StoryEditor
monstrumi i predatori

Ismijavanje je zlostavljanje: Minuta pakosnog smijeha nekome je cijeli život

Piše Bruno Bošnjak  /  29.10.2022., 22:26h

Danas je drugačije i puno gore jer jednom monstrumu može pasti na pamet raditi šalu na račun nekoga tko se ni na koji način nije želio javno izložiti, tko mu nikakva zla nije učinio i tko se usudio, primjerice, pitati za posao - i sve to učiniti javno i trajno dostupnim.

Mladić iz Laktaša nije mogao izdržati sprdnju plitkih i zločestih umova i oduzeo si je život.

Sve ono ružno i pokvareno u ljudskom umu kao da se multipliciralo otkako je tehnologija uzela primat u našim životima. Puno toga dobrog nam je donijela, ali je istovremeno postala razoran medij prenošenja nemorala, krivih vrijednosti i strahota, nekritičke i zapuštene umove izložila je bombardiranju beskorisnim, ispraznim, bezvrijednim, srozavajućim, duševno i mentalno kancerogenim sadržajima, otvorila je bezgraničan prostor izražavanja stavova i mišljenja, svih vidova zabave...

Uvijek je bilo slabijih, onih koji su u svojoj naravi, uglavnom neiskvareni i nemoćni, ali i pojavom podložni da postanu žrtve narcisoidnih i opakih predatora. Netko bi lakše, a netko teže trpio, bilo u školi među vršnjacima, na poslu među kolegama ili u širem društvu. Barem se moglo pobjeći na drugo mjesto ili u mrak prostorije u svom domu. I ranije su, naravno, neke žrtve odlučivale trajno pobjeći, kako je to učinio mladić iz Laktaša.

Danas je drugačije i puno gore jer jednom monstrumu može pasti na pamet raditi šalu na račun nekoga tko se ni na koji način nije želio javno izložiti, tko mu nikakva zla nije učinio i tko se usudio, primjerice, pitati za posao - i sve to učiniti javno i trajno dostupnim.

Velikih razlika u samim vrstama postupaka nema, zlostavljanje i mobing i prije tehnologije i danas proizlazili su uglavnom iz zlobe i pakosti, katkad i iz neznanja i ograničenosti jer zlostavljač ne bi bio svjestan svojih postupaka, no razlika u posljedicama je ogromna. Danas u kolektivnom zlostavljanju ne sudjeluje tek nekolicina ljudi, nego se u jednom danu harangi mogu pridružiti tisuće ili milijuni.

Mladić iz Laktaša zbog ljudskog zla odlučio je prerano pobjeći i odustati, no možda će spasiti barem jedan život ako u usnule mozgove zlostavljača u školskim klupama, na radnim mjestima, internetskim stranicama ili obiteljskim domovima dopre poruka koju im je poslao. 

Nemate pravo zarad svoje igre, dokolice, pakosti zbijati šale na račun bilo koga. Vaša minuta smijeha nekom je cijeli izgubljeni život. Ne mora to biti smrt kao u ovom slučaju, može biti trajna trauma, narušeno samopouzdanje ili stigma koja zauvijek naruši kvalitetu života. Nemate pravo postavljati se iznad bilo koga.

Svjedoci zlostavljanja, nemojte šutjeti i stajati sa strane.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 06:43