Article_Top_970x250

Hoće li bh. ekonomija preživjeti koronavirus i što je rješenje?

zabrinjavajuća situacija

Hoće li bh. ekonomija preživjeti koronavirus i što je rješenje?

kol 02, 2020
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Wikipedia

Mnoge razvijenije zemlje teško se nose s problemima tijekom pandemije koronavirusa. Uzrokovala je ogromnu krizu i ekonomiju eurozone gurnula u povijesnu recesiju. U Španjolskoj je najgore, ništa bolje nije u Italiji i Francuskoj, a i njemačka ekonomija je poljuljana.

Budućnost naše ekonomije nije svijetla, sudeći po mišljenju ekonomskih stručnjaka. Ako nadležni nastave sjediti skrštenih ruku, nema nam spasa. Bh. gospodarstvo je na koljenima, pogođeni su gotovo svi sektori. Zato je neophodna hitna reakcija. I dok vlast ne nudi konkretna rješenja, to čini struka - i to u vidu "Marshallovog plana" za Bosnu i Hercegovinu na kojem su radili eminentni stručnjaci. Dakle, rješenje postoji, ali kako sada stvari stoje, ne i interes nadležnih da ga razmatraju, piše federalna.ba.

“Postoje pojedinci koji su zainteresirani, službenih institucija nije bilo, valjda će biti u budućnosti, mada ta budućnost mora biti danas ili sutra, jer vrijeme nam je najmanji faktor koji je poželjan - zato trebamo hitno reagirati”, kaže Željko Šain, profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu.

Dok se čeka hitna reakcija, gospodarstvenici zbrajaju štete. Statistika je neumoljiva. Vanjskotrgovinska razmjena promatrana po sektorima gospodarstva ukazuje na najveći pad uvoza i izvoza. Opseg razmjene BiH sa svijetom manji je za oko 17 posto.

“Svi moramo proći s iste strane kola i gurati naprijed da bismo zaštitili gospodarstvenike u BiH - tako ćemo sačuvati ljude da ovdje žive, da ne idu iz BiH”, poručuje Mirsad Jašarspahić, predsjednik Gospodarske komore FBiH.

Za spas gospodarstva, smatra ekonomski analitičar Zoran Pavlović, neophodan je i jedinstven ekonomski krizni stožer.

Osim toga, važno je, navodi struka, jačati domaću ekonomiju. Naime, kupovinom domaćih proizvoda od 10 maraka - 8 ostaje u našoj zemlji. Pri kupovini stranih proizvoda - situacija obrnuta.

“Alarmantan je podatak da smo za zadnjih 20 godina napravili deficit preko 130 milijardi maraka - od tog otprilike je jedna trećina na uvoz hrane koju sami možemo proizvesti. Zamislite da je 10 milijardi spašeno u ovom trenutku, da imamo 10 milijardi u društvu - mi bismo ovu pandemiju prošli apsolutno bez ikakvih problema”, tvrdi Admir Kapo, predsjednik Udruge Kupujmo i koristimo domaće.

S druge strane, potrebna je i podrška domaćim proizvođačima. Oni kažu da sustav mora mnogo toga uraditi da bi se u Bosni i Hercegovini bolje živjelo. 

“Da smanji posrednike, da se odrede cijene unaprijed… Sve je to moguće i izvodivo i pratim, naročito kako je pandemije, svi govore - sijte, narode, sijte, a nitko ne pita narod kako će to prodati i kome će to prodati”, upozorava poljoprivrednik Adil Muhić.

Predsjednik Udruge poljoprivrednika FBiH Nedžad Bičo smatra kako bi - da vlast dovede u red i malo smanji uvoz - plasirali proizvode bez problema.

Sada su na potezu nadležne bh. institucije, od kojih prvenstveno gospodarstvenici očekuju adekvatnu reakciju, ali i konkretne mjere. "Marshallov plan" je predložen. Na potezu je vlast.

Dnevnik.ba