StoryEditor
vrijeme za promjene

Hrvatska politika želi mijenjati nazive mostarskih ulica nazvanih po osobama povezanima s NDH

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  23.06.2022., 12:38h

Imena nekoliko mostarskih ulica koja nazive nose po osobama koje su bile povezane s režimom NDH već godinama se koriste kao „krunski dokaz” da su Hrvati Mostara i Hercegovine skloni podržavati fašističke ideologije. Kad god ponestane drugih argumenata, onda se u prljavoj bh. političkoj areni izvlače mostarske ulice nazvane po Vokiću i Lorkoviću, Mili Budaku itd. kako bi se „dokazalo” kako Hrvati nemaju uporište za traženje svojih političkih prava. U slične svrhe godinama se koristi i Partizansko spomen obilježje koje je postalo prava neuralgična točka u prostoru grada Mostara koja se svako malo koristi za iste svrhe demonizacije cijelog naroda. Ipak, čini se kako je napokon došlo vrijeme da se sporna imena ulica u Mostaru promijene.

Još prije 10 godina postojala je inicijativa da se mijenjaju nazivi mostarskih ulica. Tad je „zapelo” na tomu što se bošnjačka politika nije mogla odreći naziva ulica po dužnosnicima iz totalitarnog komunističkog režima. Tako danas jedna od najduljih mostarskih gradskih ulica u istočnom dijelu grada nosi naziv po jednom od najvećih komunističkih zločinaca 20. stoljeća Josipu Brozu Titu.

No, to što bošnjačka politika ne želi raskrstiti s komunizmom, ideologijom koja je u Europskom parlamentu kroz usvojene rezolucije prepoznata kao isto istovjetna fašizmu, ne bi trebao biti razlog da hrvatska politika ne insistira na izmjeni imena ulica nazvanih po dužnosnicima ili osobama povezanim s NDH.

Za promjenu naziva ulica potrebno je osigurati dvotrećinsku podršku u Gradskom vijeću što znači da izmjene trebaju podržati i bošnjačke stranke.

image

Ulica Mile Budaka, Mostar

N. TURIć - Dnevnik.ba
Gradonačelnik Mostara Mario Kordić ima jasan stav kako sporne nazive ulica treba mijenjati, što je potvrdio i u izjavi za Dnevnik.ba.

„Imena ulica koje se stavljaju u kontekst ustaškog režima trebaju biti izmijenjena, to je nedvojbeno. Taj proces predstavnici Hrvata zagovaraju već cijelo desetljeće. Nažalost nije bilo interesa bošnjačkih vijećnika u Gradskom vijeću 2012. godine da se to i realizira. Što je razlog tomu, može biti predmet analiza, ali izvjesno je da se na taj način kreiraju neke politike i atmosfera koja apsolutno ne predstavlja stav Hrvata”, rekao je gradonačelnik Kordić.

Vijećnik HDZ-a BiH u Gradskom vijeću Grada Mostara Vlatko Marinović za Dnevnik.ba je izjavio kako se teme naziva ulica i Partizanskog spomen obilježja periodično stavljaju u žižu javnosti uvijek s istim ciljevima.

„Medijski prostor na tim temama ispune bošnjački politički subjekti i isto takve nevladine organizacije, koje to sve već godinama vješto koriste za politička prepucavanja i grandomansku osobnu promociju, te sakupljanje jeftinih politikantskih poena i/ili grant novčanih sredstava za svoje postojanje. Pored toga, zna im se zalomiti i pokoje kazneno djelo, kao što smo mogli vidjeti prije koji dan, kada su zajapureni pojedinci u javnosti iznijeli cijeli niz teških kleveta, uvreda i govora mržnje upućenih na cijeli narod i javne osobe koje su potpuno nevine. Jer takvim pojedincima, očito, istrage ili bilo kakve istražne i procesne radnje naprosto nisu bitne, bitna je samo promocija, jer oni već imaju svoje krivce, i to u obliku kompletnog hrvatskog naroda u BiH”, izjavio je Marinović.

Podsjetio je kako su Klub vijećnika HDZ-a BiH i pokojni gradonačelnik Ljubo Bešlić ti koji su još prije 10 godina predložili i zatražili hitnu izmjenu spornih naziva ulica.

„Ostaje onaj bizaran detalj, koji se slabo spominje u javnosti, odnosno činjenica da su protiv takvog rješenja bili upravo oni koji su danas najglasniji u klevetama i uvredama, odnosno takozvani 'antifašisti iz 2022. godine', koji su i tada bili protiv, a ni danas izgleda nisu ništa bliže rješenju. Nažalost, teško je očekivati iskren i suvisao pristup ovom pitanju od strane onih koji u sredinama gdje su apsolutna većina ne samo ulicama, nego i obrazovnim ustanovama daju imena po visokim handžar-funkcionarima NDH, dok se u Mostaru sjete zgražati na nazive nekoliko ulica, usput ne predlažući ništa konstruktivno u svrhu konačnog odmaka od svih zločinačkih i totalitarnih režima, njihovih obilježja i predstavnika. Klub vijećnika HDZ-a BiH će svakako tražiti ozbiljan i sustavan pristup ovom problemu, a na pitanje – jesmo li za izmjenu spornih naziva ulica, odgovor smo dali još prije 10 godina. Pitanje je jesu li to spremni podržati ostali”, rekao je Marinović.

I iz HRS-a su spremni podržati promjene spornih naziva ulica, no upozoravaju i kako je nužno mijenjati nazive ulica povezanih sa svim totalitarnim režimima u skladu s rezolucijom Vijeća Europe koja fašizam i komunizam ocjenjuje kao jednako zle ideologije. Vijećnik HRS-a u Gradskom vijeću Mostara Silvio Bubalo za Dnevnik.ba je rekao kako je devastacija Partizanskog spomen obilježja očigledno bila uvertira za početak stigmatiziranja Hrvata.

„GO HRS smatra da treba izmijeniti imena svih ulica u Mostaru koja nose imena po bilo kojem pripadniku totalitarnog režima. U prilog ovome govori i Rezolucija Vijeće Europe 1481 koja osuđuje komunizam i komunističke zločine, a žrtve se broje u milijunima. Pod hitno se moraju promijeniti imena ulica koja veličaju totalitarni režim kao što je komunizam, te i imena ulica koja veličaju druge totalitarne režime. Smatram da selektivno mijenjanje ne bi donijelo ništa dobroga i ne vidim razloga da vijećnici ispred hrvatskih stranaka pristanu na jednostrano mijenjanje”, rekao je Bubalo.

Nakon svega, na potezu je Gradsko vijeće Grada Mostara koje ovaj problem može riješiti doslovno na jednoj sjednici. Nazivi ulica nisu od presudne važnosti za kvalitetu života Mostaraca i Mostarki, no njihovim izmjenama bi se zatvorila mogućnost da se nad građanima Mostara periodično iživljavaju kojekakvi likovi željni medijske pažnje.

Dnevnik.ba

05. svibanj 2024 11:29