Article_Top_970x250

IŠČEKIVANJE VALA OPTUŽNICA PROTIV HRVATSKIH BRANITELJA Dom naroda će uskoro raspravljati o bh. pravosuđu

bariša čolak za dnevnik.ba

IŠČEKIVANJE VALA OPTUŽNICA PROTIV HRVATSKIH BRANITELJA Dom naroda će uskoro raspravljati o bh. pravosuđu

pro 19, 2017
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Nakon pravomoćne osuđujuće presude šestorici vojnih i političkih lidera Hrvatske Republike Herceg Bosne i HVO-a u Haagu, među ostalim i za udruženi zločinački poduhvat po trećoj kategoriji, što podrazumijeva „zajedničko stanje svijesti i zajedničko dijeljenje iste zločinačke namjere u okviru zajedničkog zločinačkog i kriminalnog plana“, hrvatska javnost očekuje val optužnica protiv zapovjednika HVO-a.

Dom naroda BiH uskoro će održati tematsku sjednicu na kojoj će se raspravljati o načinu na koji bh. pravosuđe procesuira ratne zločine, potvrdio je za Dnevnik.ba Bariša Čolak zamjenik predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH.

Nakon pravomoćne osuđujuće presude šestorici vojnih i političkih lidera Hrvatske Republike Herceg Bosne i HVO-a u Haagu, među ostalim i za udruženi zločinački poduhvat po trećoj kategoriji, što podrazumijeva „zajedničko stanje svijesti i zajedničko dijeljenje iste zločinačke namjere u okviru zajedničkog zločinačkog i kriminalnog plana“, hrvatska javnost očekuje val optužnica protiv zapovjednika HVO-a. U nekim se procjenama spominje da bi se na bh. sudovima mogle podignuti optužnice protiv čak 500 bojovnika HVO-a.

„Vrlo aktivno smo i kao izaslanici u Domu naroda pristupili problemu mogućeg vala optužnica protiv hrvatskih branitelja u BiH. Održat ćemo uskoro tematsku sjednicu Doma naroda BiH na kojoj bi se razmatralo pitanje procesuiranja ratnih zločina od strane bh. pravosuđa“, rekao je Čolak, inače i voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH.

„Mislimo da dosadašnja iskustva nisu dobra, bilo je puno selektivnosti u pristupanju kako u odabiru dokaza, tako i u procesuiranju zločina počinjenih nad civilnim žrtvama“, rekao je Čolak.

Također, naglasio je kako je ogroman broj stratišta hrvatskih civila u BiH, a za te zločine nitko do sada nije odgovarao.

„Ako je i bilo nekog procesuiranja, onda time nisu obuhvaćene zapovjedne strukture“, pojasnio je Čolak.

Osvrnuo se i na činjenicu da se bojovnicima HVO-a retroaktivno sudi za ratne zločine po kaznenom zakonu iz 2003. godine, dok se borcima ARBIH sudi po blažem kaznenom zakonu iz SFRJ.

„Smatramo kako je problematična primjena kaznenog zakonodavstva. Tu postoji također selektivnost. Poznato je da se Hrvatima sudi retroaktivno po zakon iz 2003.  godina, a drugima po kaznenom zakonu SFRJ. Radi se o kaznenim djelima 'zločin protiv čovječnosti'. Mi smatramo da se ta kvalifikacija treba primijeniti svugdje gdje su stradali civili, a ne jednima na jedan način a drugima na drugi“, istaknuo je.

Očekujemo, dodao je, kako će tematska sjednica Doma naroda BiH dovesti do određenih zaključaka koji će pomoći da se stvari konačno izvedu na čistac u smislu da s jednakim pijetetom promatramo svaku žrtvu, bez obzira na stranu.

„Istovremeno, na isti način treba promatrati i svakog zločinca, bez obzira na kojoj je strani on bio. Morao objektivnije sagledati što se događalo u BiH tijekom zadnjeg rata. Tako ćemo doći i do pomirenja i okretanja u budućnost“, rekao je Čolak.

J. Gudelj / Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250