Article_Top_970x250

Hrvatska stranka BiH – još jedno ime za propast

Nova zvijezda bošnjačkih medija

Hrvatska stranka BiH – još jedno ime za propast

lip 06, 2017

Piše: Tvrtko Milović

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Sabor HS BiH

Bošnjačke medije preplavila je vijest o novom imenu Hrvatskog narodnog saveza. Kao da na skupštini nije bilo 20-tak ljudi, bošnjački mediji ovoj informaciji dali su nesrazmjernu važnost. Posebice ako uzmemo u obzir da ova stranka u FBiH nema ni jednog vijećnika!

Ova stranka u okvirima BiH nema apsolutno nikakav značaj. Čak niti u okvirima Središnje Bosne, odakle dolaze predsjednici ove stranke posljednjih deset godina, stranka ne znači ništa.

Za ilustraciju je najbolje pogledati rezultat ove stranke u Novom Travniku, gdje je nositelj liste za lokalne izbore bio predsjednik ove stranke Drago Džambas. Stranka nije prešla ni izborni prag, a predsjednik stranke nije mogao postati ni vijećnik! Iako se radi o uglednom liječniku iz bolnice u Novoj Biloj.

Inače, ova stranka ima dugu povijest mijenjanja imena. Počela kao NHI, da bi se 2007. ujedinila sa HSS BiH. Tada je promijenila ime u HSS-NHI. Raskolom iz 2010. kadrovi HSS napuštaju HSS-NHI i ponovo oživljavaju HSS, a Krešimir Zubak kao vladar iz sjene zadržava ime HSS-NHI još neko vrijeme.

Uskoro kreću rasprave o promjeni imena, a najduže se zadržao prijedlog „Stranka bosanskih Hrvata“ što je na tragu njihove netrpeljivosti i nesnošljivosti prema Hercegovcima. Taj prijedlog nije usvojen, pa je stranka uzela naziv „Hrvatski narodni savez“.

S ovim nazivom su definitivno ušli u političku povijest na izborima 2016. kada njihovi kandidati ne prolaze ni u jedno općinsko vijeće u FBiH.

Broj članova stranke se ozbiljno smanjivao da bi u konačnici spao na spomenutih dvadesetak iz dvorane u Vitezu.

Tada je mjesta predsjednika odlučio otići i Drago Džambas, svjestan da nije dao nikakav doprinos stranci u svom mandatu.

I umjesto da stranku ugase i pridruže se DF-u kojem ideološki pripadaju, članovi stranke opet mijenjaju ime stranke. Ovaj put u Hrvatska stranka BiH (HS BiH).

S obzirom da su relevantni koliko i Jerko Lijanović iz pritvora, novom strankom s hrvatskim prefiksom ne bismo se bavili da novi predsjednik Božo Skopljaković mandat nije počeo paljbom po Hrvatskom narodnom saboru.

Napad na HNS je u skladu sa prvom izjavom da Hrvati trebaju biti prvo ravnoprani između sebe pa onda sa drugima. U prijevodu, nije bitno što su Hrvati nejednakopravni, bitno je izmišljati regionalnu nejednakost u vlastitom narodu.

Ovakva politika je NHI i svela stranku na 20 članova.

Ono što je zanimljivo jeste „ohrabrenje“ koje su dali HDZ 1990 u svojoj stotoj najavi napuštanja HNS-a:

- Ohrabreni smo istupom nekih dužnosnika HDZ 1990 koji su pozvali vrh svoje stranke da odmah raskine bilo kakve odnose s udrugom građana u kojoj vladaju jednoumlje i politička manipulacija HDZ-a BiH na štetu interesa većega dijela Hrvata u BiH - izjavio je Skopljaković, priopćeno je iz Hrvatske stranke BiH.

HDZ 1990 naravno neće napustiti HNS, ne zato što im je ova vrsta integracije dio političke deklaracije, nego zato što je to jedini način da stranka zadrži političku relevantnost.

Naravno, i HS BiH bi se najradije pridružio HNS-u samo kada bi ispunio jedini uvjet – da imaju barem jednog vijećnika.

Problem HS BiH-a nije što traži svoje mjestu na skučenom hrvatskom političkom spektru. Sasvim je legitimno da svoj prostor traže napadajući sve ostale stranke, pa i HNS kao krovno tijelo. Problem HS BiH je što simbolizira sve ono što je namjera bošnjačke političke elite.

Za njih HS BiH demonstrira poželjno političko djelovanje Hrvata u BiH, i to kroz nekoliko jednostavnih politika:

  • U svakom priopćenju ističu teritorijalni integritet BiH
  • Ne smeta im majorizacija Hrvata i tvrde da ne postoji
  • Političko djelovanje usmjeravaju protiv HNS-a i drugih hrvatskih stranaka
  • Unose razdor između Hrvata Hercegovine i Bosne
  • Nemaju ni jednog vijećnika

Zbog ovih karakteristika, HS BiH će sasvim sigurno biti nova zvijezda bošnjačkih medija, a Božo Skopljaković novi gost i komentator. Ukoliko bude slušao, a hoće jer drugačije neće dobivati medijski prostor, dobit će priliku da bude koalicijski partner SDA ili SDP.

Vrlo je važno da nema ni jednog vijećnika ili zastupnika, jer tako može biti istjeran iz vlasti u svakom trenutku bez posljedica.

Gledajući politički, HS BiH nema nikakvu perspektivu u budućnosti. Izgubili su je odlaskom Ljiljane Lovrić. Ali, defitivno imaju perspektivu unijeti novi razdor u hrvatski narod.

Dnevnik.ba