Article_Top_970x250

Iako zvuči kao običan datum, 29. rujan obilježio je povijest, evo i kako

Na današnji dan

Iako zvuči kao običan datum, 29. rujan obilježio je povijest, evo i kako

ruj 29, 2017

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Promatrati događaje i ljude iz prošlosti uvijek je zanimljivo, a na današnji dan dogodilo se njih nekoliko zanimljih i značajnih za svjetsku povijest, politiku, znanost i književnost. Donosimo neka od imena.

Na današnji dan katolici obilježavaju blagdan svetog Mihovila. Mihael, Mihovil ili Mihajlo zaštitnik je policajaca i vojnika. U bibliji ga se spominje pet puta a vjeruje se da je on predvodio anđeosku vojsku u borbi protiv Luciferovih palih anđela. U crkvi je prije na kraju mise bio običaj moliti se ovom svecu, nakon Drugog Vatikanskog koncila ovaj običaj je iščezao, no neki svećenici ga i danas prakticiraju.

Godine 1066. iskrcavanjem normanskih trupa kod Pevenseya počela je borba za englesko prijestolje na na koje je htio zasjesti Vilim, vojvoda od Normandije. Vilim je osvojio vlast nekoliko tjedana poslije, kad je u bitci kod Hastingsa pobijedio Harolda II.

Henrik Bolingbroke, sin vojvode od Lancastera, uspio je utamničiti engleskoga kralja Rikarda II. 29. rujna 1399. Time je okončana vladavina kuće Anjou-Plantagenet. Bolingbroke je nakon Richardove smrti u veljači 1400. došao na englesko prijestolje kao Henrik IV.

Londonska policija, Metropolitan Police, poznatija kao Scotland Yard osnovana je na današnji dan 1829. Trenutno sjedište Scotland Yarda smješteno je u Westminsteru, a administrativno sjedište je Empiress State Building.

U Blackpoolu u Engleskoj 1885. godine pušten je u promet jedan od prvih električnih tramvaja. Tramvaj je pušten u promet šest godina nakon što je Siemens demonstrirao električne tračnice. Svojevrsno vatreno krštenje tramvaja predvodio je Holroyd Smith, koji je i izumio sustav, te Alderman Harwood, tadašnji gradonačelnik Manchestera.

Na konferenciji u Münchenu 1938. godine Adolf Hitler, Benito Mussolini, britanski premijer Neville Chamberlain i francuski premijer Édouard Daladier potpisali su ugovor kojim je riješena sudetska kriza.

Češka pokrajina Sudeti tako je pripala Njemačkoj. Ostavljena da brine sama o sebi i praktično izigrana, čehoslovačka vlada je podlegla njemačkom ultimatumu. Dok je dio svjetske javnosti ovim događajima bio šokiran i razočaran, velik dio zapadne javnosti ih je smatrao ispravljanjem versajskih nepravdi te iskorištenom prilikom za postizanje trajnog mira u svijetu.

Te su se nade vrlo brzo propale. Naime, mađarska i poljska vlada iskoristile su Hitlerov presedan kako bi i one tražile i na kraju dobile dio čehoslovačkog kolača. Do proljeća 1939. autoritet vlade u Pragu je bio toliko uzdrman da se u Slovačkoj, na njemački poticaj, razvio separatistički pokret. Koristeći to kao izgovor, njemačke snage su u proljeće 1939. okupirale Češku i uspostavile protektorat u sastavu Reicha, dok je Slovačka uspostavljena kao satelitska nacistička država, pandan Pavelićevoj NDH, na čelu s, ni više ni manje - katoličkim svećenikom!

1941. godine njemački nacisti su uz pomoć suradnika započeli masakr u Kijevu u Ukrajini. Više od 30.000 židova je ubijeno u dva dana, a tisuće i tisuće u mjesecima koji su uslijedili.

Dvanaest zemalja potpisalo je na današnji dan 1941. sporazum kojim je uspostavljena Europska organizacija za nuklearno istraživanje (CERN). Sjedište organizacije je u Ženevi.

Na današnji dan 1457. rođen je  najveći španjolski pripovjedač i jedan od najvećih pisaca svjetske književnosti Miguel de Cervantes Saavedra. Autor je mnogih djela od kojih su najpopularnija roman 'Bistri vitez Don Quijote od Manche' te zbirka novela 'Uzorite novele'.

Također, 29. rujna 1758. rođen je Horatio Nelson, britanski pomorac i admiral. Slavu jednog od najvećih stratega pomorskog ratovanja Nelson je stekao u bitkama protiv Napoleonove Francuske.

 Godine 1863. rođen je i Hugo Haase, njemački političar, kancelar i pacifist. Haase je postao prvi socijaldemokrat u Königsberškom Stadtratu, a 1897. je postao zamjenik u Reichstagu. Branio je socijaldemokrate u mnogim slučajevima gdje su bili žrtve političkih napada.

Glumica Lizabeth Scott, proslavljena u noir filmovima rođena je 1922. godine. Američki scenarist, redatelj i glumac Robert Benton rođen je deset godina kasnije. Benton je vlasnik prestižne Akademijine nagrade Oscara i to za filmove Kramer protiv Kramera iz 1979. i Mjesto u srcu iz 1984.

Još jedan redatelj rođen je na današnji dan - Michelangelo Antonioni koji je karijeru diplomiranog ekonomiste zamijenio onom filmskog kritičara i kasnije scenarista i redatelja. Bio je jedan od redatelja koji su najviše utjecali na razvoj art filma.

Američka rock zvijezda Jerry Lee Lewis rođen je 1935. Jedan je od najznačajnih umjetnika kad je u pitanju rock and roll.

Talijanski poduzetnik, političar i bivši predsjednik talijanske vlade Silvio Berlusconi rođen je 1936. Vlasnik je Fininvesta, medijske kuće koja je s vremenom obuhvatila sve najvažnije privatne TV i radijske postaje te novine u Italiji. Zahvaljujući tome, a i vezama sa Socijalističkom strankom i njenim vođom Bettinom Craxijem, postao je jedan od najbogatijih i najutjecajnijih ljudi u Italiji.

Poznat po raskalašenim partijima na kojima nerijetko nastupaju i djevojke upitne punoljetnosti, Berlusconi je svojevremeno izgradio Milano 2. Jedan od najjačih medijskih i financijskih mogula u talijanskoj povijesti. Povezivan je i s masonima, a zanimljiv je po tom i što je u vlastitom domu sam sebi izgradio grobnicu. O tome je svojevremeno svjedočio i Zvone Boban koji je istu vidio dok je igrao za AC Milan čiji je Berlusconi bio vlasnik prije prodaje Kinezima.

Berlusconi rođendan dijeli s legendarnim vođom Solidarnosti i prvim predsjednikom slobodne Poljske nakon pada željezne zavjese, dobitnikom Nobelove nagrade za mir Lechom Walesom.

Dnevnik.ba