StoryEditor

Je li se gradonačelnica Karić uplašila Davidove zvijezde na sarajevskoj Gradskoj vijećnici?

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  26.06.2023., 12:05h

Ogroman diplomatski skandal izazvala je gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić odbivši odobriti projekciju izraelske zastave na sarajevskoj Gradskoj vijećnici te zabranom vatrometa iznad vojarne Jajce.

Naime, povodom 75. godišnjice osnivanja države Izrael, izraelsko veleposlanstvo u Tirani , koje pokriva i BiH, te Gospodarska komora Izraela u BiH, htjeli su održati svečanost u sarajevskoj Gradskoj vijećnici. Tražili su odobrenje od sarajevske gradonačelnice za održavanjem svečanosti i dobili ga. Ali samo djelomično.

Kako je Dnevnik.ba ranije pisao, gradonačelnica Karić je odobrila da se svečanost održi u jednoj od dvorana Gradske vijećnice, ali bez projekcije zastave Izraela na pročelju Gradske vijećnice i bez vatrometa. Dakle, čini se kako je gradonačelnica željela da se svečanost održi, ali bez vidljivih simbola Izraela u javnom prostoru Sarajeva. 

image

Veleposlanica Galit Peleg

ARHIVA -

Iz Veleposlanstva Izraela u Tirani su bili ogorčeni ovakvom odlukom te su gradonačelnici Karić poručili kako su duboko razočarani njenim potezom te kako vjeruju da se iza njene odluke krije nešto dublje od „tehničkih prepreka“.

"Nakon toliko godina čežnje, nakon što je Izrael uspostavljen, možete li nas zamisliti da slavimo bez da ponosno mašemo našom plavo-bijelom zastavom? Budući da naš zahtjev nije bio previše ekstreman, a na temelju prethodnika od samo prošle godine, nemam izbora nego da vjerujem da postoji nešto veće iza ovih prepreka u posljednjem trenutku", napisala je izraelska veleposlanica u Tirani Galit Peleg gradonačelnici Sarajeva.

Iako je sama gradonačelnica dala nekakvo objašnjenje zbog čega se odlučila na takvu odluku, jasno je kako se radi o vrhunskom licemjerju, s obzirom na to da su na pročelju sarajevske Vijećnice bili projektirani simboli, tj. logotipi, čak i privatnih tvrtki i brojnih država. Čak je bila upriličena i projekcija zastave Palestine, međunarodno nepriznate države kojom danas upravlja teroristička organizacija Hamas koja gotovo svakodnevno napada civilne ciljeve u Izraelu.

image

Palestinska zastava projicirana na sarajevsku Vijećnica

ARHIVA -
image

Sarajevska vijećnica

ARHIVA -

U bh. javnostima pojavile su se i špekulacije kako je Karić zabranila projekciju i vatromet kako se „dio građana Sarajeva ne bi uvrijedio“. Iako je ovo opravdanje nepotvrđeno, potpuno je razumljivo da je gradonačelnica vodila računa o svojoj „biračkoj bazi“ koja izgleda više liči na biračku bazu SDA nego onu matične joj stranke – SDP-a.

Gradonačelnica Karić je i ranije demonstrirala kako joj druge vjere i nacije baš i nisu drage. Tako je svojedobno u pokušaju da katolicima čestita Božić i Novu godinu čestitala „praznike i novi kalendar“, dok je istovremeno umanjivala značaj prijetnji i zastrašivanja sarajevskih katolika tijekom božićnih blagdana.

Jedno od pitanja koje se u cijeloj priči nameće je i podržava li SDP poteze gradonačelnice Karić ili je riječ o njenoj samovolji. Također, čini se kako Karić pripada skupini SDP-ovaca koji su puno bliži politikama SDA nego SDP-a. Među njima su i recimo bošnjački član Predsjedništva BiH Denis Bećirović te zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić.

K tomu, postavlja se i pitanje jesu li Židovi dobrodošli u Sarajevu ali i koje još nacije nisu dobrodošle u glavni grad BiH. Recimo, možemo zamisliti da bi jako teško bilo dobiti odobrenje za projekciju zastava Hrvatske ili Srbije a zasigurno nemoguće za zastave hrvatskog i/ili srpskog naroda u BiH.

Ipak, stanovnici BiH iz cijelog ovog skandala mogu izvući i pozitivnu pouku. 

Naime, naposljetku je Izrael održao svečanost koju je želio i to na način na koji je i planirao. Svečanost povodom 75. godišnjice utemeljenja države Izrael održana je u aškenaškoj sinagogi čije je pročelje bilo osvijetljeno bojama Izraela i Davidovom zvijezdom.

Dakle, isti primjer bi trebali slijediti i Srbi i Hrvati te se za svoje dostojanstvo i prava u glavnom gradu BiH boriti na kreativne načine. Ako službene vlasti ne žele surađivati, to ne znači da se od svojih ciljeva treba odmah odustati. Naprotiv. Upravo je to razlog za još snažniji i kreativniji angažman.  

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 14:01