Article_Top_970x250

Hrvati se prisjećaju stradanja Vukovara i Škabrnje

tužni dani

Hrvati se prisjećaju stradanja Vukovara i Škabrnje

stu 17, 2018
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Goran Ferbezar/PIXSELL

Uoči smo velikog dana za sve stradalnike Vukovara. Cijeloga tjedna održavale su se različite manifestacije, a one koje svake godine ujedine cijelu Hrvatsku - skup o ratnoj bolnici i kolone sjećanja u Vukovaru i Škabrnji - održat se danas i sutra. U Koloni sjećanja u Vukovaru, sudjelovat će premijer i veći dio Vlade. Dio ministara odlazi u Škabrnju. 

Studeni je za Vukovarce najteži mjesec jer ih vraća u ratnu 1991. godinu i podsjeća na bol, gubitke, stradavanja. Tijekom tromjesečnih napada grad heroj branjen je nadljudskim naporima. U čast žrtvi Vukovara diljem Hrvatske pale se svijeće na ulicama koje nose njegovo ime. Na vukovarskom Memorijalnom groblju položene su ruže, piše HRT.

Svjetlost tisuća lampiona postavljenih duž pet kilometara obasjava Ulicu grada Vukovara u Zagrebu. Tiho, uz molitvu, s osjećajima tuge i ponosa, građani Zagreba, ali i cijele Hrvatske postavljaju ih i tako odaju počast Vukovaru - gradu heroju.  

Zagreb je s ostalim gradovima tijekom agresije na Hrvatsku pružio utočište mnogim izbjeglim Vukovarcima, koji su se poslije vratili u svoj grad, a kojem danas cijela Hrvatska simbolično zahvaljuje na doprinosu u stvaraju neovisne države. Oni stariji na taj način također najmlađima prenose svoja sjećanja na 1991. i najteže dane moderne hrvatske povijesti uz dvije najjače nade: da se nikada ne zaboravi i da se nikada ne ponovi.

Polaganjem 400 ruža i paljenjem isto toliko svijeća na Memorijalnome groblju žrtava iz Domovinskog rata - u Vukovaru je počelo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu grada heroja. 

Na Memorijalnom groblju u Vukovaru izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije predvođeno županom Božom Galićem poklonilo se svim žrtvama Grada Heroja. Položili su vijence i zapalili svijeće. Žrtva palih branitelja nikada se neće zaboraviti, no potrebno je kazniti i odgovorne za nezapamćen zločin s kraja 20. stoljeća. 

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. u organizaciji Udruge roditelja i obitelji nasilno odvedenih i zarobljenih hrvatskih branitelja "Vukovarske majke" i Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, na grobove branitelja i članova njihovih obitelji pokopanih na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata položene su ruže i zapaljene svijeće. 27 godina nakon stradanja Vukovara, poručeno je, obitelji nestalih branitelja i civila zaslužuju cjelovite informacije o svojim najmilijima, a stanovnici Grada Heroja dostojanstven život.  

U vukovarskoj bolnici održan je XIV. znanstveno-stručni skup "Ratna bolnica Vukovar 1991. - dr. Juraj Njavro". I liječnici i osoblje vukovarske ratne bolnice prisjetili su se najtežih dana. Radili su pod kišom granata, bez lijekova, struje i vode. Govorilo se i o budućnosti. Poručeno je da se mnoga stečena iskustva u Domovinskom ratu mogu primijeniti i u miru. "Ima puno mladih ljudi, na ulicama srećemo mlade s djecom u kolicima i to je ono što nas ohrabruje da ostanemo i dalje čvrsti u našem putu", rekla je ravnateljica Opće bolnice Vukovar Vesna Bosanac.

Središnji događaj počeo je u 19 sati u dvorištu bolnice, kada je počelo  molitveno bdjenje za sve poginule i nestale hrvatske branitelje i civile u agresiji na Vukovar 1991. koje vode mladi Grada Vukovara.

Prije dolaska u Vukovar žrtvama Lovasa poklonila se predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović.

U Vukovaru će sutra biti cijela Hrvatska.

Dnevnik.ba

Tagovi:

Article_Bottom_970x250