Article_Top_970x250

Ines Pašić za Dnevnik.ba: Kazalište je mjesto izlječenja i duhovne realizacije

REDATELJICA I LUTKARKA SVJETSKOG GLASA

Ines Pašić za Dnevnik.ba: Kazalište je mjesto izlječenja i duhovne realizacije

sij 14, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Pozorište je koncentrat života u kojem duhovno i pojavno tijesno i svjesno surađuju. Zbog toga je za mene pozorište mjesto izlječenja i duhovne realizacije, izjavila je Ines Pašić za Dnevnik.ba, redateljica i lutkarka svjetskog glasa čija će predstava "O nježnosti" premijerno biti izvedena u mostarskom Pozorištu lutaka.

Ines Pašić, nagrađivana redateljica svjetskog glasa, Mostarka s adresom u Peruu, autorica je i redateljica prve neverbalne predstave “O nježnosti” koja će premijerno 16. siječnja biti izvedena u mostarskom Pozorištu lutaka. 

Pašić se nakon studija na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, odsjek klavir  i kraće pedagoške aktivnosti posvetila kazalištu. U Italiji je s Hugom Suarezom osnovala  “Teatro Hugo & Ines”, te od tada  s njime razvija posebnu tehniku scenske umjetnosti. Sudjelovala je  na najvećim svjetskim festivalima animacije i  lutkarstva. Njene predstave igraju na gotovo svim kontinentima i zemljama svijeta. Osnovala je i “Gaia teatro” s kojim se posvetila istraživanju ženskog pitanja u društvu i stvaralaštvu.

Redateljica svjetskog glasa s adresom u Peruu prvi put angažirana u rodnom gradu 

Predstava “O nježnosti” u produkciji mostarskog Pozorišta lutaka njen je prvi projekt u BiH.  

“Nježnost je svijest o onom čudesnom, skrivenom u svakodnevici. To je moć koja topi najhladnija srca, smiruje najžešće oluje i zacjeljuje najdublje rane. Nježnost prolazi kroz zidove koji nas dijele i osvjetljava put ka našem zajedničkom korijenu… onome koji nije podložan hirovima vremena i prostora. Nježnost je duboka potreba davanja i primanja onog najljepšeg u nama. Nježnost je način komunikacije koji nam izoštrava sluh i oplemenjuje naše postupke i riječi”, kazala je Pašić ranije. 

U razgovoru za Dnevnik.ba, Ines Pašić, ističe kako je neizmjerno zahvalna za mogućnost suradnje s Pozorištem lutaka u Mostaru jer je to pozorište njenog djetinjstva za kojeg je vežu najljepša sjećanja i uspomene. 

“Ovo je moj prvi autorski i redateljski projekt, ne samo u Mostaru nego i na balkanskom području. Kolektiv ove pozorišne kuće je upravo onakav kakav sam i očekivala  - topao, ljudski i profesionalan. Svi smo zajedno radili s velikim entuzijazmom, pomagali se međusobno i ispunjavali naše zadatke”, izjavila je Pašić. 

 

"O nježnosti" - prva neverbalna predstava u Pozorištu lutaka Mostar 

U predstavi “O nježnosti” igraju Igor Vidačković, Nina Popović i Ali Kamer Aksoy.  A ako je suditi prema najavama, riječ je o jednom svježem, inovativnom, modernom kazališnom jeziku kakav do sada nije viđen ni u Mostaru, a ni u BiH. 

“Nadam se da će publika upravo tako i doživjeti. Jednostavno, radila sam najbolje što mogu i znam. Imala sam i sreću raditi s ljudima koji su mi dali svoje povjerenje i čije talente izuzetno cijenim”, istaknula Pašić. 

Odgovarajući na pitanje, kako očekuje da će publika primiti predstavu, Pašić je izjavila  kako je na to teško odgovoriti nekoliko dana prije premijere.

“Ima, malo strepnju, ipak sam ovu predstavu godinama nosila u sebi i ona mi puno znači. Tu ljubav sam vidjela i u kreativnom procesu kod glumaca. To je jedan pozitivan pokazatelj, pa se nadam najboljem i pored leptirića u stomaku”, kazala je. 

 

"'O nježnosti" je splet scena iz života viđenih iz kuta koji nema ambiciju da donosi sudove ni o komu i ni o čemu. To su svakodnevne situacije pune 'malih i velikih' sukoba i proturječnosti humoristične i poetske prirode. Svi ti momenti, iako različiti, imaju nešto zajedničko. To je moć nježnosti koja preobražava tragikomične situacije u katarzično teatarsko i ljudsko iskustvo. Scenske tehnike kojima se glumci služe su tjelesne i ritmičke figure, pantomima i animacija predmeta. Muzička podloga je važan element koji snaži scenski sadržaj.Predstava je pogodna za sve uzraste i sažima apstraktne elemente fizičkog teatra, plesa, muzike i igre kroz koju svaki čovjek prolazi u svome razvoju", priopćeno je iz Pozorišta lutaka. 

"Kazalište mjesto izlječenja i duhovne realizacije" 

Teatar je za Pašić jedan prostor u kojem može iskazati i istraživati ono što još ne zna ni o sebi a ni o svijetu.

“To je koncentrat života u kojem duhovno i pojavno tijesno i svjesno surađuju. Zbog toga je za mene pozorište mjesto izlječenja i duhovne realizacije”, kazala je. 

U teatru se, prema njenoj ocjeni, ne mora nego se hoće progovarati o aktualnim društvenim i političkim pitanjima i svemu onom što najbolnije i za pojedinca  i društvo.

“Tu počiva sloboda stvaralačkog čina. Mislim da nema recepta i da je bitno da kreativni process bude autentičan, tu iskrenost publika prepozna i cijeni u najvećem broju slučajeva”, kazala je.

O teatarskim kućama u Mostaru, Pašić je istaknula da su  na dobrom putu ako je suditi prema onom što je do sada vidjela u Pozorištu lutaka, ali i dvije predstave u Narodnom pozorištu i Hrvatskom narodnom kazalištu. 

“Mislim da ovaj lijepi i ranjeni Mostar može spasiti samo duhovnost, a ona je sveprisutna.  Možemo je svi prakticirati, u našem ophođenju sa samim sobom, drugima, preko vjerskog izraza, kulturnog života, živog obrazovanja i generalno jednog istinskog dijaloga gdje je empatija obostrana” zaključila je Pašić u razgovoru za Dnevnik.ba.

Premijera predstave “O nježnosti” je u četvrtak 16. siječnja u 19 sati, a prva reprize u nedjelju, 19. siječnja u 11 sati. 

G. Lujanović / Dnevnik.ba