Article_Top_970x250

Jasmin Alibegović za Dnevnik.ba: Novinarstvo zaslužuje biti puno cjenjenija profesija

intervju

Jasmin Alibegović za Dnevnik.ba: Novinarstvo zaslužuje biti puno cjenjenija profesija

lis 30, 2020

Piše: Azra Isic

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Jasmin Alibegović je freelance novinar a isto vremenom surađuje s nekoliko medija u Bosni i Hercegovini poput karike.ba, dobarportal.net, balkans.aljazeera.net i drugi. Rođen je 1996. godine u Dubrovniku. S tri godina on i njegovo obitelj preselili su u Sarajevo gdje živi i završava master studij komunikologije na Fakultetu političkih nauka. Pored suradnje s medijima, dio svog vremena posvećuje i pisanju na privatnom Facebook profilu na kojem se trudi svojim prijateljima i pratiteljima predstaviti pozitivne i poučne priče i misli.

Koji novinarski žanr najviše volite i o čemu najviše volite pisati?

Najviše volim raditi intervjue s mladima i  uspješnim osobama jer smatram da se u današnjem medijskom svijetu premalo pažnje posvećuje mladima na kojima svijet ostaje. Tim obrazovnim, ambicioznim i talentiranim ljudima potrebno je dati medijski prostor kako bi oni mogli iznijeti svoje genijalne ideje. Zato se ja kroz svoj novinarski rad trudim javnosti prikazati upravo takve pozitivne priče iz našeg okruženja.  Mnoge priče koje sam pisao, imale su izuzetnu čitanost i veliki broj pozitivnih reakcija što me posebno raduje. 

 

Broj studenata novinarstva svake je godine manji. Što mislite zašto je tako? Zašto ovdje novinarska profesija nije toliko cijenjena kao u drugim zemljama?

U Bosni i Hercegovini još uvijek postoje predrasude prema novinarstvu kao profesiji. Studij komunikologije na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu je zaista interdisciplinarno područje gdje mladi mogu steći mnoga znanja iz raznih oblasti. Činjenica je mladi sve više napuštaju našu državu i stoga je i taj broj studenata novinarstva manji. Važno je naglasiti da novinar ne može biti svatko i ukoliko se odlučite baviti ovom plemenitom profesijom morate biti spremni na mnoga odricanja jer novinarstvo nije posao koji se radi od 8 do 16 sati. Novinarstvo je život. To je strast prema istini i želji da se otkrije nešto novo. Novinarstvo proširuje vidike, čini ljude zrelijima, mudrijima i zaslužuje da bude mnogo više cijenjena profesija.

 

Što bi se trebalo promijeniti kako bi uvjeti za novinare bili bolji?

Uvjeti u kojima rade novinari u Bosni i Hercegovini su zaista teški. Prema procjenama, 35 posto novinara u medijskoj zajednici Bosne i Hercegovine, koja ima više od 3.000 zaposlenih, radi na crno. Potpisani ugovori su nepovoljni. Najčešće na određeno vrijeme, bez uplaćenih doprinosa za zdravstveno i mirovinsko osiguranje. Novinari najčešće rade za niske plaće, a i njihova sigurnost je upitna.  Da bi se ovi mnogobrojni problemi riješili, potrebno je da novinari budu glasniji u borbi za svoja prava. Trebamo biti ujedinjeni i jedinstveni kako bismo osigurali bolji položaj u društvu. Koliko sami sebe cijenimo i poštujemo, toliko će nas i drugi cijeniti. Ne smijemo se plašiti nikoga i prvo trebamo počistiti u svom dvorištu jer istina nema cijenu.

 

Možete li opisati sliku istraživačkog novinarstva u našem području?

Tijekom prosinca 2017. godine sudjelovao sam u programu edukacije iz online i istraživačkog novinarstva u okviru online magazina “Žurnal”. Istraživačko novinarstvo jedan je od najtežih novinarskih poslova. Zahtjevno je i traži mnogo truda i vremena.  U zapadnim demokracijama profesionalno, istraživačko novinarstvo smatra se i služi kao jak društveni korektiv, dok u Bosni i Hercegovini nema neki veliki utjecaj. Dogodi se ponekad da medijski napis odigra važnu ulogu u otkrivanju društvenih anomalija, ali efekti i utjecaji su sve manji što su osobe na značajnijim pozicijama u državi.  Jednostavno, to se pročita, ali nema odjeka i rasprave.

 

Što je potrebno da se bude dobar novinar?

Značaj novinarske profesije je danas veći nego ikada, jer samo dobar novinar piše o onome što mnogi ne žele govoriti. Dobar novinar uvijek treba težiti istini i služiti se činjenicama. U današnjem svijetu, važno je da se novinar pridržava principa novinarske etike kako bi bio cijenjen.

 

Koji su po vama primjeri dobrog novinara i zašto?

Kod nas ima mnogo dobrih novinara koji rade na osnovu činjenica i u skladu sa novinarskim standardima. Zaista je nezahvalno govoriti o kolegama, ali mi bude drago kada vidim da me starije kolege podržavaju u radu. Mnogo mi znači mišljenje struke i zahvalan sam svim kolegama koji mi daju konstruktivne komentare. Kao što kaže stara izreka, čovjek uči dok je živ.

 

Iako ste već mnogo toga postigli, imate li još neke ciljeve koje bi voljeli postići u Vašoj karijeri?

Nezahvalno je govoriti o budućnosti, ali smatram da mi svi mi trebamo težiti ka boljem. Uz dovoljno hrabrosti i samopouzdanja naši snovi mogu postati stvarnost.

Dnevnik.ba