StoryEditor
OGULIN – ZAVIČAJ BAJKE

Ivanina kuća bajke: Mjesto gdje možete prošetati šumom Striborovom, upoznati vilu Kosjenku i diva Regoča, ali i otkriti vlastite čarobne moći

Gloria LujanovićPiše Gloria Lujanović  /  07.11.2021., 07:29h
Osim čitanjem djela Ivane Brlić – Mažuranić, najveće hrvatske spisateljice za djecu, s njenim se likovima možete upoznati i u Ogulinu gdje već nekoliko godina postoji – Ivanina kuća bajke. Osim upoznavanja s njenim junacima i junakinjama, prošetat ćete čarobnom, šumom Striborovom, sresti vilu Kosjenku i diva Regoča, nego i u čarobnom zrcalu otkriti vlastite čarobne moći.

U Ogulinu već osam godina djeluje – Ivanina kuća bajka – jedinstveni multimedijalni centar posvećen Ivani Brlić – Mažuranić, jednoj od najpoznatijih hrvatskih i europskih spisateljica za djecu. Ivanina kuća bajke nije samo 'dom' bajke hrvatskog Andersena kako se Brlić – Mažuranić često naziva, nego i drugih pisaca jer posjeduju bazu bajki iz cijelog svijeta.

Tihana Turković, ravnateljica ovog Centra, izjavila je za Dnevnik.ba kako je njihovo poslanje inspirirati bajkom i probuditi želju i ljubav za čitanjem, znanjem i stvaranjem.

image

Ivanina kuće bajke

IVANINA KUćE BAJKE - Ivanina Kuće Bajke

"Djeca se potpuno predaju ulasku u svijet bajke i mašte" 

“Istraživanjem sadržaja koji se posjetiteljima nude zasigurno se šire vidici, ali i spoznaje. Nije tu riječ samo o faktografiji, iako je i to iznimno važan element rada na pojedincu, već i o osjećaju koji se budi pri ulasku u svijet bajke i mašte. Njemu se potpuno predaju kako oni najmanji, tako i oni puno stariji“, izjavila je Turković.

Ivanina kuća bajke svojevrsna je čuvarica baštine, ali i vrelo inspiracije i poticaj na stvaralački rad.

“Upravo smo zato sigurni da svi koji nas posjete izađu iz Ivanine kuće bajke obogaćeni za nove čarobne moći, a pri tome ne mislimo samo na one koje im je otkrilo naše Čarobno zrcalo“, navodi.

Ivanina kuća bajke je interaktivni centar, osmišljen da na inovativan i suvremen način upoznaje posjetitelje s likom i djelom Ivane Brlić – Mažuranić, ali i predstavlja djela drugih bajkopisaca u svijetu kroz kreativne i nove tehnologije.

image

Ivanina kuće bajke

IVANINA KUćE BAJKE - Ivanina Kuće Bajke

Čarobna šuma i čarobno zrcalo: Mjesto gdje možete saznati koje su to vaše čarobne moći

“Posjetitelji prvo dolaze u čarobnu šumu sa stablima koja pripovijedaju bajke IM i priče i njezinog života. U čarobnoj šumi je i mjesto gdje vrijedne ruke i mudre glavice mogu složiti pravu bajku i to pomoću puzzli koje tvore poznate hrvatske i svjetske bajke“, objašnjava Turković.

Iz čarobne šume nazire se, dodaje, najviša kula dvorca, ali i ulaz u njegove začarane hodnike u kojima je pet interaktivnih ekrana na kojima se može saznati puno tog o IBM, bajkama, čarobnim predmetima, likovima.

“Nalaze se ondje i dvije bajkovite špijunke: jedna o transformacijama u bajkama i jedna o prijevodima Ivaninih djela. Ovaj dio Kuće dom je i jedne sasvim posebne bajke o hrabrom kuharu, osmišljene posebno za Ivaninu kuću prateći funkcije koje je izdvojio ruski strukturalist Vladimir Propp“, ističe.

Cijelu bajku moguće je pročitati na zidovima začaranih hodnika koji posjetitelje vode do bajkovitog ognjišta – mjesta koje se pretvara u jukebox sa 79 bajki.

“Uz ognjište je i bajkovita biblioteka s više od 250 naslova bajki i djela o bajkama, među kojima je i prvo izdanje Priča iz davnine iz 1916. godine. U samom središtu Ivanine kuće bajke je i Tajanstvena odaja s tri animirana filma i interaktivnom igrom“, dodaje Turković.

Najpopularniji element stalne izložbe Ivanine kuće bajke je Čarobno zrcalo koje otkriva unutarnju čudesnu sliku, ali i čarobnu moć posjetitelja.

“Cjelokupni postav stalne izlože je u prizemlju Ivanine kuće bajke, dok se na katu nalazi Kreativna soba, multifunkcionalna prostorija za kreativne i edukativne radionice i istraživanje bajki“, objašnjava.

Najčešći individualni posjetitelji su obitelji s djecom, otkriva nam Turković, jer stalna izložba nudi pregršt sadržaja za zajedničko istraživanje i kvalitetno obiteljsko druženje.

image

Ivanina kuće bajke

IVANINA KUćE BAJKE - Ivanina Kuće Bajke

“Odrasli u svijet bajke ulaze s određenom skepsom, ali se na koncu užive u čaroliju“

“Nerijetko nas posjećuju i grupe studenata i umirovljenika. Brojni odrasli u naš svijet bajke ulaze s određenom skepsom, uvjereni da su bajke 'prerasli', ali se u većini slučajeva razuvjere i potpuno užive u bajke i čaroliju naše izložbe. Iako je izložba prilagođena samostalnom razgledavanju i istraživanju našeg bajkovitog svijeta, za grupe organiziramo stručno kostimirano pripovjedno vođenje, pri čemu posjetitelje dočekuje netko od likova iz Ivaninih bajki ili Ivana osobno“, rekla je.

