Article_Top_970x250

JE LI MOGUĆ DOGOVOR: SDA i HDZ različito promatraju uređenje BiH

različite koncepcije ključnih problema

JE LI MOGUĆ DOGOVOR: SDA i HDZ različito promatraju uređenje BiH

ožu 07, 2020

Piše: Marko Soldo

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

"Nakon posljednjega sastanka HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, postalo je i više nego jasno da navedeni akteri imaju potpuno različite koncepcije ključnih strukturnih problema u BiH te da se nikada neće dogovoriti jer je i zadnjem političkom slijepcu postalo jasno da se bošnjačke političke elite ne žele odreći luksuza da Hrvatima protuustavno biraju predstavnike u Predsjedništvo BiH", kazao je predsjednik HSPF-a Martin Mikulić.

Dragan Čović i Bakir Izetbegović u srijedu su održali sastanak u Mostaru, a zaključak sastanka izaslanstava bio je taj da će se izbori u Mostaru sigurno održati ove jeseni, međutim Izetbegović je kazao da ove dvije stranke nisu riješile strateške stvari te nitko nije optimist da će uskoro riješiti, a pri tom misleći na izmjene Izbornoga zakona BiH na čemu Hrvati inzistiraju.

Izaslanstva HDZ-a BiH i SDA najviše su vremena provela razgovarajući o problematici održavanja izbora u Mostaru, gdje su lokalni izbori posljednji put održani davne 2008. godine, a govoreći o izmjenama Izbornoga zakona BiH Čović je izjavio kako je on možda i posljednji optimist da se to pitanje može riješiti.

"Ključ naših odnosa i povjerenja pokazat će se kroz izborni proces odnosno da jedan narod drugom ne bira predstavnike. Želimo uvažiti sve presude koje opterećuju Izborni zakon BiH. Zastoje koje trenutno imamo na različitim razinama vlasti želimo riješiti svojim doprinosom. Želimo da sve razine vlasti funkcioniraju“, istaknuo je Čović.

Čović je nakon sastanka kazao kako su dosta vremena posvetili Mostaru te je nedvosmisleno kazao kako će se izbori ove jeseni konačno održati.

"Tražili smo rješenje kako bismo stabilizirali odnose u BiH i to u mjeru u kojoj dvije stranke predvode dva naroda. Posvetili smo dosta vremena Mostaru i pokazali smo da možemo uraditi neke iskorake. Izbori će biti održani i sada u parlamentarnoj proceduri moramo doći do rješenja", kazao je Dragan Čović.

Izetbegović je potvrdio da je model izbora gradskih vijećnika gotovo dogovoren, ali da ostaje još razgovarati o izmjenama gradskog Statuta, te da će nastaviti razgovore u idućih mjesec dana.

"Kad su izbori u Mostaru u pitanju, tu imam  pomaka, tu smo približili stavove po pitanju izbora gradskih vijećnika. SDA inzistira i na Statutu i o tom ćemo razgovarati u sljedećih mjesec dana", kazao je Bakir Izetbegović.

Što se tiče izmjena Izbornog zakona BiH Izetbegović istaknuo kako i dalje postoje mnoga polja na kojima HDZ i SDA nemaju jednake stavove i ne vide jednako stvari.

"Ne otvaramo nove probleme, nego idemo raditi što možemo. SDA redovito insistira na rekonstrukciji Vlade FBiH. SDA ima svoj stav, dok HDZ na to gleda nešto drugačije“, rekao je Izetbegović.

Predsjednik Hrvatskog studentskog politološkog foruma (HSPF) Martin Mikulić kazao je za Dnevnik.ba kako je i više nego jasno da navedeni akteri sastanka imaju potpuno različite koncepcije ključnih strukturnih problema u BiH te da se nikada neće dogovoriti, a da je i zadnjem političkom slijepcu postalo jasno da se bošnjačke političke elite ne žele odreći luksuza da Hrvatima protuustavno biraju predstavnike u Predsjedništvo BiH.

"Nakon posljednjega sastanka HDZ-a BiH i SDA, postalo je i više nego jasno da navedeni akteri imaju potpuno različite koncepcije ključnih strukturnih problema u BiH te da se nikada neće dogovoriti.Tu prvenstveno mislim na izmjene Izbornog zakona BiH jer je i zadnjem političkom slijepcu postalo jasno da se bošnjačke političke elite ne žele odreći luksuza da Hrvatima protuustavno biraju predstavnike u Predsjedništvo BiH i u domove naroda. Iluzorno je očekivati kako će Odluku Ljubić ispoštovati oni koji je godinama ignoriraju, pričaju o "razbijanju okova" i koji nakon gaženja izborne volje hrvatskog naroda peru ruke govoreći kako do toga ne bi došlo "da Hrvati nisu provocirali"", kazao je Mikulić.

