StoryEditor

I ja bih malo u Češku

Piše D  /  25.02.2021., 02:02h

"Jučerašnje gostovanje u emisiji BHT1 uživo donijelo je izgleda neke nedoumice. Naime, ironično sam rekao kako bih i ja bio "ambasador" u Češkoj. Vrijeme mi nije dozvoljavalo da nešto više kažem o toj temi i to je jedini razlog zašto sam je iz prikrajka samo spomenuo. Iza svake svoje izjave čvrsto stojim jer je ona uvijek argumentirana.

Otvoreno ću reći da sam mislio na književnicu, gđu Martinu Mlinarević, koja se proslavila javnim iznošenjem "zapaljivih" poruka i podizanjem nacionalnih tenzija. Mišljenja sam da bi se sve vrste umjetnosti u ovoj zemlji, koja je već i previše time zagađena, trebale baviti širenjem ljubavi prema svima. Volio bih barem da književnici imaju poštovanja prema ovoj napaćenoj zemlji i svim njenim stanovnicima. Nezadovoljstvo jednom osobom ili skupinom ljudi ne bi se trebalo iskazivati kao mržnja prema jednom narodu. Zar nam svima više te mržnje nije preko glave?

Govorio sam o teškim vremenima za mlade ljude u BiH te iznio svoj zaključak da mladi čovjek može uspjeti samo ako je dobar s "pravim" političarem. Dokaz je to i u ovom primjeru gdje je upotrijebljena poznata formula: nacionalna mržnja + politika = uspjeh. Dok je toga, mladost je osuđena na putovanje u inozemstvo, ali ne na neku dobro plaćenu veleposlaničku fotelju, nego na stvaranje novog početka tisućama kilometara udaljeni od svoga doma.

Gđa Mlinarević, kako god bilo, predstavlja u Republici Češkoj cijelu BiH i sve njezine stanovnike. Htjela je fotelju koju je dobila i što sad? Može li prestati s tim udarnim nacionalnim efektom jer je stvarno nepotreban.

Od svega što je uradila je to da je nekom školovanom mladom čovjeku možda uzela mjesto s kojega bi on širio ljubav. Često je bolje nasuti vode u usta nego svašta govoriti. Dok se gospođa ljulja u udobnoj stolici i smišlja kako dodatno zavaditi ovaj već pretjerano zavađen narod i biti glavna vijest u svim medijima, izaziva svojim izjavama samo nove razdore u javnosti. To nam je svima nepotrebno. Nije ona jedina koja je sve dala za poziciju, ali gore navedena formula je već odavno prokužena i nije više in.

Pusti nas ženo da mirno živimo, barem koliko je to moguće."

I JA BIH MALO U ČEŠKU Jučerašnje gostovanje u emisiji BHT1 uživo donijelo je izgleda neke nedoumice. Naime, ironično...

Objavljuje Matias ZečevićČetvrtak, 25. veljače 2021.

Dnevnik.ba 

22. rujan 2021 17:24