Article_Top_970x250

Hoće li Čović postati predsjednik Federacije ili ipak ministar vanjskih poslova?

analiza

Hoće li Čović postati predsjednik Federacije ili ipak ministar vanjskih poslova?

lis 08, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Podrška hrvatskoga naroda obvezuje Čovića da ostane u politici. Štoviše broj glasova jasna je poruka hrvatskoga naroda Čoviću: ostani u politici i bori se za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

Nakon jučerašnjih izbora na kojima je još jednom pogažena izborna volja hrvatskoga naroda u BiH i bošnjačkim glasovima izabran hrvatski član Predsjedništva BiH, nameće se pitanje koju će dužnost u novoj vlasti preuzeti predsjednik HDZ-a BiH i HNS-a BiH Dragan Čović.

Hrvatski narod je Draganu Čoviću dao oko 80 posto podrške u utrci za hrvatskoga člana Predsjedništva. To pak nije bilo dovoljno i u fotelju hrvatskoga člana Predsjedništva sjest će Željko Komšić.

No, podrška hrvatskoga naroda obvezuje Čovića da ostane u politici. Štoviše broj glasova jasna je poruka hrvatskoga naroda Čoviću: ostani u politici i bori se za jednakopravnost hrvatskoga naroda u BiH.

Kako je Čović već tri puta bio hrvatski član Predsjedništva BiH, teško je očekivati da sada postane recimo ministar u Vladi FBiH, ali predsjednik Federacije je već druga priča.

Naime, predsjednik FBiH ima značajne ovlasti i to bi bila jako dobra pozicija s koje bi Čović mogao predvoditi hrvatsku politiku u BiH. Kako Hrvati u BiH dominantno žive upravo u Federaciji, onda bi bilo i logično da Čović predsjedava tim entitetom, posebno s obzirom na to da je Hrvatima oteta pozicija u Predsjedništvu BiH.

Hrvatskom narodu u BiH u ovom trenutku je potrebna jedna jaka figura na političkoj sceni, a s pozicije predsjednika FBiH Čović bi mogao biti upravo to – predsjednik svih građana Federacije koji nadzire rad izvršne vlasti u tom entitetu i uz to vodi računa da se ne šteti interesima hrvatskoga naroda.

Podsjetimo ovdje samo da predsjednik FBiH daje mandat za sastav Vlade FBiH, potpisuje sve zakone koji prođu parlamentarnu proceduru, ima moć pomilovanja zatvorenika… K tomu, pozicija predsjednika FBiH rezervirana je za Hrvata, s obzirom na to da je predsjednik Vlade FBiH redovito Bošnjak.

Jedini potreban preduvjet je da u Dom naroda Parlamenta FBiH u Klub Hrvata uđu legitimni politički predstavnici hrvatskoga naroda. Sam narod je to gotovo već i osigurao dobrim odzivom na izbore. HDZ BiH i HNS BiH su ostvarili jako dobar rezultat u županijama u kojima žive Hrvati  i gotovo je sigurno kako Bošnjaci nikakvim inžinjeringom neće moći Hrvatima nametnuti trećinu izaslanika u Klubu Hrvata u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Čovićev izbor za predsjednika FBiH ujedno bi bio i jasan znak da neće doći do projekata tipa platforma i alijansa.

Druga je, pak, opcija da Čović preuzme dužnost ministra vanjskih poslova BiH. To bi isto bilo jako dobro rješenje s obzirom na to da je u prošlom mandatu već uspješno vodio vanjsku politiku BiH, a s te pozicije bi lakše mogao lobirati i uspostavu jednakopravnih odnosa između konstitutivnih naroda.

Treća je mogućnost da uđe u rukovodstvo Doma naroda Parlamenta FBiH. O važnosti domova naroda svjedočili upravo posljednjih mjeseci kad u Federalnom Domu naroda zaustavljen protuustavan prijedlog zakona o izbornim jedinicama u FBiH preko kojeg je bošnjačka većina pokušala ozakoniti fenomen Komšić i spustiti ga na niže razine vlasti.

U svakom slučaju, Čović unatoč činjenici da nije ušao u Predsjedništvo BiH ima obvezu ostati prisutan na političkoj sceni u BiH. Birači su svojim glasovanjem za njega to jasno zatražili.

Dnevnik.ba