StoryEditor
propali protektorat

Hrvati ne smiju "pomagati" vlastitu političku eliminaciju, nelegalni izbori ne trebaju se ni održavati

Jurica GudeljPiše Jurica Gudelj  /  18.05.2022., 12:34h

Hrvatska politika niti smije niti treba pomagati pronalazak novaca za izbore na kojima se sprema ista igranka kao i na većini izbora u zadnjih 20 godina s uvijek jednim te istim ciljem - onemogućavanjem građana BIH hrvatske nacionalnosti da konzumiraju politička prava koja su im Daytonom i Ustavom BiH zajamčena.

Licemjerje zapadnih dužnosnika u BiH danas teško koga može iznenaditi. Veleposlanici zapadnih zemalja, SAD-a, Britanije, Njemačke i njihovih satelita, već dulje od 20 godina razaraju prirodno multietničko tkivo Bosne i Hercegovine sotonizirajući Srbe i ukidajući politička prava Hrvatima uz istovremeno ohrabrivanje najgoreg vida velikobošnjačkog nacional-šovinizma. Naivno je misliti kako je takva politika zapadnih zemalja rezultat njihovog neznanja. Ne. Zapadne zemlje sustavno ohrabruju bošnjačku politiku da ruši Daytonski mirovni sporazum, da ne poštuje odluke Ustavnoga suda BiH i da se šovinistički odnosi prema građanima BiH  hrvatske i srpske nacionalnosti. Ako se nešto uporno radi gotovo 25 godina, onda ni u kojem slučaju to ne može biti "posljedica neznanja", nego je riječ upravo o dosljednom provođenju politike.

Međunarodna zajednica je, podsjetimo, početkom milenija formirala vladu Alijanse, prethodno nametnuvši izborna pravila i amandmane na Ustav FBiH kojima su otvorena vrata dekonstituiranja hrvatskoga naroda u BiH. Tenkovima su razorili Hercegovačku banku i tako doslovno opljačkali bh. Hrvate, vojsku su poslali i na hrvatske medije a progonili su i tadašnje hrvatsko političko vodstvo. Potom su podržali i nametanje Željka Komšića bošnjačkim glasovima za hrvatskog člana Predsjedništva kao i formiranje  platformaške Vlade FBiH s HSP-om i Lijanovićima umjesto onih političkih opcija za koje je hrvatski narod većinski glasovao. 

Cilj je i tad i sad isti - želi se jednostavno eliminirati hrvatski narod kao politički faktor u BiH. Često se te namjere zamagljuju kroz priču o HDZ-u i korupciji, no u suštini je riječ o tomu da se želi onemogućiti pristup vlasti političkim subjektima za koje dominantno glasuju Hrvati kao konstitutivni (ustavotvorni i državotvorni) narod  Bosne i Hercegovine. Pojednostavljeno rečeno, BiH se želi svesti na dva entiteta za dva naroda - RS za Srbe i FBiH za Bošnjake. Hrvati su u toj jednadžbi odavno postali neto višak.

Posljedica odluka međunarodne zajednice jest da se u bošnjačkoj političkoj javnosti doslovno stvorio odijum prema hrvatskom i katoličkom identitetu u BiH. Tako se umjesto Božića čestita "kalendar", ubijanje hrvatske djece u ratu bez treptanja se opravdava, kardinala Puljića se naziva fašistom, a čitavu hrvatsku javnost i njene dionike etiketira UZP-ovcima (a zna se što se takvima radi).

U jeku procesa pregovora o provedbi presuda koje opterećuju Izborni zakon iz Veleposlanstva SAD-a kao i iz OHR-a šalju se nedvosmisleni signali bošnjačkim političarima da ni na kakav dogovor ne pristaju, što bošnjačka politika ispravno dekodira kao odobravanje da se dalje nastavi proces istiskivanja Hrvata iz političkog života a posljedično i s teritorija ove zemlje.

Ipak, unatoč svemu tomu, Hrvati se pokazuju znatno žilavijima nego što se to po "najdražim ambasadama" očekivalo. Tako se nakon svega, nakon propasti pregovora o reformi Izbornog zakona i nakon raspisivanja izbora na kojima se po još jedan put treba poniziti građane BiH hrvatske nacionalnosti, priča svela na to kako hrvatski predstavnici u Vijeću ministara "onemogućavaju" financiranje Izbora.

Zajedničke institucije BiH već dvije godine nemaju proračuna, državna vlast ne funkcionira još od Inzkovog nametanja zakona o zabrani negiranja genocida, no eto sad se od hrvatskih ministara traži da prekrše zakone kako bi se omogućilo financiranje izbora na kojima se Hrvatima sprema politička eutanazija.

Hrvatski politički predstavnici u toj šaradi uopće ne trebaju sudjelovati niti se odazivati na pozive da sudjeluju. Zašto bi hrvatski politički predstavnici sudjelovali u osiguravanju financiranja cirkusa na kojem će Bošnjaci za hrvatskog člana izabrati Željka Komšića iz čiste pakosti? Uzgred, Komšić ništa dobro nije donio ni BiH ni Bošnjacima, nego je za sljedećih 50 godina zagadio međunacionalne odnose. Bošnjaci ga biraju doslovno samo da napakoste Hrvatima i međunarodni dužnosnici u tom ih podržavaju. 

Zašto da hrvatski politički dužnosnici sudjeluju u bošnjačkom nametanju halal-Hrvata u federalni i državni Dom naroda preko kojih će im kao konstitutivnom narodu biti oduzeto pravo na političko predstavljanje u tijelima izvršne vlasti na razinama BiH i FBiH, pa i u RS-u?

Riječ je o retoričkim pitanjima i potpuno je opravdano da hrvatski dužnosnici ne trebaju doslovno ni prstom mrdnuti kako bi se omogućilo održavanje izbora po neustavnom zakonu u kojem nema propisa o popunjavanju Doma naroda FBiH.

I da na kraju licemjerje bude potpuno, američka, britanska i njemačka veleposlanstva u BiH brže-bolje osuđuju hrvatske ministre u Vijeću ministara zbog neuspjeha da se makinacijama osigura financiranje izbora. Nikad, s druge strane, nisu niti jednu jedinu riječi rekli o tomu kako se čitavom jednom konstitutivnom narodu, građanima BiH hrvatske nacionalnosti, oduzima pravo na nesmetan izbor legitimnih političkih predstavnika. Nametanje Komšića nitko od njih ne vidi kao neustavno i antidaytonsko djelovanje, nitko ne "primjećuje" namjere da se u Klub Hrvata federalnog Doma naroda ugura šest halal-Hrvata izabranih bošnjačkim glasovima i da Bošnjaci izaberu čitav Klub nacionalnih manjina kao i Klub Srba. 

No, zato će bez greške svaki put zaprijetiti Hrvatima koji zagovaraju poštivanje Daytonskom mirovnog sporazuma, Ustava BiH, presuda Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Hrvatska politika stoga niti smije niti treba pomagati pronalazak novaca za izbore na kojima se sprema ista igranka kao i na većini izbora u zadnjih 20 godina s uvijek jednim te istim ciljem - onemogućavanjem građana BIH hrvatske nacionalnosti da konzumiraju politička prava koja su im Daytonom i Ustavom BiH zajamčena. 

Oni koji su kašu zakuhali neka je sada i jedu. Uostalom, izbori se ne trebaju ni održavati sve dok se ne urede fer izborna pravila u skladu s presudama Ustavnoga suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Dnevnik.ba

29. lipanj 2022 00:24