Article_Top_970x250

HNS ima spreman novi prijedlog Izbornog zakona, raspad SDA postaje državni problem

Stranka važnija od države?

HNS ima spreman novi prijedlog Izbornog zakona, raspad SDA postaje državni problem

velj 19, 2018

Piše: Jurica Gudelj

dnevnik.ba
dnevnik.ba
dnevnik.ba

HNS ima spreman drugi prijedlog izmjena Izbornoga zakona i to je najmanji problem. O tomu kad ćemo s tim ići u proceduru bit će odluka HNS-a. Ne smijemo više doći u poziciju da se legitimni i ustavni prijedlozi ''troše'', rekao je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja HNS-a BiH.

HNS ima pripremljen novi prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH i to nije nikakva tajna, izjavio je za Dnevnik.ba Bariša Čolak, voditelj Odjela za ustavno-pravna pitanja Glavnog vijeća HNS-a BiH te predsjedavajući Doma naroda Parlamenta BiH.

Čolak je naglasio kako je HNS imao „rezervni“ prijedlog izmjena Izbornoga zakona BiH i ranije, te da svaki od njihovih prijedloga podrazumijeva da se zadovolji načelo legitimnog predstavljanja naroda.

„Moramo sada biti svjesni činjenice da ne smijemo 'trošiti' naše prijedloge, ako  unaprijed znamo da će sve što predložimo biti odbačeno. Naš prvi prijedlog izmjena Izbornoga zakona je odbačen, iako je Ustavni sud BiH jasno rekao kako s njim nema ništa sporno, obzirom na to da je bio odbačen kao neosnovan zahtjev za zaštitom vitalnoga nacionalnog interesa bošnjačkoga naroda“, pojasnio je Čolak.

Ustavni sud BiH je, dakle, jasno rekao kako u prijedlogu HNS-a nema ništa diskriminatorno prema bilo komu, no bošnjački zastupnici su prijedlog odbili.

„Još uvijek postoje nekakve mogućnosti sastajanja i ima dovoljno vremena da se ovo pitanje riješi. Preduvjet je da za to postoji politička volja, no vidjeli smo da bošnjačke stranke nisu spremne na dogovor“, istaknuo je Čolak te dodao kako to potvrđuju i prijedlozi izmjena Izbornoga zakona koji su u parlamentarnu proceduru stavljale bošnjačke stranke.

„Mi se moramo nadati da će doći do promjena i na tomu raditi. No, vremena je svakim dano sve manje. HNS ima spreman drugi prijedlog izmjena Izbornoga zakona i to je najmanji problem. O tomu kad ćemo s tim ići u proceduru bit će odluka HNS-a. Ne smijemo više doći u poziciju da se legitimni i ustavni prijedlozi 'troše'. Mi nudimo rješenja i za Dom naroda i za Predsjedništvo BiH a stava smo da se treba riješiti i pitanje održavanja izbora u Mostaru“, rekao je Čolak.

S druge, pak, strane, izaslanik u Domu naroda Parlamenta BiH Halid Genjac (SDA) izjavio je danas da se radi na izmjenama Izbornog zakona BiH, ali na način da se održava određen broj konsultacija uz medijaciju predstavnika međunarodne zajednice - OSCE-a, Izaslanstva EU, Američkog veleposlanstva, OHR-a itd.

Genjac nije optimist da taj posao može imati neku uspješnu završnicu. Opravdava se da postoje „velike suprotnosti u gledanjima i veliki pravni problemi koji su prepreka rješenju problema“.

„Na kraju će Središnje izborno povjerenstvo BiH biti u poziciji da na kraju donese neku vrstu podzakonskog akta i riješi pitanje Doma naroda Parlamenta Federacije BiH“, kazao je Genjac.

Ovo je u skladu s općim stavom bošnjačkih stranaka koje se protive bilo kakvim promjenama Izbornoga zakona BiH, jer ne žele pristati na princip da jedan konstitutivni narod drugom ne nameće političke predstavnike, iako je taj princip sadržan u presudama Ustavnoga suda BiH koje opterećuju izborno zakonodavstvo.

Analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski je, pak, začuđen što Genjac već danas govori o tomu kako niti jedan prijedlog izmjena Izbornoga zakona neće proći parlamentarnu proceduru.

„Unatoč svemu, ima još uvijek dovoljno vremena da se ovo pitanje riješi i čudi me da Genjac već sad govori da do promjena Izbornoga zakona neće doći. To je trebao kazati tek početkom svibnja kad istječe neki rok za izmjene, pod uvjetom da su do tada zaista iscrpljene sve mogućnosti za postizanje kompromisa kroz sadržinsku debatu oko konkretnih prijedloga izmjena Izbornoga zakona koja nažalost do sada nije ni počela“, rekao je Sitarski.

Inače, iz bošnjačkih stranaka, prvenstveno SDA, do sada su pozivali OHR da riješi pitanje izmjena Izbornoga zakona, no iz Ureda visokog predstavnika su za Dnevnik.ba jasno kazali kako se u ovo pitanje neće miješati. Kasnije je i predsjednik HDZ-a BIH Dragan Čović, nakon sastanka s Inzkom, potvrdio kako OHR neće ništa nametati.

Dodatan problem u dolasku do dogovora o promjenama Izbornoga zakona je i činjenica da u SDA postoje ozbiljni unutarnji problemi. Stranka, naime, gubi svoje glavne organizacije u kantonima Tuzla i Sarajevo.

Čolak smatra kako su unutarnji problemi SDA postali problemi cijele Bosne i Hercegovine.

„Najlakše bi bilo reći da su to njihovi problemi, no problemi SDA postaju problemi svih nas. No, u jednoj stranci imamo tolike turbulencije i slabljenje na političkoj sceni da nas to sve pogađa. Sada imamo još manju mogućnost za dogovor. Zbog cijepanja SDA narušene su parlamentarne većine“, rekao je Čolak.

Čak i da se s SDA postigne dogovor, dodao je, ostaje veliko pitanje kako bi to prihvatili njihovi odmetnuti zastupnici.

„Zbog toga je još teže doći do rješenja. Ovo što se u SDA događa ne ide u prilog stabilizaciji političkih prilika u BiH“, rekao je Čolak.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250