Što se grupa tiče, najčešće ih posjećuju školske grupe koje i čine najveći udio u ukupnom broju posjetitelja.

“Riječ je najčešće o učenicima četvrtih i šestih razreda osnovne školi koji u toj dobi Ivanina djela čitaju kao obaveznu lektiru. Od 2018. godine ponuda Ivanine kuće bajke obogaćena je za Nastavni sat s Ivanom koji je trenutačno u ponudi za četvrte i šeste razrede za što smo dobili odobrenje Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske“, ističe.

image

Ivanina kuće bajke u Ogulinu

IBM - Ibm

U ponudi imaju i 16 kreativnih i edukativnih radionica za sve uzraste, a nude i usluge pripovijedanja i čitanja bajki.

“ Uz cjelokupnu ponudu na licu mjesta', Ivanina kuća bajke nudi dodatnu mogućnost za istraživanje bajkovitog svijeta s bilo koje lokacije. To je moguće zahvaljujući našoj bazi podataka 'Baza bajki'. Bazi bajki može se pristupiti s naše internetske stranice, a zamišljena je kao referentna baza bajki i djela o bajkama. Otkako traje pandemija korona virusa, a i otkako je 2021. proglašena Godinom čitanje, nove bajke unosimo u bazu jednom mjesečno“, rekla je.

Kako je Ogulin postao zavičaj bajke?

Ideja o osnivanju Centra za posjetitelje Ivanina kuća bajke proizašla je iz strategije studije razvoja kulturnog turizma pod nazivom „Ogulin - zavičaj bajke”. Studiju je 2006. godine izradila Dragana Lucija Ratković Aydemir iz tvrtke Muze d.o.o za savjetovanje i upravljanje projektima u kulturi i turizmu na poziv ogulinske Turističke zajednice koju je tada vodila direktorica Ankica Puškarić. Studija se u cijelosti temelji na činjenici da je Ogulin rodni grad Ivane Brlić Mažuranić koja u svojoj autobiografiji i sama ističe Ogulin kao mjesto odakle potječu prvi jaki utisci kojih se sjeća. Lokalne prirodne ljepote, legende i nematerijalna prirodna baština bili su nadahnuće  Ivani za njezinu najpoznatiju zbirku bajki Priče iz davnine, ali i dodatni potporanj za razvoj ove studije. Uz sve to, autorica studije prepoznala je bajku kao književnu vrstu koja ima izrazit potencijal za pozicioniranje destinacije i međunarodnu suradnju, ali i za kreativno djelovanje. Tako su u sklopu studije osmišljena i dva temeljna koncepta: Ogulinski festival bajke, kao godišnja, međunarodna manifestacija, i Centar za posjetitelje Ivanina kuća bajke, kao javna ustanova u kulturi koja svojim stalnim postavom, ali i programima kroz cijelu godinu slavi lik i djelo Ivane Brlić-Mažuranić te cjelokupno bajkovito stvaralaštvo. Muzeološki program i koncepciju osmislila je Dragana Lucija Ratković Aydemir u suradnji s dizajnerskim timom na čelu s ilustratorom Vanjom Cuculićem i Vladimirom Končarom iz studija Revolucija. Ivanina kuća bajke, smještena u rekonstruiranoj zgradi u sklopu Frankopanskog kaštela u samom središtu Ogulina, konačno je otvorena 13. prosinca 2013. godine.

U sklopu Ivanine kuće bajke djeluje i suvenirnica u kojoj možete, uz uobičajenu ponudu magneta, privjesaka za ključeve, notesa i slično, pronaći i pripovjednu kućicu kao suvenir osmišljen za Kuću bajke (za bajku Regoč), ali i ispis svog čarobnog lika iz čarobnog zrcala.

“Iako su Ivanine Priče iz davnine objavljene davne 1916. godine, izuzetno je zanimljivo koliko su poruke koje je autorica tada odaslala u svijet relevantne još i danas“, ističe Turković.

image

Ivanina kuće bajke

IVANINA KUćE BAJKE - Ivanina Kuće Bajke

“Malo, ali čisto srce sposobno je pobijediti zlo koje nam prijeti“

Ivanine bajke promiču svevremenske međuljudske vrijednosti koje valja njegovati i danas: obitelj, ljubav, majčinstvo, povezanost braće i sestara, hrabrost i srčanost.

“Ivana uvijek ističe kako je malo, ali čisto srca uvijek sposobno pobijediti ogromno zlo koje prijeti, dajući nam nadu, ali i smjernicu za život. Izuzetno važno mjesto u bajkama Ivane Brlić-Mažuranić imaju teme prirode, ali i povezanost s mitologijom i folklornim elementima, čime se dodatno obogaćuje riznica znanja čitatelja Ivaninih djela. Doživljaj koji stvara čitanje Priča iz davnine svakako je drugačiji kada te bajke čitate prvi put s osam godina i mnogo kasnije iznova s 88 godina, ali neminovno je da će one u čitatelju svih uzrasta pobuditi najdublje osjećaje“, zaključila je Tihana Turković, ravnateljica Ivanine kuće bajke iz Ogulina, u razgovoru za Dnevnik.ba.

24. travanj 2024 09:44