StoryEditor
INTERVJU ZA FTV

Izetbegović o američkom veleposlaniku, Izbornom zakonu, stanju u SDA: "Sve je počelo u Neumu jer nisam pristao na ustupke hrvatskoj strani"

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  20.12.2023., 10:12h

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, u velikom intervju za Mrežu FTV-a, otkrio kako su hajka i obračun s njime i SDA počeli još u Neumu 2022. godine na pregovorima oko Izbornog zakona jer nije htio pristati na obespravljivanje Bošnjaka i dati ustupke HDZ-u.

Najmanje što  može uslijediti poslije izjava Michaela Murphyja, američkog veleposlanika u BiH, o meni i mom radu je da me stave na crnu listu, namjeste mi neki proces. Kažu ‘dvojica bez duše, jedan bez glave‘ mogu svašta smisliti. Prešli su mjeru odavno, svašta o meni i o SDA govorili, ali da mi dovode u pitanje obraz i poštenje, to nitko ne može, rekao je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, sinoć u emisiji Mreža Federalne televizije.

"U 68. godini moram braniti čast i obraz" 

Izetbegović se osvrnuo na nedavne izjave američkog veleposlanika u BiH koji je rekao kako je "stavio osobne i financijske interese iznad stranke i države", te ponovio kako je u pitanju "nevjerojatno drska laž". 

"Nema argumente za takve izjave, olako daje takve ocjene, zato sam i rekao neki dan da su to kaubojski maniri. Ide na SDA, optužuje me u mojoj 68. godini, i dovodi u situaciju da u ovim godinama branim čast i ono što sam cijeli život radio - dobro pazio da ne prekršim ni Božji, a ni ljudski zakon. Ponovo ga pozivam da podastre dokaze i argumente ako ih ima, a nema", rekao je Izetbegović. 

"Murphy bruka i sebe i velesilu koju predstavlja" 

Bruka se, kaže Izetbegović, ne samo Michael Murphy, nego i velesila koju predstavlja. 

"Tvrdnja da je SDA kriva za blokadu Federacije je laž, blokade nije bilo. Bilo je blokada od strane HDZ-a. I tvrdi da mi kontroliramo pravosuđe, a intenzivno se dižu optužnice protiv bošnjačkih generala Armije RBiH i protiv istaknutih ljudi iz SDA. Pravosuđe je ohrabreno da ide  na SDA", tvrdi. 

Predsjednik SDA otkrio je i da ga je veleposlanik Murphy prije godinu i pol dana pozvao u veleposlanstvo na razgovor kada su krenule priče o korupciji u SDA. 

"Pitao sam ga da mi kaže o čemu se radi, njemu je bilo neprijatno. Govorio mi je da SAD ne misle da mene, ali da ima tog, da ne može o  kome je riječ. Olako se lijepe etikete. Tada mi je govorio da ne misli na mene, a onda neki dan da sam stavio financijske interese iznad države. Ovo što radi je bruka i za njega i državu koju predstavlja", dodaje Izetbegović. 

Nije radio onako, dodaje Izetbegović, kako su oni htjeli što je Murphy i rekao. 

"Sve je počelo u Neumu, nisam htio pristati na tu igru da se ojača HDZ"

"I u Neumu i u Sarajevu dok su bili pregovori, htio sam da se ojača pozicija Židova, Roma, Ostalih, da se njihova prava izjednače s pravima konstitutivnih naroda. A oni su išli na to da pravimo ustupke HDZ-u i hrvatskoj strani. U tome da nisam radio kako su oni htjeli je korijen problema. Iz Neuma je sve krenulo", dodao je Izetbegović. 

Zato su strani, napominje, pronašli Trojku koja će pristati na sve to što rade i Milorad Dodik i Dragan Čović. 

"Koliko se preferira HDZ i koliko im se izlazi u susret je očigledno. Ta pristranost prema HDZ-u kada je u pitanju reforma Izbornog zakona je skoro pa nevjerojatna. Tako su i rekli - ako neće uraditi SDA, naći se neki drugi. I našli su Trojku koja se prodala za pozicije i omogućila da se HDZ strateški i dugoročno pozicionira", ističe. 

Trojka se prodala za tri pozicije, sve dali HDZ-u 

Trojka se, kaže Izetbegović, prodala za tri pozicije - poziciju federalnog premijera i dva ministra na državnoj razini. 

"Trojka pomaže i HDZ-u i SNSD-u. Oni prave ustupke njima, ojačali su poziciju i Čoviću i Dodiku. Vukoja (op.a. Marin Vukoja, kandidat) će otići u vrhovnu pravosudnu instituciju, Autoceste i Ceste Federacije dali su HDZ-u. Mi nikada ništa slično nismo imali. SDA je popravila poziciju bošnjačkog naroda, ali u nekim stvarima bez H i S ne možete ništa. Trojka sada degradira poziciju Bošnjaka. Sve alate za kontrolu dali su HDZ-u i Čoviću, jasno je što će oni uraditi", kaže  Izetbegović. 

"Dodik će se teško izvući" 

Komentirao je i sudski postupak protiv Milorada Dodika koji se vodi pred Sudom BiH, te ocijenio kako  će se "Dodik teško izvući". 

"Pravosuđe se očito nevoljko pokrenulo. Protiv Dodika je postojalo toliko prijava, postalo je bjelodano jasno što su mu namjere, plazio je jezik, kršio je odluke visokog predstavnika. Slavi genocid, ratne zločince, mi smo upozoravali, sve teže ga je zaustaviti. Dodik dovodi i sebe i RS u agoniju. Tu nema investicija, sve je na kredit, život u RS-u nije dobar. Ako se i odcijepe, tko će ih priznati", komentirao je Izetbegović. 

Na koncu razgovora otkrio je i kako je spreman za široku spontanu koaliciju na Općim izborima 2026. godine. 

"Spontana koalicija s Demokratskom frontom i Strankom za BiH" 

"Bit će to spontana koalicija, s onima koji su spremni braniti državu, s onima koji nisu spremni popuštati domaćem ili međunarodnom faktoru koji ruši državi, to su naši partneri. DF, Stranka za BiH, svi kojima je stalo do BiH", rekao je Izetbegović. 

Najavio je i da će sve oni koji iziđu iz SDA, poput Šemsudina Mehmedovića i Adila Osmanovića, i budu javno govorili o korupciji, nepotizmu i kriminalu u toj strani, tužiti za klevetu. 

"Tko god iziđe iz SDA i usudi se reći da smo korumpirani, tužit ćemo ga za klevetu", rekao je Izetbegović. 

29. travanj 2024 03:45