StoryEditor
"Noć s Aleksom"

Ivica Buljan: “Ovakav odnos između glumaca sreo sam samo u La MaMi u New Yorku”

Piše desk  /  26.10.2022., 19:19h

Premijera prve predstave HNK Mostar u novoj kazališnoj sezoni „Noć s Aleksom“ održat će se 27. listopada 2022. godine u 20 sati. Tekst je napisao Marko Tomaš, a redatelj predstave renomirani je kazališni redatelj Ivica Buljan. Dramaturg je Robert Waltl, autor glazbe Mitja Vrhovnik Smrekar, kostimograf Nebojša Lipanović, prostor, svjetlo i video potpisuju Toni Soprano Meneglejte i sonda3, fotografiju i grafičko oblikovanje Toni Soprano Meneglejte, dok je asistentica redatelja Karmen Obrdalj.

Tekst Marka Tomaša, pjesnika koji također „nosi“ Mostar kao Šantić u svoje vrijeme, nudi jednu posve novu perspektivu na Šantićev život, u intimističkoj formi problematizira odnos pojedinca i društva. „Noć s Aleksom“ nije dokumentaristički prikaz života Alekse Šantića, nego uranjanje u njegov unutarnji svijet, koji je bio jednako bogat, kao i njegova poezija.

„Inicijativa za ovu predstavu došla je s moje strane prije četiri ili pet godina. Na neki način, Ivica Buljan i ja smo skupa došli do ove ideje i konačno smo to realizirali ovom predstavom. Treba zahvaliti i Ivanu Vukoji što je objeručke prihvatio ovu inicijativu“, kazao je autor teksta Marko Tomaš.

„Svaki grad ima svoju mitologiju i priče koje, na neki način, tvore našu dušu i ono što se zove duhom grada. Ono što sam htio bila je dekonstrukcija mitologije i to je bila moja ideja vodilja kada sam pisao tekst. Mislim kako smo napravili jednu sjajnu predstava i da će publika to potvrditi“, zaključio je Tomaš.

„Tekst Marka Tomaša funkcionira kao klasična biografska drama i ima mnogo historiografskih elemenata, no pisac nikad nije arhivar, nego preoblikuje materijale u dramsko tkivo. Šantić je pjesnik koji je senzibilizirao narodnu poeziju učinivši od nje velik umjetnički potez. Pjesme koje mi koristimo u predstavi, uključujući pjesme Johnnyja Štulića i Tome Zdravkovića inspirirane su velikim praduhom Alekse Šantića“, rekao je redatelj Ivica Buljan.

„U kazališnom smislu meni je bilo izazovno susresti se s glumačkim ansamblom koji je sastavljen od vrhunskih profesionalaca do mladih glumaca iz Dramskog studija mladih, vanjskih suradnika i glumaca srednje generacije, i način kako su se međusobno prihvatili. To je nešto što je rijetkost na ovim prostorima i tako nešto sreo sam samo u La MaMi u New Yorku. Nadam se kako će publika uživati u predstavi kako sam ja uživao s glumicama i glumcima“, kazao je Buljan.

„U tekstu me fasciniralo to što sam saznao više o Mostaru danas nego o samom Šantiću. O pojedincu koji danas živi u Mostaru, o ljudima, o samoći, nepriznavanju. Toliko sam uživao u procesu da ovo za mene nije bio rad, nego užitak i puno hvala glumcima“, rekao je dramaturg Robert Waltl.

„Velika mi je čast i zadovoljstvo biti dio ovog kreativnog tima. Hvala Ivanu Vukoji i Ivici Buljanu na pozivu, također, i glumačkom ansamblu koji me objeručke prihvatio. Osjećao sam se dobrodošao i pun želje za radom i istraživanjem. Mislim kako smo uspjeli odgovoriti na osnovno pitanje pri stvaranju svih predstava, a to je ‘zašto ova predstava danas?’. Vjerujem da će se publika uvjeriti kako je predstava itekako relevantna“, rekao je vanjski suradnik, glumac Damir Čobo.

„Sretna sam što sam se našla u ovakvoj konstelaciji senzibiliteta i energija, u jednom procesu u kojem imaš svu slobodu izraziti se, a da to ima nekog smisla. Za mene je to rad koji predstavlja čisto uživanje. Cijeli mi je proces bio kratak i žao mi je što završava, ali to je pokazatelj koliko nam je lijepo bilo raditi“, kazala je Jelena Kordić Kuret.

„Više sam puta javno spomenuo kako je misija Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, između ostalog, sadržana i u njegovu nazivu. Riječ je, dakle, o hrvatskom i mostarskom kazalištu. Ali, pored misije, imamo i viziju“, kazao je ravnatelj HNK Mostar Ivan Vukoja.

„A vizija je postati europsko, ili barem srednjoeuropsko kazalište koje prati, razumije i primjenjuje suvremene kazališne prakse i estetike. Predstavom ‘Noć s Aleksom’ još smo jednom potvrdili svoju mostarsku, ili svemostarsku dimenziju, ali i napravili veliki korak naprijed na našem europskom kazališnom putu“, zaključio je Vukoja.

U predstavi igraju Mario Knezović, Vladimir Mićković, Ivo Krešić, Jelena Kordić Kuret, Miro Barnjak, Robert Pehar, Filip Lukenda, Ana Franjčević, Damir Čobo, Mirela Mijačank Kordić, Nikolina Marić i Tea Pandža.

Reprizne su izvedbe 30. i 31. listopada u 20 sati. Ulaznice za reprizne izvedbe moguće je rezervirati pozivom na broj 036/446 024 ili slanjem poruke putem FB Messengera ili Instagram Directa.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 09:00