Article_Top_970x250

Izetbegović otvorio oči lijevim medijima u Hrvatskoj

reakcije nakon nastupa

Izetbegović otvorio oči lijevim medijima u Hrvatskoj

velj 07, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Gostovanje Bakira Izetbegovića kod Stankovića bilo je najviše korisno Hrvatima u BiH.

Gostujući u emisiji HRT-a Nedjeljom u 2, bošnjački lider Bakir Izetbegović zapravo je učinio uslugu Hrvatima u BiH. 

Iako je cijeli nastup djelovao napuhano, bahato i samouvjereno, narodski rečeno, pita bi mu mogla biti skuplja od tepsije. 

Naime, godinama Hrvati iz BiH preko nekolicine javnih osoba pokušavaju progovoriti o svojem trenutnom stanju, neravnopravnosti, bošnjačkoj dominaciji, preglasavanju, odbijanju Izbornog zakona, lažima o ratu u BiH i drugim, uglavnom, velikobošnjačkim marifetlucima. 

Ljudi poput Nine Raspudića, Ive Lučića, u zadnje vrijeme i mladog Marijana Knezovića, pokušavaju kod javnosti u Hrvatskoj pronaći senzibiliteta za hrvatsku stvar u BiH. 

Desni mediji u Hrvatskoj (izuzev pojedinih) zapeli su u Drugom svjetskom ratu i ustaško-partizanskim raspravama, ili onima o pobačaju. S druge strane, svjesno ili ne, lijevi mediji plivaju na valu velikobošnjačkih ideja. Naime, ako se prisjetimo nedavnog haaškog postupka, dovoljno je bilo otvoriti neke od vodećih lijevih medija da biste vidjeli u kojem smjeru ide ta priča. 

Trojanski konj

Ipak, tu je Izetbegović poslužio kao svojevrsni trojanski konj. Spominjanjem rata u kontekstu trećeg entiteta, svi u Hrvatskoj mogli su vidjeti što Izetbegovićeva politika jest. Politika destukcije, omalovažavanja, nabijanja kolektivne krivnje i krivotvorenja povijesnih činjenica (u Križančevom selu su stradali bojovnici HVO-a).

Nakon niza reakcija političara iz Hrvatske i BiH, poput Mire Bulja, Kreše Beljaka, Zdenka Ćosića, Slavena Raguža, reagirali su i neki lijevi mediji. U svome tekstu, autor Ivan Violić na portalu Net.hr osvrće se na Izetbegovićev nastup riječima: "Da bi kompenzirao taj očigledni gubitak, i da bi pokazao političku čvrstoću, koju je možda izgubio u pregovorima tijekom siječnja i veljače, Bakir Izetbegović odlučio je na Hrvatskoj televiziji govoriti najtvrđom mogućom retorikom, koja je, nažalost, uključila i riječ rat, riječ koju bi trebalo formalno zabraniti u bilo kojoj raspravi o budućnosti Bosne i Hercegovine. Bakir Izetbegović, naravno ne misli krenuti u rat. Ali, on razvidno intenzivno razmišlja kako da prikrije eventualni politički poraz".

Iako je u spomenutom tekstu izneseno par diskutabilnih teza, sama činjenica da Net.hr piše o ovoj temi govori da je Izetbegovićevo ponašanje prevršilo svaku mjeru. Komentirajući hrvatsko-bošnjačke odnose u BiH autor dalje donosi: "Razumije se da su Washington i Bruxelles pozdravili Vučićev dolazak u Zagreb. Poznavajući mehanizme kojima se već više od dvadeset godina odlučuje o Bosni i Hercegovini, čini se da je na djelu složena politička operacija, kojoj je jedan od glavnih ciljeva da se, uz suglasnost svih strana, dakle i Zagreba, i Beograda, i Sarajeva, i Bruxellesa i Washingtona, postigne rješenje, koje bi barem donekle zadovoljilo političke zahtjeve bosanskohercegovačkih Hrvata. Bakir Izetbegović to će rješenje morati prodati svom biračkom tijelu, koje neće biti sretno bilo kakvim koncesijama bivšim stanovnicima Republike Herceg Bosne".

Fenomen Komšić

Govoreći o fenomenu Komšić, autor pokazuje razumijevanje navodom da bi u normalnoj građanskoj BiH to bilo uredu, no da u trenutnoj BiH to nije moguće: "No, u stvarnosti, riječ je, nažalost, o dosta gruboj manipulaciji. Hrvatsko je pitanje, u Bosni, koje se prelama kroz izborni zakon, polako došlo i u fokus međunarodne zajednice. Pa je predsjednica Republike putovala u Tursku, da bi o tome razgovarala s turskim predsjednikom. Pa su zatim u Tursku putovali Aleksandar Vučić i Bakir Izetbegović, koji su, također, razgovarali o izbornom zakonu za Bosnu i Hercegovinu. Pa sada, eto, Aleksandar Vučić stiže u Hrvatsku: nema nikakve sumnje da će problem Bosne i Hercegovine dominirati njegovom zagrebačkom agendom".

Pitanje Republike Hrvatske

Položaj Hrvata u BiH deklarativno je u fokusu Republike Hrvatske. Do sada, značajnijih promjena nije bilo. Iako postoji svojevrsna težnja za većim angažmanom, stav političara iz Hrvatske nerijetko je mlak. Europarlamentarci su pokušali lobirati u Europskom parlamentu i to je rezultiralo rezolucijom o federalizaciji FBiH, no uglavnom, sve se svede na ispraznu retoriku. Ipak, u zadnje vrijeme vidljiv je angažman i pojedinih stranaka i zastupnika iz opozicije, a sama činjenica da se i lijevi mediji u Hrvatskoj bave ovom temom govori nam da bi neke stvari trebale krenuti naprijed. U slučaju pozitivnog scenarija, Hrvati u BiH mogu zahvaliti Bakiru Izetbegoviću i nastupu kod Stankovića. 

Dnevnik.ba

 

 

 

 

Article_Bottom_970x250