Article_Top_970x250

HRVATSKI NAROD TRAŽI ODVAŽNOST I ODLUČNOST Ima li hrvatska politika hrabrosti iskoristiti priliku koju je otvorio Sejdo Komšić?

izbori 2018.

HRVATSKI NAROD TRAŽI ODVAŽNOST I ODLUČNOST Ima li hrvatska politika hrabrosti iskoristiti priliku koju je otvorio Sejdo Komšić?

lis 10, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Kao samosvjestan narod, Hrvati su prepoznali da im se sprema dekonstituiranje, da ih Bošnjaci namjeravaju na svaki način izbaciti iz političkog života BiH, da ih se od političkog naroda namjerava pretvoriti u zavičajno-folklornu zajednicu kojom bi bošnjačke elite mahale po svijetu i tako dokazivale svoju „širinu“. Zbog toga su glasovali za HNS, HDZ i Čovića. Hrvatska politika sada mora opravdati ukazano povjerenje naroda.

Izbor Sejde Komšića za drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH možda se pokaže najboljom mogućom stvari za hrvatski narod u BiH.

Bošnjaci polagano (kao žabu) kuhaju Hrvate već dugi niz godina i korak po korak  pretvaraju FBiH u unitarni entitet s bošnjačkom dominacijom iz kojeg će kasnije graditi i vlastitu nacionalnu državu. To nije ništa novo i Bošnjaci to rade već najmanje 20 godina. U tom procesu su bili čak i uspješni, no sad je prilika da se hrvatsko-bošnjački odnosi napokon raščiste.

Sejdo Komšić je kap koja prelijeva času hrvatskog strpljenja.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora predvođene HDZ-om BiH i Draganom Čovićem dobile su uvjerljivu podršku hrvatskoga naroda. Preko 85 posto Hrvata dalo je svoje povjerenje HNS-u, HDZ-u i Čoviću.

Hrvatski narod bio je svjestan mogućnosti da se Hrvatima preko Sejde Komšića ukrade dužnost člana Predsjedništva BiH i da Bošnjaci dobiju dvije od tri pozicije u kolektivnom šefu države.

Isto tako, hrvatski je narod svjestan da Bošnjaci jednaku stvar pokušavaju uraditi i na razini državnog i federalnog parlamenta, odnosno da žele „svoje Hrvate“, dakle, druge sejde komšiće, instalirati u hrvatske klubove federalnog i državnog doma naroda te tako do kraja obesmisliti konstitutivnost naroda i u suštini uspostaviti vlastitu hegemoniju.

Upravo iz tih razloga HNS, HDZ i Čović su dobili tako uvjerljivu podršku hrvatskoga naroda. Hrvati nisu za njih glasovali jer su oni tako dobro radili svoj posao u vlasti u zadnje četiri godine; svi znamo grijehe hrvatske politike, svi smo svjesni njihove odgovornosti za čitav niz problema s kojima se hrvatski narod u BiH suočava.

Međutim, kao samosvjestan narod, Hrvati su prepoznali da im se sprema dekonstituiranje, da ih Bošnjaci namjeravaju na svaki način izbaciti iz političkog života BiH, da ih se od političkog naroda namjerava pretvoriti u zavičajno-folklornu zajednicu kojom bi bošnjačke elite mahale po svijetu i tako dokazivale svoju „širinu“.

To je razlog zbog kojeg su HNS, HDZ i Čović dobili tako uvjerljivu podršku i to je sada kapital u rukama hrvatske politike koji se ne smije jeftino prodati, nego se s mora pametno uložiti i uspješno oploditi.

Hrvatska politika sada mora pokazati kako je činjenica da Bošnjaci imaju dva člana Predsjedništva BiH a Hrvati niti jednog apsolutno neprihvatljiva i to se do kraja mora izvesti na čistac.

No da bi se to dogodilo, hrvatska politika mora pokazati hrabrost, odvažnost i mudrost. Sad je potrebno povući iznimno pametne poteze, ali i ne dozvoliti da ih kojekakvi međunarodni poklisari preplaše.

Prije uspostave bilo kakve vlasti u zemlji, hrvatska politika mora inzistirati na tomu da se sudski utvrdi da je Sejdo Komšić drugi bošnjački član Predsjedništva BiH, da je Hrvatima ukradena pozicija u Predsjedništvu BiH te da je time prekršen Ustav BiH kao i Daytonski mirovni sporazum.

To su zapravo potezi kojima Hrvati nemaju što izgubiti: konstitutivnost naroda je krovno načelo Ustava BiH i nema nikakve dileme da je izbor Sejde Komšića najobičnija prijevara koja je i sudski dokaziva.

Ako, pak, Ustavni sud BiH odluči drugačije, onda kao narod barem znamo na čemu smo, znat ćemo i da je međunarodni faktor odlučio presložiti BiH i to na način da eliminira konstitutivnost Hrvata, pa se onda sukladno tomu možemo i ponašati. Pa onda neka vlast na svim razinama formiraju bez Hrvata.

Najgora je opcija prijeći preko fenomena Sejdo Komšić i ući u vlast na drugim razinama, bez izmjena Izbornoga zakona i bez hrvatske izborne jedinice, bez tužbe protiv Sejde Komšića….

Hrvatski narod od hrvatske politike sada očekuje odlučnost i odvažnost – narod je nositeljima hrvatske politike još jednom dao svoje povjerenje. Ako ga ovoga puta hrvatska politika iznevjeri, onda će biti vrijeme da se lagano gasi svjetlo u BiH.

Dnevnik.ba