Article_Top_970x250

HVK Jadran Neum – više od 100 članova i isto toliko ciljeva, usprkos koroni

POZITIVNA PRIČA IZ NEUMA

HVK Jadran Neum – više od 100 članova i isto toliko ciljeva, usprkos koroni

srp 30, 2020

Piše: Nikolina Lovrić

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Dnevnik.ba

Unatoč kriznim vremenima koja pogađaju cijeli svijet, jedan mali sportski klub odlučno isplivava delfin do svog cilja.

Kada je riječ o plivanju, znanost kaže kako s uma ne smijemo smetnuti dva zakona fizike.

Arhimedov zakon pritom naglašava kako prividno gubimo na težini kada smo uronjeni u tekućinu, a ako pluća poput balona napunimo zrakom, naše će tijelo plutati površinom vode. Newtonov pak zakon akcije i reakcije uči nas kako ćemo se kretati naprijed ako rukama i nogama vodu guramo prema natrag.

Ova dva osnovna principa plivanja četiri trenera HVK Jadran iz Neuma svakodnevno i u praksi provode s više od 100 djece, članica i članova plivačke i vaterpolo sekcije Jadrana.

Za razliku od prošle godine, kada je s djecom radio samo jedan trener, neumski kineziolog i trener plivanja Antonio Marić, od ovog proljeća ekipi su se pridružili, slobodno možemo reći, legendarni neumski vaterpolist i glavni trener, Ivo Bačić, te dvije kineziologinje, Neumljanka Marijana Šimunović, te Duvanjka Anita Radoš.

Osim što je ovom muško-ženskom kombinacijom Jadran čak ispunio i popularnu gender kvotu, klub se uzdignute glave može pohvaliti stručnim i u plivanje zaljubljenim kadrom kojemu će roditelji s punim povjerenjem predati svoje dijete.

Kako navode iz Jadrana, stotinjak djece trenutno je podijeljeno u tri glavne skupine koje se opet dijele na manje skupine kako bi poduka bila što kvalitetnija. Prvu skupinu čine neplivači, dječica od tri do šest godina s kojom u dvije skupine na zatvorenom bazenu hotela Zenit rade trenerice Anita i Marijana.

U drugoj skupini plivaju i uplivavaju se mali plivači od 5 do 9 godina, a s njima treneri rade na ograđenom morskom plivalištu na popularnim neumskim Poštarima.

S trećom i najstarijom skupinom radi svih četvero trenera na morskom plivalištu na Poštarima, a oni se već lagano grupiraju kroz plivačku i vaterpolo sekciju, te planiraju prva natjecanja.

Od ovog ljeta Jadran je upisao i službene registracije: onu u Drugoj hrvatskoj vaterpolo ligi u kojoj je već prije nastupao pa je sada samo obnovio članstvo, te registraciju svih članova u Vaterpolo savezu Hrvatske, Vaterpolo savezu BiH, te Plivačkom savezu Federacije BiH!

Ovaj veliki uspjeh mali sportaši sa svojim trenerima sada trebaju potvrditi i prvim rezultatima do kojih se može doći, naglašavaju iz Jadrana, samo predanim radom i zalaganjem.

Do kraja ovog ljeta pred klubom su prijateljske utakmice s kolegijalnim klubovima iz Dalmacije, ali i 11. Memorijalni turnir Ivica Bačić koji se igra u spomen na prerano preminulog utemeljitelja i najvećeg entuzijasta Jadrana; tradicionalni Bella challenge turnir s humanitarnim karakterom, pa čak i nekoliko manjih izleta koji uvijek dobro dođu za još čvršće povezivanje i stvaranje obiteljske atmosfere među malim plivačima i vaterpolistima.

Naravno, prije nekih većih službenih natjecanja, za sve članove i trenere predviđen je obavezni sistematski pregled na čiji termin održavanja uvelike utječe trenutno pogoršana situacija s pandemijom koronavirusa, te visoki sigurnosni standardi kada je riječ o posjetu medicinskim ustanovama.

U nadi da će se situacija s dosadnim virusom uskoro smiriti, Jadran sigurno pliva naprijed, netko s više, netko s manje hrabrosti, ali svi ujedinjeni u cilju da ovaj najstariji neumski kolektiv zablista kao nikad dosad.

Dnevnik.ba