koju nismo željeli. I sada nam opet neko hoće nametnutni da živimo u državi kakvu ne želimo. Nećemo tako. O imenima neću da govorim, o tim imenima sam već sve rekao. Ne zaslužuju da budu na čelu hrvatskog naroda. Ali, ne može Sarajevo da ga bira. To je velika greška, koju Alija Izetbegović nikad ne bi napravio.

 

Samo nek’ je duga

Jerko Doko otišao je prije godinu i po u mirovinu sa jednog od rukovodećih mjesta u “Hrvatskoj elektroprivredi” (HEP). Na pitanje je li zadovoljan visinom mirovine, odgovara:

 

- Kako se u Bosni kaže, samo nek’ je duga.

Čestitam svim građanima BiH 1. ožujak, Dan nezavisnosti

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250