StoryEditor

Hrvatima u okolici Tuzle namjerno isključuju struju za Božić

Piše Ivan Crnjac  /  25.12.2018., 02:12h

Riječ je o većoj mjesnoj zajednici u kojoj Hrvati čine većinu. Mjesna zajednica Par Selo koja je sastavljena od tri većinska hrvatska naselja s nešto više od tisuću stanovnika svake godine proživljava torturu na Badnji dan. Par Selo, Pasci Donji i Orašje naselja su u ovoj mjesnoj zajednici, a bez struje ostanu na Badnji dan u ranim jutarnjim satima. Kako je za Dnevnik.ba rekao mještanin Nikola Paradžik, teško da se radi o slučajnosti s obzirom na to da se ovo događa dugi niz godina.

"Nemoguće da se radi o slučajnosti, nije to samo ove godine nego svake godine i uvijek za velike kršćanske blagdane ili kad hrvatska reprezentacija igra neku utakmicu. Jedna žena iz sela jučer je pitala u prostorijama Elektroprivrede BiH o čemu se radi i poručili su joj da seli u Njemačku, to je odvratno i poražavajuće i nije dostojanstveno s ljudske strane", rekao nam je Paradžik.

Paradžik dodaje i da struje u okolnim mjestima ima.

"Živinice su udaljene osam kilometara od našeg sela i tamo smo vidjeli da je struje bilo. Okolna bošnjačka mjesta kao što su Gornji Pasci, Gornje Dubrave i dio Donjih Dubrava koja su većinska bošnjačka najnormalnije su imala struju, zato ovaj nestanak nije ništa drugo nego provokacija usmjerena prema nama Hrvatima i onemogućavanje slavlja nama Hrvatima", navodi Paradžik.

Komentar smo tražili i od Jasminke Mijatović, vijećnice HDZ-a BiH u Gradskom vijeću u Tuzli. Mijatović nam je potvrdila navode mještanina Paradžika i drugih stanovnika ove mjesne zajednice.

"Mi smo razlog nestanka struje ranije pridavali nevremenu ili elementarnim nepogodama. Ove godine nema nikakvih nepogoda. Naša mjesna zajednica napaja se električnom energijom iz Živinica iako administrativno pripadamo pod Tuzlu", navodi ona u razgovoru za Dnevnik.ba.

Dodaje i da su mještani u strahu te da ističu da je ovakav mrak gori nego oni u ratnim vremenima.

"Ovo što mi proživljavamo je užasno. U ratu smo često blagdane dočekivali u mraku, ali je ovo gore od rata jer nema razloga za mrak, a on je opet tu. Jednostavno smatramo da ovo ne može biti slučajno. Struje nestane na Badnji dan i dođe tek par minuta prije polnoćke. Žalosno je da smo mi bili spremni dočekati još jedan blagdan u mraku, a za to zbilja nema potrebe. Nikakvo obrazloženje ni ispriku nismo dobili od nadležnih institucija niti je bilo kome rečeno koji su tehnički razlozi kvara", navodi ona.

Mijatović govori i da im nestanak struje uzrokuje i praktične probleme.

"Osim frustracije i razočarenja i činjenice da ćete najradosniji blagdan dočekati u mraku, nama nestanak struje uzrokuje i praktične probleme jer nam je onemogućeno tradicionalno pripremanje naših jela za koja nam je struja potrebna", rekla je Mijatović i dodala da sad nikakva isprika nema smisla.

"Nakon svega ovog što se dogodilo, neka isprika ili obrazloženje iz Elektroprivrede nema smisla jer je jasno o čemu se ovdje radi. Hrvati tuzlanskog kraja tradicionalno su okrenuti toleranciji i suživotu, ali nam se ovakvim potezima pokazuje da je to nemoguće", zaključila je Mijatović.

Dnevnik.ba

04. lipanj 2023 08:37