Article_Top_970x250

Izetbegović napokon protiv preglasavanja hrvatskih birača

toplo-hladno

Izetbegović napokon protiv preglasavanja hrvatskih birača

stu 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Denis Kapetanović/Pixsell

Čelnici glavnih hrvatskih i bošnjačkih stranaka dogovorili su reforme izbornog zakona, a stručnjaci SDA i HDZ-a BiH pregovore će početi sljedećeg tjedna.

Čelnici vodeće hrvatske i bošnjačke stranke u BiH, HDZ-a BiH Dragan Čović i SDA Bakir Izetbegović, izjavili su kako vjeruju da je moguće postići dogovor o reformi izbornog zakonodavstva kojim bi se onemogućilo preglasavanje Hrvata i provele presude Suda za ljudska prava u Strasbourgu o pravima manjina, o čemu će stranački eksperti već sljedećeg tjedna započeti razgovore, piše Večernji.

– S obzirom na to da je riječ o provedbi presuda Ustavnog suda BiH i Suda iz Strasbourgu, tu će nam trebati dvotrećinska većina. Mogu vam kazati danas da nije nemoguće to postići. Iako u ovom trenutku suprotstavljene strane, optimist sam da možemo naći rješenje – rekao je Izetbegović na konferenciji za novinare.

Pri tome je objasnio da su predstavnici njegove stranke zajedno s HDZ-om BiH započeli raditi na načelima za uspostavu nove Vlade Federacije BiH, u kojima će se naći i Izborni zakon. Predsjednik HDZ-a BiH dodao je kako su ove dvije stranke i proteklih godina bile nadohvat rješenju izmjene Izbornoga zakona.

Činjenica je da se rješenja mogu naći i da su bila na stolu posljednjih nekoliko godina. Bili smo često nadomak dogovoru. Nadam se da ćemo ovaj put prijeći tu barijeru kako bismo postigli cjelovito rješenje – rekao je Čović.

Po njegovim riječima, već sljedećeg tjedna ekspertni timovi dviju stranaka počet će razgovore o pronalasku zajedničkog rješenja o izmjeni Izbornog zakona koji bi zadovoljio načelo da Hrvatima drugi ne biraju člana državnog vrha te izaslanika u Domu naroda parlamenta BiH. Odbacio je mogućnost negiranja legitimnog predstavljanja. – Svi koji kažu da je takozvani legitimni izbor neka pročitaju odluke Ustavnog suda, tko god da su.

Mi ćemo se slijepo držati Ustava BiH, zajamčene konstitutivnosti hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda u tom Ustavu i odluka Ustavnog suda, a ima ih nekoliko o legitimnom predstavljanju i ulozi konstitutivnih naroda te natkrovljujućom ustavnom ulogom – rekao je Čović, prenosi Večernji.

Izetbegović je na konferenciji za novinare naveo i kako su dvije stranke spremne na suradnju u sredinama gdje su Hrvati i Bošnjaci u manjini, što praktički znači uglavnom na području RS-a.

Dogovorili smo se, kada su lokalni izbori posrijedi, da u općinama gdje Hrvati i Bošnjaci čine manjinu koordiniramo aktivnosti, odnosno da zapravo zajednički nastupimo na lokalnim izborima – rekao je predsjednik SDA.

Dvije su stranke razgovarale i o uspostavi vlasti, pri čemu su opetovali identična stajališta o ustroju ministarskoga vijeća BiH. SDA i dalje inzistira na tome da prihvaćanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) bude uvjet za ustroj Vijeća ministara, čemu se protivi SNSD Milorada Dodika, dok pak HDZ BiH smatra kako ANP treba odvojiti od provedbe izbornih rezultata iz listopada prošle godine.

Izetbegović je opet rekao kako će se za uspostavu vlasti morati napraviti iskorak i kompromis sa srpskom stranom, a to je, prije svega, napredovanje prema NATO-u. Uvjeren je kako će srpska strana promijeniti stajališta o ovome savezu.

– Sa Srbima treba raditi da se pokrenemo prema NATO-u. Treba ih uvjeriti da se vrate na pozicije na kojima su bili prije deset godina. Pritisak neće biti od pomoći. Ali ono što treba jest da se sadašnji zakon o strategiji mora primijeniti.

Taj moj pristup bio je u smislu relaksiranja. Nema članstva u NATO-u, nitko ih neće na to tjerati, ali napredovanja prema prijašnjim odlukama, zakonima, strategijama... mora biti – rekao je Izetbegović.

Čović je uvjeren kako bi uspostavom Vijeća ministara BiH dobila prigodu sljedeće godine dobiti pozivnicu za otvaranje pregovora o članstvu s Europskom unijom.

Brza uspostava vlasti na razini BiH daje nam prigodu da se u vrijeme predsjedanja Republike Hrvatske EU u svibnju, kada će ponovno biti na dnevnom redu kandidatski status Sjeverne Makedonije i Albanije, Bosna i Hercegovina nađe u tom paketu. Jedina prepreka da budemo u tom paketu uspostava je vlasti i prihvaćanje planova koji definiraju našu europsku budućnost – rekao je Čović, piše Večernji.

Dnevnik.ba