Mikulić je naveo da za rješavanje problematike Izbornog zakona BiH postoje mnogi modeli koji bi uvažili i Odluku Ljubić i Odluku Sejdić-Finci, tako da nije pitanje je li moguće uskladiti kolektivna i individualna prava, ali da je isključivo pitanje žele li ključni bh. politički akteri konačno stvoriti preduvjete za pravednu i održivu BiH

"Uostalom, još 2013. godine su bh. politički akteri u Bruxellesu dogovorili kako neće jedni drugima nametati predstavnike, pa vidimo da od toga nema ništa. Na kraju krajeva, za rješavanje problematike Izbornog zakona BiH već postoje mnogi modeli koji uvažavaju i Odluku Ljubić i Odluku Sejdić-Finci, tako da nije pitanje je li moguće uskladiti kolektivna i individualna prava, već je isključivo pitanje je li ključni bh. politički akteri konačno žele stvoriti preduvjete za pravednu i održivu BiH".

Mikulić smatra kako je poražavajuća činjenica da nijedan građanin rođen nakon 1990. godine nije imao mogućnost glasati i iskoristiti svoje građansko pravo u Gradu Mostaru.

"Što se tiče Grada Mostara, poražavajući je podatak da nijedan građanin rođen nakon 1990. godine nikada nije imao mogućnost konzumiranja aktivnog i pasivnog biračkog prava u tome gradu. Ne treba smetnuti s uma kako je problem nastao nasilnom intervencijom međunarodne zajednice, međutim to nikako ne može biti izlika da lokalni političari nakon odluke Ustavnog suda BiH nisu pronašli rješenje u nepunih 10 godina".

Predsjednik HSPF-a je mišljenja kako bi se uređenje Grada Mostara trebalo zasnivati na istim načelima kao i kod svih ostalih lokalnih jedinica u Federaciji BiH.

"Uređenje Grada Mostara bi se trebalo zasnivati na istim načelima kao i kod svih ostalih lokalnih jedinica u FBiH, a ako bi se uredio drugačije onda je nejasno zašto se takva načela ne primjenjuju primjerice u Travniku, Zenici, Bugojnu, itd. U svakom slučaju, nadam se kako će se izbori u Mostaru konačno održati pod uvjetom da to bude plod dogovora domaćih političkih aktera. Ustavni sud BiH bi mogao temeljem Odluke Europskog suda za ljudska prava u predmetu Baralija donijeti "privremeno rješenje", međutim uvjeren sam kako bi to bilo kontraproduktivno budući da se dosad pokazalo kako "privremena rješenja" uvijek rezultiraju trajnim problemima i općim nezadovoljstvom".

Mikulić je govoreći o restrukturiranju Federalne vlade istaknuo kako je nužno početi od toga da se sva protuustavna ministarstva ukinu i da se određene nadležnosti poput obrazovanja, kulture i sporta vrate isključivo u ona tijela kojima je to Ustav BiH dodijelio.

"Govoreći o restrukturiranju Federalne vlade, nužno je početi od toga da se sva protuustavna ministarstva moraju ukinuti i određene nadležnosti poput obrazovanja, kulture i sporta vratiti isključivo u ona tijela kojima je to Ustav BiH dodijelio. Potom nije isključeno osnivanje novih ministarstava, poput Ministarstva mladih. Iako uvijek treba pohvaliti prijedloge koji se tiču mladih i demografije općenito, nisam siguran koliko puko postojanje nekog ministarstva može doprinijeti stvarnom poboljšanju položaja mladog stanovništva u BiH".

Mikulić smatra da je evidentno kako Bosna i Hercegovina nije funkcionalna i održiva država sa stabilnim institucijama, a nakon ovakvih sastanaka je očito da to neće uskoro ni biti.

"Najbolje mjere za mlade, revitalizaciju demografske slike i poboljšanje ukupnog standarda se mogu realizirati jedino u  funkcionalnoj i održivoj državi sa stabilnim institucijama. Nažalost, evidentno je kako Bosna i Hercegovina to nije, a nakon ovakvih sastanaka je očito da to neće uskoro ni biti. Pri ovome ne treba ni na koji način olako izjednačavati odgovornost svih političkih aktera, a potrebno je razmotriti i koliku odgovornost za sav kaos snosi međunarodna zajednica koja često provodi jednostranu politiku u trokonstitutivnoj BiH.

U konačnici, običnog građanina ne zanima ni tko je kriv ni zašto se domaće političke elite ne mogu dogovoriti. Sve što oni mogu iščitati iz cjelokupne političke situacije i neprekidnih kriza je da ovdje nema svijetle budućnosti", kazao je Martin Mikulić za Dnevnik.

Dnevnik.ba