Article_Top_970x250

Iako se Pendeš ispričala, hrvatski kadrovi moraju znati: S Komšićem nema kompromisa!

šetnja sa sejdom

Iako se Pendeš ispričala, hrvatski kadrovi moraju znati: S Komšićem nema kompromisa!

pro 07, 2018

Piše: Ivan Crnjac

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Internetski izvori/dnevnik.ba

Aktualna ministrica obrane BiH Marina Pendeš poslala je ovih dana pismo u kojem je objasnila svoj postupak i razloge zbog kojih je prisustvovala svečanoj smotri Oružanih snaga BiH i rame uz rame prodefilirala crvenim tepihom uz Željka Komšića.

Isprika Marine Pendeš korektan je potez ministrice na isteku mandata, ali za svoj potez ona treba snositi posljedice. Preciznije, zbog tog teškog gafa je ne bi trebalo biti u kombinacijama za novu vlast s obzirom na to da je šetnja uz simbol obespravljenosti Hrvata nešto što ne priliči jednoj ministrici koja je na poziciju došla zahvaljujući glasovima Hrvata i koja bi trebala zastupati interese tog naroda kao i države BiH.

Podsjetimo, neposredno nakon izbora na kojima je Komšić ponovno instaliran bošnjačkim glasovima na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva BiH, iz Hrvatske su došle ohrabrujuće poruke i Komšiću se, otprilike, pokazalo gdje pripada.

Ni Kolinda Grabar Kitarović ni Andrej Plenković nisu poručili da su spremni primiti ga u službeni posjet, što je i logično s obzirom na to da se radi o čovjeku koji doslovno predstavlja simbol hrvatske obespravljenosti u BiH.

Ovaj stav Republike Hrvatske potez Marine Pendeš je, blago rečeno, poljuljao.

Naime, kako očekivati da službeni Zagreb odbije doček Komšića kad ministrica iz hrvatskog naroda, a članica najjače stranke bh. Hrvata najnormalnije šeta uz Komšića.

Obrana i isprika Marine Pendeš s jedne strane stoji: naime, na svečanoj smotri Oružanih snaga je, tvrdi Pendeš, bila tamo i u ime svih Hrvata u Oružanim snagama te u ime HVO-a koji je jedna od sastavnica zajedničke državne vojske.

Zašto se logikom Marine Pendeš nije vodio i Milorad Dodik pa došao na smotru Oružanih snaga u ime dijela VRS koja je također sastavnica Oružanih snaga? Za razliku od Pendeš, Dodik ima politički stav od kojeg ne odstupa ni pod koju cijenu.

Dnevnik.ba, Hrvatski medijski servis, Poskok.info, Hrvatski studentski politološki forum (HSPF), Hrvatska republikanska stranka (HRS) samo su neki od hrvatskih medija, stranaka i nevladinih organizacija u BiH koji su nedvosmisleno osudili ministričin čin, a hrvatska javnost u BiH je pokazala nezadovoljstvo jer se Pendeš odlučila na taj (krivi) potez.

Sam čin Marine Pendeš mogao je proći neopaženo, no nije i to je istovremeno i poruka svim političkim akterima bh. Hrvata da javnost pažljivo prati njihove poteze.

Iako Pendeš nije dala ostavku, aktualni saziv Vijeća ministara uskoro će biti bivši. Izmjene u resorima će biti onakve kakve budu, a ministrica Pendeš teško može računati na novi mandat.

S osobama poput Željka Komšića nema i ne smije biti nikakvih kompromisa. Nedopustivo je iz bilo kojeg razloga zaboraviti sve ono što je taj čovjek učinio Hrvatima, posebice u ovakvim trenutcima u kojima se Hrvati kao politički narod nalaze na ozbiljnom raskrižju.

Pitanje političkog opstanka Hrvata u BiH je ministričinim potezom dodatno ugroženo i tu sva opravdanja padaju u vodu. Željko Komšić je, očito, persona non grata za 99% posto bh. Hrvata, a u to zasigurno spadaju i oni bivši pripadnici HVO-a i Hrvati u Oružanim snagama zbog kojih je, eto, Pendeš odlučila pogaziti osnovne principe i volju naroda kojeg predstavlja.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250