Article_Top_970x250

On je najdugovječniji bjegunac od hrvatskog pravosuđa, pokrenuo je biznis u BiH: "Prve milijune zaradio sam u Jugoslaviji"

sigurno utočište za kriminalce

On je najdugovječniji bjegunac od hrvatskog pravosuđa, pokrenuo je biznis u BiH: "Prve milijune zaradio sam u Jugoslaviji"

svibnja 07, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Screenshot: RTL

"Hrvatska ima malu dijasporu osuđenih kriminalaca koji su potražili utočište u BiH i gdje se događa i kad služe kaznu jedan light režim – više su na cesti, nego u zatvoru i to je očito izbjegavanje pravde"; smatra Ivo Josipović

Jozi Ćurkoviću u Hrvatskoj se sudi za izvlačenje milijuna iz tvrtke, a on je za to vrijeme već 17 godina u BiH. U Tomislavgradu je čak pokrenuo i svoj biznis, pa tako bjegunac pred hrvatskih pravosuđem organizira vjenčanja i nudi smještaj u ekoselu koje je napravio u rodnom selu.

“Ja sam prve milijune zaradio u Jugoslaviji i odjedanput sam postao kriminalac, lopov…”, objasnio je Jozo za RTL-ovu Potragu te pojasnio da mu je odvjetnik rekao da “ostane malo vani, da vide kako će to proći”.

"Uhapsili bi me, priveli i pitanje kada bi me pustili"

Ćurković je osuđen na Općinskom sudu u Splitu nepravomoćno na godinu i pol dana zatvora, a sudi mu se i na Županijskom sudu. Optužnica je podignuta još 2005. godine, a tereti ga za 100 milijuna kuna štete u Salonitu. Brani se podatkom da u privatizacijskom elaboratu nisu prikazane obveze Salonita po osnovi azbestoza te tvrdi da nigdje nije pisalo da će vlasnik morati platiti odštete radnicima koji su oboljeli od rada s materijalom.

Ćurković se nalazi svega nekoliko kilometara od hrvatske granice, gdje bi ga odmah uhitili. “Uhapsili bi me, priveli i pitanje je kada bi me pustili ili bi sada tražili veliku jamčevinu, jer mi je sva imovina u Hrvatskoj blokirana”, tvrdi Jozo koji je jedanput bio uhićen u sarajevskoj zračnoj luci, ali je ubrzo pušten jer je ustanovljeno da ima državljanstvo BiH. “Kako je bila tjeralica za njim, izveden je pred sud, Hrvatska je tražila ekstradiciju, međutim državljanin je Bosne i Hercegovine”, pojasnio je predsjednik Odvjetničke komore Federacije Bosne i Hercegovine Nikica Gržić.

“Što da kažem na dvojno državljanstvo, hvala mu, ali možda bolje da nisam imao, jer bih bio u Hrvatskoj i borio bih se”, smatra Ćurković. Na Županijskom sudu u Splitu prije deset godina započelo je suđenje u njegovoj odsutnosti, a Gržić govori da u pravosuđu BiH nema takvog suđenja “niti se te presude ako su priznate u drugoj državi priznaju”.

U BiH su se sklanjali i Branimir Glavaš, Drago Tadić, dr. Ognjen Šimić i tajkun Miroslav Kutle.

Zbog malverzacija u pretvorbi Gradskog podruma u BiH je 2010. pobjegao i Miroslav Kutle, nakon što je pravomoćno osuđen na dvije godine i osam mjeseci. “To djelo u to vrijeme nije postojalo u BiH, tako da je odbijeno priznanje te presude i tako je obaviještena Republika Hrvatska”, rekao je Gržić.

"Rekvijem našeg pravosuđa"

Ivo Josipović smatra da razvikani slučajevi nisu samo ismijavanje pravosuđu. “Neki su to doživjeli kao ruganje našem pravosuđu, ali ja mislim da je to rekvijem našeg pravosuđa, jer vrlo jasno pokazuju da pravosuđe ne udovoljava svojoj društvenoj funkciji”, smatra Josipović.

A posljednji slučaj, onaj braće Mamić, u potpunosti je podigao prašinu. “Nije na njima grijeh, na Mamićima. Oni su iskoristili što su mogli iskoristili, ali sudac mora imati malo zdravog uličnog razuma i kako je Zdravko otišao, otići će i Zoran, trebali su mu oduzeti putovnicu”, kaže Nobilo.

“Hrvatska ima malu dijasporu osuđenih kriminalaca koji su potražili utočište u BiH i gdje se događa i kad služe kaznu jedan light režim – više su na cesti, nego u zatvoru i to je očito izbjegavanje pravde”, tvrdi Josipović.

Dnevnik.ba