StoryEditor
Lijepa općina s malo nezaposlenih

I Sarajlije dolaze raditi u Kreševo, “svi Kreševljaci žive jedni za druge”

Piše desk  /  24.10.2021., 11:47h
Kreševo je poznato kao mjesto duge povijesti, tradicije, prirodnih ljepota, ali i kao općina s najmanjim brojem nezaposlenih na području Srednjobosanske županije.


Piše: Ruža Čalaga, Hrvatski Medijski Servis

- Ljudi u Kreševu su uvijek bili poduzetničkog duha, otvoreni za nove ideje, inovacije i tržišta i kroz povijest se poduzetnički duh provlačio kroz Kreševo, kaže za Hrvatski Medijski Servis načelnik Kreševa Renato Pejak.

Kao povjesničar, veli, kako ne može ne spomenuti činjenicu da je Kreševo čak i u Dubrovačku republiku izvozilo kovačke proizvode, na što se onda nastavlja rudarstvo, metalurgija, sve do modernih industrija koje danas egzistiraju u Kreševu i zapošljavaju veliki broj ljudi. Kreševski načelnik napominje kako postoje mogućnosti da se gospodarske prilike u ovoj općini još poboljšaju.

Općina - servis gospodarstva

-Tržište više ne možemo gledali u okvirima Kreševa, ili Županije, nego samo globalno, što tjera ljude u Općini, servisni dio gospodarskog života, da svaki dan moraju biti bolji, brži i inovativniji, kaže Pejak. Dodaje kako je trenutno mnogo aktivnosti i projekata s kojima planiraju poboljšati i olakšati gospodarski život.

image

Tvornica za proizvodnju sokova Stanić

AVAZ -

U Kreševu, općini s oko 5.000 stanovnika, je trenutno zaposleno 1250 ljudi, dok je na zavodu za zapošljavanje evidentirano oko 500 osoba. Zbog snažnog gospodarstva u Kreševo dolaze raditi i žitelji drugih općina.

I Sarajlije dolaze raditi u Kreševo

- Kreševo je mala Općina i ne može sama zadovoljiti potrebe za radnom snagom, posebno visokoobrazovanom i specifičnom. To nadopunjujemo radnom snagom iz susjednih općina, pa čak i onih udaljenih, primjerice iz Sarajeva, kaže načelnik Kreševa za HMS.

Napominje kako je pandemija  utjecala na gospodarstvo u Kreševu kao, uostalom, i na cijeli svijet.

image

Načelnik Kreševa Renato Pejak

VLM -

- U jednom trenutku gospodarski život je bio blokiran kao i svaki drugi segment života. Posebno su bile ugrožene uslužne djelatnosti, kaže Pejak.

Općina je, veli, djelovala u skladu sa svojim mogućnostima i svakom gospodarskom subjektu kojem je bio zabranjen rad pomogla je određenim sredstvima.

- Svjesni da to nije dovoljno, htjeli smo svojim sugrađanima pokazati da nisu sami, pojašnjava.

Zanimljivo je, dodaje, da je lockdown u ljudima pokrenuo aktivnosti i aktivniji pristup u nekim stvarima koje su bile zapostavljene pa su mnoge industrije u Kreševu imale čak i rast prihoda i proizvodnje.

Turistički dragulj

Osim razvijenog gospodarstva, Kreševo je poznato i po prirodnim ljepotama, zbog čega privlači sve više turista.

image

Kreševski muzej i samostan

HMS -

-Kreševo je već prepoznato kao turistički dragulj u cijeloj kruni bosanskohercegovačkih ljepota i već se nalazi na većini turističkih karti. Tome je pridonijelo i okončanje dugogodišnjeg projekta otvaranja muzeja u sklopu kompleksa franjevačkog samostana koji je sigurno jedan od vodećih muzeja u BiH, kaže Pejak.

image

Selo Vranci - turistička atrakcija

HMS -

Ističe kako sam broj nacionalnih spomenika govori o važnosti Kreševa kao turističkog mjesta. Posebno izdvaja  selo Vranke kao turističko mjesto kojem se, kaže, smiješi zlatna budućnosti kao i već međunarodno poznati Sajam kristala i minerala kojeg organizira udruge Citrin.

Nove investicije

Trenutno su u Kreševu, od aktivnih investicija, vodeće  u segmentu turizma. Radi se o modernom hotelu, kojeg gradi austrijski investitor, a gradi se i Sportsko-rekreativni centar Lopata – po modelu javno-privatnog partnerstva.

image

Kreševo - panorama

HMS -

Kao Kreševljak koji je cijeli svoj životni i profesionalni vijek proveo u Kreševu i posvetio Kreševu, i koji to planira do kraja života, općinski načelnik Renato Pejak kaže kako svi Kreševljaci žive Kreševo.

Svi dišu jedni za druge

- Posebno to možete vidjeti na bilo kojoj manifestaciji ili okupljanju većeg broja ljudi, gdje svi dišu jedni za druge i žive jedni za druge, kaže sugovornik HMS-a.

Posljedica ovoga je, naglašava, i sigurnost života koja se osjeća u Kreševu.

- Zbog svega ovog, moj mandat, ne samo kao načelnika, nego kao i ravnatelja srednje škole, vijećnika itd., nije bio samo mandat, nego cjelodnevni posao prožet emocijama koliko god se borili protiv toga. Ovo najbolje zna moja obitelj, koja nekad možda i trpi, ali kojoj sam neizmjerno zahvalan na podršci. Na kraju, najbolje se možda pozvati na kreševskog pjesnika, fra Vjekoslava Šunjića koji je davno zapisao: „jedna je obitelj naše mjesto“, zaključuje kreševski načelnik Renato Pejak.

Dnevnik.ba

06. prosinac 2021 14:26